Uutiset

Yleinen

MPH-lana – monipuolinen jokatilan laite

Varmaan moni on ajatellut keväällä peltoa perälevyllä tasaillessaan, että voisi tähän olla tehokkaampikin keksintö. Saisi sillä pellon muodon muutenkin paremmaksi, kun olisi riittävän painava, ja voisi kuljettaa reilua määrää maata sen edessä. Samalla vehkeellä voisi teillekin tehdä muotoa. Mutta hintaa tuollaiselle kertyy jo pelkistä värkeistä kohtuullinen summa, sarjatuotantona pitäisi päästä tekemään. Metallipalvelu Hartikainen teki näistä lähtökohdista ratkaisun, MPH-tasauslanan, joka on huolellisen testauksen jälkeen nyt valmis markkinoitavaksi.

Hinattava MPH-tasauslana on kehitetty nimen omaan maatilojen tarpeista lähtien. Monipuolisuutensa ansiosta lanalle on käyttöä lähes ympäri vuoden ja hinta on sen verran edullinen, että lana on järkevä hankinta jokaiselle maatilalle omaksi. Silloin ei myöskään ole touot kiinni lanan saamisesta, vaan työt päästään tekemään oikealla hetkellä.

Ensimmäiset prototyypit ovat olleet töissä jo useana vuonna ja näistä tuote on jo kehittynyt kovasti. Tällä kerralla ideaa ei siis ole pyritty tuomaan mahdollisimman nopeasti markkinoille, jolloin helposti jäisi ”lastentauteja” laitteeseen, vaan testaus on tehty huolellisesti ja tuote on valmis kovaankin työhön.

Perusrakenne MPH-tasauslanassa on jäykkä runko, jonka perässä on hydraulisesti säädettävät teliakselit. Terä on kaksiosainen ja keskeltä saranoitu. Perusteiltaan siis varsin yksinkertainen.

Teliakselissa peräkkäiset pyörät eivät kulje samaa uraa, vaan pyörät ovat keinutelin eri puolilla. Tällä saadaan tehostettua telin tasaavaa vaikutusta entisestään. Telit on säädettävissä erikseen, jolloin saadaan aikaan haluttu kallistus. Samoin lana saadaan nopeasti kuljetusasentoon näiden hydraulisylinterien avulla.

Terä on saranoitu keskeltä ja yhteensä terät ovat 4,5 metriä leveät. Lisää leveyttä on mahdollista saada 5,3 metriin asti levikesiipien avulla. Kuljetusleveys saadaan aikaan kääntämällä terät jyrkkään kulmaan.

Kääntämällä teriä halutulla tavalla voidaan materiaalia aurata jommallekummalle puolelle. Terän saa tietysti myös v-muotoon, jolloin aurata voi molemmin puolin tai ei kummallekaan, jolloin materiaali kulkee lanan mukana eteenpäin.

Hydrauliikka ole ole monimutkainen, vaikka säädettävyys onkin monipuolinen. Liitäntä tarvitsee vain kolme kaksitoimista hydrauliikan ulosottoa. Siipien sylintereissä on varoventtiilit törmäysten varalle.

Jotta terä saadaan painumaan kunnolla muokattavan materiaaliin, pitää lanassa olla reilusti painoa. Sitä onkin tuotu betonisilla lisäpainoilla, joilla saadaan rakenteen kannalta optimaalinen paino lanalle. MPH-tasauslanasta on myös turvesoille tarkoitettu malli, jossa lisäpaino on tehty vesisäiliöllä. Lana on varustettu myös vesivarastoa hyödyntämällä palonsammutuslaitteistolla, joten tällä saadaan tehokas ratkaisu myös turvepalojen torjuntaan.

Lypsykarjatilalliset Sanna ja Janne Koskimäki viljelevät noin 130 hehtaaria peltoalaa. ”Olemme vuosien varrella raivanneet uutta peltoa noin parikymmentä hehtaaria. Siinä vaiheessa kun saa pellolle hyvän muodon, ovat viljelyn perusteet pitkälle kunnossa”, tietää Koskimäki.

Keskeiset työt Koskimäellä tehdään itse, mutta tiettyjä toimia on selkeästi ulkoistettu urakoitsijoille. ”Lietteen ajo on ensimmäisiä toimia, jotka on ulkoistettu ja se urakointimuoto onkin jo kehittynyt pitkälle. Kalusto ja osaaminen ovat sillä tasolla, että se kannattaa ilman muuta ostaa palveluna. Myös viljanpuinnin olemme ulkoistaneet. Työhuippujen aikana urakoitsijoilla teetetään lisäksi muun muassa myrkytystä, olkien ja kuivaheinän paalausta sekä karhotusta. Uskon, että tulevaisuudessa urakointipalveluiden merkitys tulee vielä entisestäänkin kasvamaan.”

