Uutiset

Yleinen

Suokoneella vientiä

Suokone on tehnyt kaupat Amerikkaan ja neljä tiukkaan pakattua kontillista tavaraa toimitetaan parin viikon välein asiakkaalle. Uuden mantereen kaupat tuovat toivottua lisää hiipuneeseen turvetuotantolaitekauppaan Suomessa. Turvetuotantokoneisiin ei ole Suomessa pariin vuoteen investoitu, kun harjoitettava politiikka ei ole turpeelle tarjonnut sen ansaitsemaa paikkaa. Jotain valonpilkahduksia toki on täälläkin, kun esimerkiksi pellonraivaus jatkuu.

Robotti hitsaa murskausjyrsimen roottoriin teränpitimiä. Kun robotti saa tauotta hitsata, lankamenekki päivässä on 2-3 kertaa enemmän kuin normaalin hitsarin eli saumaa tulee tuon verran enemmän. Eroon vaikuttaa toki myös se, että robotin kanssa voidaan katsoa aina hitsauksen kannalta optimaalisin hitsauskulma miettimättä hitsarin ergonomiaa. Robotin työhön vaikuttaa myös asetus- ja silloitusaikojen puuttuminen. Normaalissa hitsaustyössä levyseppähitsaaja hoitaa myös ne.

Suokoneen uusi Amerikan maahantuoja on panostanut laadukkaaseen kalustoon ja ensimmäinen täysi pitkä merikontillinen tavaraa on laivattu. Vipinää Suokoneella siis riittää, kun kontin pakkaaminenkin kannattaa optimoida mahdollisimman hyvin, jotta kuljetuskapasiteetti saadaan käytettyä tarkkaan.

Kuormaa Amerikkaan pakkaamassa tuotekehityksestä vastaava Mikko Meriläinen ja oikealla Tuomo Meriläinen. Jokainen tyhjä tila täytetään kulutusosilla maahantuojalle, jotta niitä ei tarvitse toimittaa lentorahdilla erikseen.

– Vientikauppa lämmittää valmistajan mieltä erityisen paljon, kun samoilla markkinoilla ovat kisaamassa kaikki maailman muutkin valmistajat. Olemme sikäläisen maahantuojan kanssa käyneet monet keskustelut Suokoneen tuotteiden rakenteesta. Amerikkaan on toki kauppaa tehty jo vuosikymmeniä, kun sinne on toimitettu telakoneita ja jyrsimiä, toteaa Tuomo Meriläinen, Suokoneen toimitusjohtaja.

Hitsattu roottori on kiinnitetty jykevään runkoon.

Seulalla varustettujen jyrsinten myynti on Suomessa vasta alkuvaiheessa. Suokone toimitti Viroon seulakoneita, joista yksi oli näytillä viime Okrassa. Nyt Suomeen on myyty muutama yksilö ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä seulaan ja sen työjälkeen.

Jokainen työkone kootaan yksilönä loppuun samalla paikalla. Kun erilaisia varusteita rakennellaan, pitää laitteiden toimivuus myös testata. Hydrauliletkujen paikat esimerkiksi vaihtuvat hieman varusteista riippuen.

– Toinen meidän kannalta uusi mielenkiintoinen käyttökohde pienille jyrsimille ovat pienkuormaimet, Tuomo toteaa. Pienkuormaimet ovat rakennettu toimimaan hydrauliikalla ja pumppujen tuotot riittävät käyttämään pikkujyrsimiä. Oikeastaan tämä lähti meidän Ruotsin maahantuojan vinkistä, kun yhdelle sikäläiselle asiakkaalle sovitettiin Avanttiin meidän vakiota kapeampi metrinen jyrsin.

Meillä koeajettiin sitten 1,4-metristä vakiojyrsintä samanlaisella peruskoneella 750 Avantilla. Yhdistelmällä jyrsittiin jäätikköä, eli tehtiin työtä, mitä sillä voitaisiin tehdä myös urakointityönä. Samalla yhdistelmällä voidaan jyrsiä myös vaikka kantoja viheralueilta. Jyrsimen ohjaamisessa hydraulisesti jatkettava puomi on kätevä, kun jyrsin voidaan laittaa töihin kuljettajan näkökenttään. Tällöin kuljettajan on helpompi seurata työn edistymistä.

– Pienin jyrsimemme on mitoitettu 90-heppaiselle peruskoneelle, joten tuollaisella Avantilla jyrsimellä kestää kyllä paukuttaa. Voimansiirtokomponentteja voisi toki keventääkin, mutta jos koneita ei mene kuin muutamia, ei niihin kannata muutoksia tehdä. Joku laittaa ne myöhemmin kiinni toki isompaankin koneeseen, Tuomo toteaa

Uusi aluevaltaus ovat jyrsimet, jotka on asennettu pienempään kalustoon. Kuvassa peruskoneena on Avant 750 ja työlaitteena leveydeltään 1,4-metrinen ja halkaisijaltaan 40-senttisellä roottorilla varustettu Suokoneen MJL-jyrsin, joka on suunniteltu taajamatraktoreihin. Kiinteistöhoidossa jyrsimisellä voidaan vähentää sepelinkäyttöä, mutta laite sopii myös vaikka ravi- tai ratsastustallin urien kunnossapitoon tai kantojyrsintään. 

Avantissa on suuret työhydrauliikan tuotot eli kaikilla pienkuormaajilla ei tuo ko. jyrsin pyöri. Jutun 750:n Avantin ulkopuolisen hydrauliikan tuotto on 70L/min ja isommissa 755 ja 760 malleissa jo 80L/min.

Lue seuraavaksi