Uutiset

Yleinen

Uusi energialähde – tiedemiehet kehittivät aurinkoenergiaa herneenpalosta

Kuva: Flickr/Shelley_Dave

– Tutkimalla kasvia ratkaisimme sen monimutkaisen kalvoproteiinirakenteen. Tämä rakenne on avainasemassa uudessa vihreän energian muodossa, sanoo professori Nathan Nelson Tel Avivin yliopiston biokemian laitokselta.

Professori Nelson eristi hernekasvin kiderakenteen. Hän arveli, että kiteitä voidaan käyttää pieninä akkulatureina, tai muodostettaessa nykyistä tehokkaampia aurinkokennoja.

Nanotieteessä tutkitaan materiaalien pienimpiä osia ja niiden ominaisuuksia. Luonnossa molekyylit ovat oikeassa asemassa nanometrin murto-osan tarkkuudella, mikä on välttämätöntä biologisten prosessien, kuten fotosynteesin toiminnalle.

Tuottaakseen käyttökelpoista energiaa, kasvit ovat kehittäneet erittäin hienostuneen “nanokoneen”, joka käyttää valoa energianlähteenään. Sen kvanttisaanto on 100%.

Herneen lehdistä onnistuttiin eristämään osa, jossa fotosynteesi tapahtuu. Nelson selvitti tämän “nanokoneen” kiderakenteen hyvällä tarkkuudella.

– Tutkimukseni pyrkii pääsemää lähelle energiantuotantoa, johon kasvit pystyvät muuttaessaan auringon energian sokeriksi vihreissä lehdissään, Nelson sanoi.

Albert Einstein selitti vuonna 1905 kvanttifysiikan ja fotonien avulla periaatteen, jolla valoenergia toimii. Kun kasvin lehdet absorboivat valoa, elektronit virittyvät, mikä tukee biokemiallisia reaktioita kuten sokerin tuotantoa.

– Jos pääsisimme edes lähelle sitä, miten kasvit valmistavat sokerienergiansa, se olisi läpimurto. Siksi on tärkeää ratkaista tämän nanokoneen rakenne, jotta voimme ymmärtää sen toimintaa, Nelson sanoi.

– Voitte kuvitella hämmästyksemme ja ilomme, kun pystyimme tuottamaan 10 voltin jännitteen herneenpalon avulla. Tämä ei vielä ratkaise maailman energiaongelmia, mutta sitä voitaisiin jo hyödyntää pienitehoisissa sovelluksissa, Nelson sanoi.

co2 raportti

Lue seuraavaksi