Uutiset

Yleinen

Viljasiilot ja puimurit suojaan jyrsijöiltä – Tuholaistorjunta Täystuho poistaa viljavarkaat

Yrityksen toimialue on laaja ja Manu on käynyt hoitamassa tuholaisongelmia Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueella taloyhtiöissä, yksityistalouksissa, maatiloilla ja yrityksissä. Asuinrakennusten lisäksi asiakaskunnassa maatalous­yrittäjien osuus on jatkuvasti kasvanut jyrsijöiden vallatessa navettoja, sikaloita, kuivureita, viljasiiloja ja jopa koneita kuten puimureita. Hygieniahaittojen lisäksi tuhoeläimet aiheuttavat myös turvallisuusriskejä esimerkiksi sähköjohtoja jyrsiessään.

Syksy on maatalouspuolella tuholaistorjunnassa vilkkainta aikaa. Sään viiletessä jyrsijät hakeutuvat sisätiloihin ja niiden läsnäolon huomaa toden teolla rottien vilistäessä traktorin valoissa. Rotat viihtyvät kuivurien läheisyydessä. Puimurien kumi- ja muoviosat, kuten hydrauliletkut ja sähköjohdot, ovat niiden mieleen ja  varsinkin koneiden istuimet ovat mitä mainiointa pesän pehmusteainetta. Kun jyrsijöitä alkaa näkyä päivittäin, on niiden populaatio kasvanut jo aivan liian suureksi. Usein pelkät kotikonstit eivät tässä vaiheessa enää riitä. Onneksi alan ammattilaisilta löytyy tietoa ja taitoa hoitaa pahaltakin näyttävät tilanteet ja jatkossa riittää kun keskitytään ennaltaehkäisevään toimintaan.

Rotat kuivurin ja puimurin kimpussa

Backman kertoo tyypillisen maatalousasiakkaan soittelevan juuri syksyisin ja kertovan ettei saa omin keinoin kantaa kuriin. Backman tulee tällöin paikalle ja tekee arvion jyrsijäpopulaation suuruudesta ja keinoista, millä ongelma voidaan hoitaa. Useimmiten käytettävä menetelmä on alan huipputorjunta-aineita sisältävien syöttiasemien käyttö.

Syöttiasemat ovat lukittavia ja erittäin vahvarakenteisia ja niiden sisältämä syötti on kiinnitetty siten, etteivät siihen pääse käsiksi kuin jyrsijät. Tämä takaa lasten ja kotieläinten turvallisuuden ja ansoja voidaankin käyttää joka puolella ongelma-aluetta.
Syöteissä käytettävä myrkky houkuttelee jyrsijöitä ja se on kehitetty siten, että rotat eivät kyllästy sen makuun, vaan hakevat aina uudestaan lisää. Myrkky ohentaa jyrsijän verta ja yleensä rotta menee maan alle onkaloihin tekemään kuolemaa, joka seuraa kolmen vuorokauden sisällä. Tärkeää on, ettei rotta kuole heti syötin sisään tai sen viereen, sillä rotta on viisas eläin ja oppii nopeasti varomaan epäilyttäviä kohteita. Myrkyn sisältämä karvasaine taas pitää kissat ja koirat erossa löytämistään raadoista ja näin kotieläinten terveys säilyy.

Keskimääräisessä tapauksessa käytetään noin kymmentä ansaa, mikä yleensä riittää palaut­tamaan alueen rauhan. Syöttiasemien lisäksi tärkeää on karsia muiden ravintomahdollisuuksien määrää mahdollisimman paljon eli esimerkiksi reiät varastoihin tukitaan. Näin varmistetaan syöttiasemien tehokas toiminta. Ammattilaisaineiden ja syöttiasemien oikean sijoittelun ansiosta jyrsijäkanta alenee nopeasti ja pikkuhiljaa syöttien määrää voidaan vähentää.

