Uutiset

Yleinen

Tien kunnostusta tappiterillä

– Tiehallinnon kaikki soratiet Rautalammilla ovat Destian hoidossa ja olen Destialla aliurakoitsijana. Paljon on myös tiehoitokuntien teitä ja yksityisteitä, joita hoidan, Pasi kertoo. Työtä tehdään tuntihinnalla.

– Jokaisella tienkäyttäjällä on jotain sanottavaa tienhoidosta ja monenlaista palautetta tulee. Tienkäyttäjät ovat kuitenkin mielissään, kun tiet laitetaan kesäkuntoon. Kertahoidolla valmista ei kuitenkaan tule, kun tien pohjat ovat vielä kesäkuulle paikoitellen jäässä. Keväällä ensimmäinen tavoite on saada tien pinta ja sitä myöten runko kuivaksi, jotta tie taas kestää kulkemista, Pasi esittelee. Pasi ehtii kesällä myös rehunkorjuu-urakointiin.

Peruskunnostettu tie

Nyt hoidettavana oleva tie on peruskunnostettu pari vuotta sitten. Tien alla oleva pohjamaa vain on niin pehmeää, että tien penkat ovat hieman sortuneet talven jäljiltä. Niitä on aiemmin kivettykin, jotta tie pysyisi paremmin ryhdissään.

Jotta tie ylipäätään kuivuu, pitää vesi johtaa pois ja siihen auttaa tien profilointi muotoonsa. Paikalla työmaalla olivat myös Ismo Virtanen ja Jenni Turunen Arctic Machinelta.

Jos tien pohjat ja reunaojat ovat kunnossa, on voitettu jo paljon, Jos tiessä on tavaraa, millä muokata tien pinta rakennetta, tiestä tulee vähemmillä käsittelyillä parempi.

– Sen kyllä huomaa, että toiset pitävät tiensä paremmassa sorassa. Silloin tie on helpompi hoitaa ja tienhoito on edullisempaa. Etenkin muutama tieisännöitsijä on ottanut asiakseen laittaa tiehoitokuntien tiet hyvään kuntoon.

Pitää muistaa, että läpi vuoden kuljettava kylätie ei ole metsäautotie, eikä tien runkorakenteessa karkean materiaalin säästöllä saada hyvää tulosta. Tässä tien omistajan kannattaa miettiä, kuka tien kunnostuksesta huolehtii. Vain edullinen suunnittelun hinta ei kerro sitä, millainen tiestä tulee ja herkästi tartutaan suunnittelijoihin, joilta työ vain saadaan edullisesti. Se ei välttämättä ole käyttäjän kannalta edullinen pidemmällä aikajänteellä.

Pinta oikaistaan

Ensimmäisenä keväällä tien epätasaisuudet oikaistaan ja pinta tasataan. Kun vesi ei jää pintaan, tie alkaa kuivua, mutta roudan sulaminen aiheuttaa vielä heittoja.

Destian teillä oli 8. päivänä toukokuuta ajettu kahteen kertaan kaikki pinnat ja nyt ollaan kolmannella kierroksella. Tien kuivumista ja kunnossapysymistä pitempään auttaa loppukeväällä suoritettava lumivallin kaato traktorin sivuauralla. Sekin löytyy Pasin varustearsenaalista.

Myöhemmin kesällä, kun routa on sulanut, tie asettunut ja tie on kuiva, tehdään kesäkunnostus. Tällöin rikotaan tien pintarakenne ja tie kunnostetaan syvemmältä saakka ja suoritetaan pölynsidonta. Tällöin korjataan myös tien kallistukset.

– Koskaan ei ole materiaalia ollut liikaa tiessä. Joskus vastaan tulee kiviä ja savea. Joka paikkaan tie on kuitenkin saatu tavalla tai toisella jonkinlaiseen kuntoon, Pasi kuvailee.

– Onneksi on myös sellaisia teitä, joissa karkeampaa tavaraa on enemmän ja niitä voidaan hoitaa kosteinakin, Pasi kehuu. Moni tie vain on sellainen, että sinne ei ole menemistä, jos sataa. Silloin tie menee velliksi.

Tielanalla tienhoitoon

Traktorivetoinen tielana tai alusterä traktorissa eivät oikeastaan koskaan vastaa oikeaa tiehöylää, mutta kun katsotaan kustannuksia ja lopputulosta, hyötysuhde traktorihoidossa on kuitenkin hyvä.

– Soukkion lanan hankinnasta on nyt yhdeksän vuotta ja lanaan laitettiin heti tappiterän rungot ja kovametallitappiterät. Kokeeksi ajoin joskus normaaleilla perinteisillä kampaterillä, mutta niiden kanssa intensiivisestä hoidoista ei tullut oikein mitään.

Kolme tappiterää

Soukkion lanassa on nyt kiinni kesätapit kahdessa etummaisessa terässä. Kolmannessa on tasaterä ja siinä on kovametallikärki. Neljäntenä on karheen tasaaja.

