Uutiset

Yleinen

Toimiva kuljetus tuo etua märkäsäilötyn viljan käsittelyyn

Ruuvilla toimiva viljansiirtoperävaunu on harvinaisuus Suomessa, mutta kätevä laite. Harri Kuusisto ja Kyösti Isohanni olivat rakennelleet ruuviperävaunun Kyösti Isohannin perävaunusta. Siirtovaunu on tehty vanhasta yhdyskuntalietteen levittämiseen tarkoitetusta vaunusta. Juhalla on myös oma vastaavanlainen vaunu, joka on tehty samassa pajassa.

Säästöä kustannuksissa

Yli-Jylhän Juha varastoi viljan märkänä tuubissa ja syöttää siitä viljan naudoille. Kun viljaa ei tarvitse kuivata ja taas kastella säästyy kuivauskustannuksia.

Juha kertoo, että vuodessa myllätään itselle noin 4–500 000 kiloa viljaa omiksi tarpeiksi ja urakoituna vähän lisää.

– Yleensä pojat hoitavat murskaa, kun tämä työ on heille mieluisampaa kuin olla navetalla, Juha nauraa.

– Kotona kun murskataan, niin kahdella viljansiirtoperävaunulla, joissa on ruuvi, tuodaan tavaraa ja kumpikin kärrymies myllää oman kuormansa. Olemme myös ostaneet viljaa muutaman kymmenen hehtaaria vuosittain pystyyn, jotta saamme lehmille riittävästi ruokaa, Juha kertoo.

Nyt viljaa säilötään asiakkaalla ja tuubit tehdään navetan taakse sorakentälle. Kun viljaa puimurista tuodaan suoraan ruuviperävaunulla murskaan, se nopeuttaa työtä huomattavasti.
Moni muu tekee murskauksen niin, että perävaunullinen kipataan laatalle ja siitä syötetään etukuormaimella suppiloon. Kun viljaa otetaan etukuormaimella vaikka betonilaatalta, saattaa kauha irrottaa kiviä ja sementtiä viljan mukaan. Viljan lastaaminen etukuormaimella lisää myös työvaiheita, työmäärää ja samalla syntyy uusia kustannuksia.

Ruuvivaunulla

Vilja siirtovaunusta nostetaan ruuvilla ylös. Ruuvi taitetaan hydraulisesti kuljetusasennosta tyhjennysasentoon, kun vaunu halutaan tyhjentää.

Lue seuraavaksi