Uutiset

Yleinen

Traktorikyntöä SM-tasolla

Traktorikynnön Suomen mestaruudet ratkottiin Kärkölässä 30.9. – 1.10. Yleisöä oli paikalla varsin paljon, myytyjen pysäköintilippujen perusteella yli 2000 henkeä.

Kyntäminen oli tilaisuuden pääasia, mutta väkeä houkutti myös runsas konekenttä ja työnäytökset. Traktoreita, puimureita sekä kylvö- ja muokkauskalustoa oli esillä enemmän kuin muutaman vuoden takaisissa maatalousnäyttelyissä.

Traktorikynnön yleisen sarjan voiton vei konkari Jarmo Itälehto Ilmajoelta. Veteraanikonesarjan voitti niin ikään vanha tekijä Reijo Elg Nurmijärveltä ja paluuaurasarjan Arto Ali-Eskola Marttilasta.

Nuorten sarjan voittajaksi kohosi tasaisilla suorituksillaan Jarkko Hietaoja Kankaanpäästä. Toiseksi sijoittui Lasse Hietaoja niin ikään Kankaanpäästä ja pronssitilan otti Vilhelmiina Kuusela Kouvolasta.

Joulukuussa 18 vuotta täyttävälle Jarkko Hietaojalle nämä olivat jo kahdeksannet SM-kisat. Hyviä sijoituksia on tullut ennenkin, mutta tämänvuotinen ykkössija on Jarkon ensimmäinen. Toiseksi tullut serkkupoika Lasse kilpaili SM-tasolla nyt neljättä kertaa. Myös Jarkon isä ja veli ovat kokeneita SM-kyntäjiä, vaikka eivät tänä vuonna kilpailemassa olleetkaan. Kilpakynnön lisäksi Jarkko kyntää kotitilan peltoja myös työkseen. Toistaiseksi päätyö on vielä opiskelu Kankaanpään Ammattioppilaitoksen raskaskonelinjalla, mutta sukupolvenvaihdos siintää suunnitelmissa. Kotitilalla on 60 lypsylehmää ja pari sataa päätä lihakarjaa. Lisäksi harjoitetaan jonkin verran koneurakointia.

Myös kolmanneksi sijoittuneella Vilhelmiina Kuuselalla on vankka kilpakyntötausta. Vilhelmiinalla oli käytössään Ford 5000 –merkkinen traktori, jolla hänen isoisänsä on aikoinaan saavuttanut menestystä kyntökilpailuissa. Isoisä ei enää kynnä, mutta isä Raimo Kuusela sijoittui tänä vuonna yleisessä sarjassa seitsemänneksi.

Kilpailun nuorin kyntäjä oli vasta 14 täyttänyt Niko Räsänen.

OP-ryhmä palkitsi nuorten sarjan parhaan Jarkko Hietaojan 500 €:n lahjashekillä. Palkinnon luovuttivat toimitusjohtaja vakuutuspäällikkö Teppo Raininko vasemmalla OP-vakuutuksesta ja Arto Haavikko Kärkölän Osuuspankista oikealla. Kilpakyntö on kansainvälinen laji. Jarkko Hietaojakin oli vasta hiljattain palannut lajin Pohjoismaisista mestaruuskisoista Ruotsista. Matkustaminen ja kaluston kuljettaminen kisapaikalle maksaa, joten sikälikin OP:n palkinto on tervetullut tuki harrastuksen hyväksi.