Traktorissa minulla on vielä alusterä, jossa on tappiterä talvikunnossapitoon. Traktorin alusterää käytetään myös pienemmillä teillä, missä ei pääse lanan kanssa liikkumaan.

Vähemmän työtä

– Urakoitsijan työ loppuu siihen, kun hän alkaa vaihtaa teriä kesken päivän Tappiterä kestää noin 10 kertaa pidempään, eivätkä tapit kulu silmissä, niin kuin joskus tavallisilla tasaterillä tietä hoidettaessa, kun talvella yhtäällä on polannetta ja toisaalla hiekkaa. Kesähoidossa taas tien leveys vaihtelee koko ajan ja urassa tie on kovemmin kiinni kuin muualla.

– Riippumatta siitä hoidetaanko tietä talvella vai kesällä perinteiset hammasterät tai tasaterät eivät ole taloudellisia vaihtoehtoja, kun ne vain loppuvat kesken työpäivän, Pasi perustelee.

Lattaterä vai tapit?

Jos tappien sijaan lanassa kesällä on tavallinen hammasterä, sillä ei pääse lanaamaan montaakaan tuntia kun se on sileä. – Se häviää aivan silmissä.

– Syy on se, että normaalit karkaistut terät eivät kestä hankaavaa kulutusta, mutta ne kestävät iskua, perustelee Ismo Virtanen Arctic Machinella. Yhdistelmäterissä taas on paremmat ominaisuudet, kun runko kestää iskua ja kovametalli, joka on kärkenä, kestää esimerkiksi murskeen aiheuttamaa terän ”lastuamista” paljon paremmin kuin perinteinen teräs.

Pelkällä yhdistelmätasaterällä ei taas kannata tietä hoitaa, kun tappiterällä saadaan tietä murrettua pienemmällä vastuksella haluttuun syvyyteen ja kone kulkee kevyemmin.

Tappiterät haravoivat tien pohjaan myös urat, jotka ohjaavat vettä pois esimerkiksi tiellä olleiden lätäköiden pohjalta. Tappien kärjethän kulkevat hieman syvemmällä. Kun vesi kulkeutuu pois, ei uutta monttua tule niin helposti.

Sileällä terällä lätäkön pohja täytetään uudella pehmeällä pinta-aineksella ja seurauksena on pehmeä kuoppa ja kohta on vesilätäkkö samassa kohtaa tiessä.

– Kun tien pohjaan on ajettu urat, irtonainen aines tarttuu tiehen paremmin ja tien materiaali pysyy paremmin paikoillaan, Pasi perustelee.

Vaihdetaanko tappi vai koko terä?

– Tässä vain on se ristiriitainen näkökulma, että mitä syvemmällä terää pitää, sitä korkeammat ovat kulut. Teriä ja polttoainetta kun kuluu aivan toisella tavoin, kuin että ajelisi vain pintoja. ”Toisaalta kun tässä tekee laatua ja itselleen hommaa, työ kannattaa tehdä kerralla kunnolla” Pasi paljastaa.

– Tappejakin kuluu, kun tietä hoidetaan ja tappeja pitää vaihtaa. Teräkulut ovat kuitenkin huomattava kuluerä polttoaineen ohella.

Tappiterät ovat tuoneet myös säästöä tienhoitoon, koska tappi katkeaa tai taittuu, jos se osuu isoon kiveen. Tällöin pitää vaihtaa vain yksi tai muutama tappi.

Hammasterä sen sijaan on hylkyä siitä kohtaa tai koko 1220 millinen terä on hylkyä, kun ajetaan kiveen. Monesti terä katkeaa kuluneena. Vanhan terän katkeaminen ei harmita niin paljon kuin uuden terän vahingoittuminen, mutta edessä on aina teränvaihto.

Lana kovilla

Lana on käytössä yleensä vain kesällä. Talvella ajetaan yleensä vain traktorin alusterällä.

– Sitä on muuten vaikea uskoa, mutta alusterän työntäminen vaatii vähemmän painoa ja pitoa kuin vastaavan terän vetäminen lanassa, Pasi kuvailee. Kun talvella saan polanteet poistettua alusterällä ilman ketjuja, vastaavaan työhön lanalla tarvitsen ketjut traktoriin,

Kesällä sen sijaan lana on oikea työväline, kun tavaraa pitää saada ”sotkettua” useammalla terällä.

Teräpenkit ovat kiinni alkuperäisillä paikoillaan, mutta hydraulisylinterien korvakkeista muutama on irronnut, kun vääntö on ollut joskus kova.

– Kannot tiessä ovat oikeastaan pahimpia, kun terä tarttuu niihin kiinni, Pasi harmittelee.

www.arcticmachine.fi

Lue myös Urakointi Uutisissa ollut juttu tappiteristä:
Tappeja tienhoitoon

Lue seuraavaksi