Asiakkaan niin halutessa voidaan käyttää myös elävänä pyydystäviä loukkuja, mutta tämä on vielä harvinaista. Samoin perinteisiä rotanloukkumalleja käytetään yhä tilanteen niin vaatiessa ja oikealla sijoittelulla ne ovat yhä hyvin tehokkaita. Samoin kuin kalamiehiltä, niin myös Backmanilta kysytään miltei aina suurimman saaliin kokoa. Manu ei liioittele kalamiesten tapaan, mutta myöntää erään sikalan lietekanaalista vastaan tulleen rotan olleen kokoa ”hirvittävä”. Kokemuksen ansiosta Manu on selvinnyt urastaan ilman eläinten puremia tai raapaisuja.

Ennaltaehkäisy kaikkien tärkeintä

Desinfektorin ohjeita noudattamalla jyrsijöiden määrän saa nopeasti alas, mutta ilman jatkohoitoa tilanne pahenee taas helposti. Pitämällä ennaltaehkäisyn riittävällä tasolla varmistetaan tilanteen hallinnassa pysyminen. Helpoiten tämä onnistuu tekemällä desinfektorin kanssa vuosisopimuksen, jolloin alan ammattilainen tarkistaa tilanteen säännöllisesti ja varmistaa sen hallinnassa pysymisen. Tämä tapa tulee myös asiakkaalle pitkän päälle edullisemmaksi jyrsijävahinkojen jäädessä pois. Vuosisopimuksen hinta riippuu tietenkin torjunnan tasosta, mutta yleensä puhutaan noin 500 euron summasta.

Ammattina monipuolisuus

Manu Backmanin ammatissa eivät työpäivät ole koskaan samanlaisia. Urakat vaihtelevat päivittäin ja eri vuodenaikoina kutsuvat omanlaisensa urakat. Syksy saa jyrsijät liikkeelle ja kesällä muurahaiset ja mehiläiset työllistävät Backmania. Suomen lisääntynyt kansainvälisyys on myös tuonut asuintiloihin yhä monipuolisemman hyönteiskannan, jonka hillitsemiseen Backman kutsutaan yhä useammin. Perinteisten sokeri­toukkien lisäksi torakat, luteet ja uusimpana tulokkaana faaraomuurahaiset ovat tehneet näyttävän sisääntulon Suomen koteihin. Näissä tapauksissa ainoa keino poistaa tuholaiset on kunnon torjuntaruiskutus sopivilla aineilla.

Vastoin yleistä uskomusta torakoiden ja luteiden ilmaantuminen ei ole merkki heikosta hygieniasta tai siivoamisen vähäisyydestä. Huonolla onnella puhtainkin asunto saa kutsumattomia vieraita, eikä tätä tulisi turhaan hävetä tai peitellä. Suomessa tuholaishoitoa kuitenkin vielä hieman arastellaan ja Backman hoitaakin palvelunsa mahdollisimman huomaamattomasti ja esimerkiksi hänen yhtiön autoissaan ei näkyviä mainosteippauksia ole.

Kotitalous­vähennyksellistä palvelua

Suomessa tuholaistorjunta-alalla toimii kolme suurempaa ja kymmenkunta pientä yritystä. Backmanilla ja monilla muilla on tuholaistorjunnan lisäksi myös muita palveluita, kuten desinfiointeja sekä hajun ja homeen poistoja esimerkiksi kosteusvaurioiden jälkeen. Nämä toimenpiteet lasketaan kodin kunnossapitokuluihin ja näin ollen ne ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Manu Backman kertoo, tuholaistorjujan työn olevan opittavissa ainoastaan käytännön työn kautta. Alan koulutuksia ei juurikaan ole ja vastaan tulevat tilanteet ovat niin monipuolisia, että maalaisjärjen käyttö on välttämätöntä. Manu kehuu myös Iittiä sijainniltaan loistavana paikkana, josta on lyhyt matka kaikkiin suurimpiin asutuskeskuksiin. Sen mitä yrittäjältä vapaa-aikaa jää, mies viettää kalastuksen ja koripallon parissa sekä yrityksen ”varatoimitusjohtajaa” eli puolivuotiasta poikaansa viihdyttäen.

www.taystuho.fi

Lue seuraavaksi