”Takavuosina tällä kylällä oli enemmänkin yhteisiä koneita, mutta nyt tilakoot ovat kasvaneet siihen malliin, että tilalle kannattaa hankkia oma kone, jolloin sesongit voidaan hyödyntää parhaiten”, toteaa Koskimäki. ”Esimerkiksi tämä MPH-tasauslana on korvaa osittain tasausäestystä ja sesonki on sen verran lyhyt, että kovin monen tilan yhteiseksi ei tällaista kannata hankkia varsinkin, kun hinta on varsin kohtuullinen.”

”Tuollaisesta peltolanasta olen haaveillut jo monta vuotta ja suunnitellutkin sellaisen tekemistä itse. Kun selvisi, että Metallipalvelu Hartikainen on tällaisen tehnyt, lähdin asiaa kyselemään. Lopulta värkkien hinta olisi jo lähelle valmiin tuotteen hintaa ja valmiiksi suunniteltuna, ratkaisut testattuna, joten kovasti ei ole järkeä itse lähteä rakentamaan. Puolitoista vuotta sitten olin yhteydessä Metallipalvelu Hartikaiseen ja siitä kaupanhierominen alkoi.” Tasauslanansa Koskimäki sai vuosi sitten keväällä.

Kari Hartikainen Juuassa toimivalta Metallipalvelu Hartikaiselta kertoo, että lanaprojekti on ollut pitkä. ”Ajatus tästä syntyi jo vuonna 2003 isäntien toiveita kuunnellessa. Prototyyppejä tehtiin vuonna 2007 tästä kolme kappaletta, niin sanottu nollasarja. Näistä yksi tehtiin turvesuolle ja kaksi meni isännille. Nämä olivat kolme vuotta töissä keräämässä käytännön kokemuksia ja sitten tehtiin malliin muutoksia. Koekäyttäjiltä tulikin paljon hyviä ideoita mallin kehittämiseksi. Tuotantoon lana otettiin toissa talvena ja tämä Koskimäen lana onkin ensimmäisen tuotantosarjan laite.”

”Tilausta tälle onkin ollut jopa yllättävän paljon. Ensimmäisen vuoden aikana myimme 23 kappaletta näitä.”

MPH-lanalla käy myös teiden hoito. Painava, 2,8-tonninen lana käy talvella polanteen poistoon varsinkin hammasterävarustuksella. Koskimäellä lanaa on käytetty myös vallien kaatoon keväällä. ”Tie kuivuu huomattavasti nopeammin, kun aurapenkat kaataa ojaan. Tällä lanalla on sopivasti ulottuvuutta sivulle, jolloin homma käy luonnikkaasti. Teränjatkeen voi silloin asentaa vain ojan puolelle, jolloin lana ei ole kovin leveä tien puolella.”

Koskimäet ovat kunnostaneet myös huonokuntoisia metsäautoteitä lanalla kaatamalla reunapalsi ojaan. ”Terän saa sopivaan kulmaan, että se leikkaa reunan kuin veitsi”, sanoo Koskimäki. Näin saadaan tien rungon muoto kuntoon. Muutinkin lanaukseen MPH-lana on tehokas, kun vain kulutuskerrosta on riittävästi. Painava lana pystyy muokkaamaan tien pinnan monttujen pohjalta asti ja kuljettamaan edellään kunnollista määrää materiaalia, jotta tiestä saadaan tasainen. Myös viljelysteitä on tällä tasattu, mutta toki kiveä nousee pintaan, jos ei ole kulutuskerrosta.

Koskimäki on kaikkiaan tasauslanaansa hyvin tyytyväinen. ”Tässä on hinta–laatu -suhde paras.”

Janne Koskimäki uskoo maitotalouden olevan kannattavaa myös jatkossa ja investoi uusiin peltoihin. Tulevaisuutta rakentaa myös hänen poikansa Eino, joka on kesälomalla lukoin ensimmäisen vuoden jälkeen ja oli tasaamassa uutta peltolohkoa.

Juha Kuusjärvi

Katso video – MPH-lana – Monipuolinen joka tilan laite



Lue seuraavaksi