Uutiset

Yleinen

Finncontin ruiskutussäiliö lämmityksellä

Suunnittelujohtaja Toni Harjumäki, myyntipäällikkö Timo Linjamaa ja viljelijä Esa Morri.

Laitialan kartanolla Hollolassa viljanviljelyä harjoittava Esa Morri tuli viime kesänä vakuuttuneeksi, että kasvinsuojeluaineet ja lehtilannoitteet tarvitsevat ruiskutuksessa lämmintä vettä. Melkein sopiva ratkaisu löytyi Finncontin vesisäiliöstä. Esa marssi Finncontille kyselemään, että eikö tuohon saisi lämmitystä. Finncontilla asiasta innostuttiin ja kehitettiin lämmitin vesisäiliön lisävarusteeksi ja ensimmäinen lämmityksellä oleva säiliö luovutettiin Morrille huhtikuussa.

Kuvassa suunnittelujohtaja Toni Harjumäki ja myyntipäällikkö Timo Linjamaa viljelijä Esa Morrin kanssa Finncontilla valmiin uutuustuotteen luovutuksessa.

Esa Morri

Morrilla on viljelyksessä 280 hehtaaria viljaa ja rypsiä. Tavoite on saada hyvä hehtaarituotto ja kun halutaan saada parhaita tuloksia, on käytettävä nykyaikaisisten kasvinsuojeluaineiden lisäksi viime vuosina viljanviljelyynkin yleistynyttä lehtilannoitusta. Erityisesti nämä lehtilannoitteet ovat huonosti kylmään veteen liukenevia, joten kaivokylmä vesi ei ole paras ratkaisu niiden käytön yhteydessä.

”Kyllähän järvestä saisi lämmintä vettä, mutta kun ruiskutusvesi ei saa olla humuspitoista, ei se sovi käytettäväksi. Meillä on kyllä hyvä kaivo, josta ei vesi lopu, mutta ongelmana on tuo veden lämpötila”, kertoo Esa Morri. ”Veden lämpimyydellä on vaikutusta myös aineiden imeytymiseen ja sitä kautta tarvittaviin määriin, mikä kannustaa osaltaan lämpimän veden käyttöön. Myös ruiskun suuttimet ja putket tukkeutuvat joistakin    aineista,  jos ne eivät ole kunnolla sulaneet.”

Ratkaisuksi haettiin Finncontilta 6000 litran vesisäiliötä. ”Siinä kyllä ensimmäinen pytyllinen ehtii lämmitä seisomalla riittävä kauan, mutta seuraavien kanssa tulee ongelma. Ruiskutettavaa kun on helposti sata hehtaaria päivässä, niin ruiskua täytyy täyttää useamman kerran. Uusi ruisku ottaa 3700 litraa, joten yli puolet tulee heti vajausta ensimmäisen täytön jälkeen. Seuraaville pitää vesi saada lämmitettyä jollakin tavalla.”

”Finncontilla pojat olivat kyllä asialla heti ja lähtivät kehittämään tuotetta”, kiittelee Morri.

Ruiskutusvesisäiliön lämmitys on toteutettu 20 kW:n kolmivaihevastuksella, joka on sijoitettu säiliön päälle. Vesi kiertää vastuksen kautta kiertovesipumpun avulla. ”Pumpun ansiosta vesi kiertää säiliössä ja sekoittuu, jolloin ei pääse tapahtumaan kerrostumista. Koska ympäristön lämpötila on tässä veden lämpötilaa korkeampi, niin käytännössä koko sähköenergia saadaan siirrettyä veden lämpötilaan”, kertoo suunnittelujohtaja Toni Harjumäki Finncontilta.

”Koekäytössä olemme saaneet nostettua lämpötilaa kolmella astella tunnissa täydellä kuormalla. Kun ruiskuun ei kerralla mene kuin reilu puolet säiliöllisestä, ei ole tarvetta lämmittää aivan koko säiliöllistä vettä. Kun vesi ei pääse kerrostumaan, tehostuu myös auringon lämmitysvaikutus säiliössä.”

Suunnittelujohtaja Toni Harjumäki Finncontilta esittelee vedenlämmittimen automatiikkaa.

Automatiikkaa sinällään yksinkertaiseen rakenteeseen on lisätty turvallisuuden takia. ”Laitteisto huolehtii, että vesi kiertää vastuksen kautta varmasti, kun vastus on päällä. Tuon tehoinen vastus lämmittää veden nopeasti liian kuumaksi vastuksen ympärillä, jos vesi ei liiku. Termostaatti huolehtii myös, ettei säiliön vesi lämpene enempää kuin on tavoite”, esittelee Harjumäki.

”Sopiva ruiskutusveden lämpötila ei ole kovin korkea, 15–20 astetta, mutta kaivokylmä vesi on aivan liian kylmää”, toteaa Morri.

Lämmityslaitteisto on asennettu vesisäiliön miesluukkuun, joten myös jälkiasennus onnistuu vaivattomasti.

Veden lämpimyyden lisäksi Morri kiittelee säiliön tuomaa nopeutta ison ruiskun täyttöön. ”Kaivosta pumppaamalla 3700 litraa vettä siirtyy ruiskuun puolessa tunnissa. Nyt tästä säiliöstä vesi siirtyy kymmenessä minuutissa. Se tehostaa osaltaan ajankäyttöä ja mahdollisimman sopivien ruiskutushetkien hyödyntämistä.”

”Jos tämän avulla saadaan 10 prosenttia parempi teho ruiskutuksiin, niin investointi maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin”, päättää Morri.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi