Uutiset

Yleinen

Starkin harjoilla hiekat oikeaan aikaan pois pölyämästä

Yksi hiekanpoistoammattilainen on Markus Tarvainen perheineen. Markus on maatilan töiden ohella tehnyt kiinteistötöitä toistakymmentä vuotta. Apuna hänellä on ollut aiemmin Aleksi, joka on nyt armeijassa. Nyt Markuksen taistelupari hiekanpoistossa on hänen poikansa, Markku (Make).

– Make on selvinnyt töistä hienosti, vaikka hän on ollut remmissä vasta tammikuusta, Markus kehuu poikaansa. Talvi aurattiin ja nyt oli harjattu päivä. Eikä minun kanssa välttämättä helppo ole olla töissä, Markus tunnustaa.

– Kyllä nuorten pelisilmä kehittyy nopeasti, kun ensin ajetaan maltilla ja sitten nopeutta nostetaan vähitellen. 20-vuotias tytär, Katja, valmistuu ravintolakokiksi, mutta yhtä hyvin hän voisi olla ajamassa myös yhtä konetta, Markus heittää.

– Molemmilla, Makella ja Aleksilla on asenne töihin kohdallaan. Ja jos nuoret haluavat ottaa työnjohtovastuuta, niin sen toki luovutan. Mielelläni tekisin vain töitä, kun joku käskee, Markus nauraa.

Lehmät pois

– Olen kotoisin maatilalta ja alunperin meillä oli 14 hehtaaria viljelyksessä. Nyt peltoa vuokramaineen on 230 hehtaaria. Kylvettävä ala hoidetaan keväällä kolmemetrisellä Tumen suorakylvökoneella, noin 33–35 hehtaaria päivässä. Tämä onnistuu, kun tarvikelogistiikka on kunnossa. Syksyllä vaimoni pui, kun minä hoidan kuljetusta ja kuivuria. Meillä oli 2006 vuoteen saakka 50 lypsylehmää ja suunnittelimme jopa uuden isomman pihaton rakentamista. Olin kuitenkin lypsänyt 17-vuotiaasta saakka, lomittajana ja omassa navetassa, joten hommat olivat tuttuja. Päätimme kuitenkin olla investoimatta kotieläintuotantoon ja laittaa loputkin pois. Se oli meidän kohdalla helpotus, Markus muistelee.

Markus jatkaa, että kiinteistöpuolen konetöillä maksetaan vähitellen maatalouden velkaa pois, mikä kokonaisuuden kannalta on hieman nurinkurista. Perämetsää ei velanmaksuun liiemmälti ole.

Töitä kaksin käsin

– Hieman olemme ehkä työhulluja ja siitä meidät tunnetaan, Markus nauraa. Se, että keskityttiin traktoritöihin, oli kuitenkin resurssien ohjaus sellaiseen tuotantoon, jossa on mahdollisuus hankkia kohtuullinen elanto, mutta töitä pitää kuitenkin tehdä kaksin käsin, Markus jatkaa. Vuosien varrella asiakkaat ovat kertyneet vähitellen ja nyt töitä tehdään esimerkiksi ISS:lle, Stora-Ensolle, UPM, Lemminkäiselle ja Kouvolan kaupungille.
– Enemmän töitä meille tarjotaan kuin pystymme hoitamaan, Markus toteaa. Osasta töistä joudutaan kieltäytymään, etenkin jos työt ovat kauempana. Tärkeää on, että hoidetaan nykyiset asiakkaat, kun tiettyihin töihin on luvattu mennä milloin vain 20 minuutin varoitusajalla.

Hoitoalueet lähellä

– Kotivarikoltamme on tähän Voikkaan taajamaan noin viisi kilometriä eli 10 minuutin ajo ja meidän kaikki hoitoalueet ovat tässä Voikkaan taajamassa muutaman kilometrin säteellä. Jotta työt tulevat ajoissa tehtyä, on turha lähteä töitä kauempaa haalimaankaan.

Seurauksena on vain tekemättömiä töitä jossain ja se ei ole ainakaan omiaan lisäämään asiakastyytyväisyyttä. Kun pidämme työnjohdon kanssa palaveriä aamuisin, voidaan toiveisiin reagoida nopeasti ja viedä koneet kohteelle. Jos työmaat olisivat hajallaan, menisi yhä suurempi osa varsinaisesta työajasta kulkemiseen, Markus perustelee.
Pitkälti kysymys on siitä, että ovatko menetelmät oikeat ja tehokkaat ja tekemisen vauhti sellainen, että kaikki luvatut kohteet saadaan olosuhteista huolimatta hoidettua.
– Meidän laskennallinen talvihoitoalue on kooltaan tunneissa yhteensä 44 tuntia eli 22 tuntia konetta kohti, jos kaikki ajetaan läpi, Markus kertoo

Toki alueilla on eri prioriteetit ja kiireellisemmät tontit hoidetaan ensin. Kun hoidossa on teollisuuslaitosten ja kauppaliikkeiden pihoja, pitää ne pitää kulkukelpoisina, jotta rahtiliikenne pääsee lastaamaan ja purkamaan ja sitten hoidetaan pysäköintialueet ennen kuin asiakkaat tulevat.
– Kun marketin piha on puolillaan autoja, sinne on turha mennä enää auraamaan, Markus toteaa.

Harvoin yksin töissä

Edellisenä yönä apuna on ollut hänen vaimonsa, Kaija ”varaosapäällikkö”, kun 9500 tuntia ajettua linkku-Valtraa korjattiin keskinivelestä. Kardaaniin oli ”sattunut”. Nyt linkku oli hetken takaveto. Jotta työt saadaan nopeasti tehtyä, ollaan koneilla liikkeellä ”parissa vuorossa” ja kun tulee remonttia, pitää tehdä vielä yksi vuoro perään.
– Vaimon kanssa yöllä purimme ja kokosimme koneen iskuun ja useampi päivä sillä pitäisi taas tehdä töitä. Vaimo on apuna remonteissa ja varaosien noudoissa. Kun koneet ovat kovassa käytössä, sattuu myös vahinkoja ja rikkoontumisia, Markus tunnustaa.

Käyttöä traktorille

Nyt on kaksi talvea siivottu ahkerasti lunta ja talvella ei töissä taukoja ole juuri ollut. Lunta oltiin siivoamassa tammikuun alusta puolentoista kuukauden ajan joka päivä. Jollei katuja aurattu, niin lunta siirrettiin ja koneet liikkuivat lyhyitä yöunia ja ruokapausseja lukuun ottamatta koko ajan. Talvella kolmessa kuukaudessa yhteen traktoriin kertyi 1000 tuntia lisää, kun lunta aurattiin ja siirrettiin jatkuvasti.

– Yleensä keväällä on viikko hieman hiljaisempaa ennen hiekanpoiston aloitusta, mutta tänä keväänä sellainen jäi kokematta, Markus tunnustaa.
Vaikka katujen puhdistaminen harjalaitteella on periaatteessa kevyttä, ovat etenkin etukuormaajan puomit ja etuakselit kovalla koetuksella, kun pitkän varren päässä on työlaite ja mukana on astiassa märkää hiekkaa. Toisessa traktorissa on takapainona vanha kasvinsuojeluruiskun vesisäiliö ja toisessa hiekoitin, jotta yhdistelmät ovat tasapainoisia.
– Linkulla harjalaitteen hallinta sivusuunnassa on helpompaa mutkaisilla kaduilla kuin perinteisellä traktorilla, mutta sivukosketuksia kuitenkin tapahtuu. Linkku on ostettu käytettynä ja nyt siihen on ajettu noin 6000 tuntia lisää ja mittarissa on 9500 tuntia.

Ensin vilkkaasti liikennöidyt

Katujen puhdistaminen tehdään järjestyksessä ja vilkkaasti liikennöidyt kadut puhdistetaan ensimmäisenä, niistä kun liikenne nostaa pölyä jatkuvasti. Seuraavana siivotaan kokoojakadut ja viimeiseksi vähemmän liikennöitävät kadut. Yhtä kaikki jokainen katu käydään läpi tietyllä aikataululla, jonka päättää työn tilaaja. Oikean puhdistusajankohdan määrittelyä vaikeuttaa esimerkiksi odotettava kevään viimeinen lumisade.
Siivousta haittaa myös talvella tiukkaan sotkettu polanne. Tien keskiosa saattaa olla pölyävällä hiekalla, kun reunat ovat vielä jäässä. Oman mausteensa työhön tuovat kadunvarren asukkaat, joilla jokaisella toki on oma mielipiteensä, milloin puhdistusta pitäisi tehdä.

Tilaaja antaa ohjeet, missä työtä milloinkin tehdään ja edellisviikolla ei lupaa hiekanpoistoon vielä ollut. Nyt hoidettavaa onkin sitten jonossa enemmän.
Kaksi yksikköä liikkeellä
Markus hoitaa Voikkaalla katujen puhtaanapitoa kahdella harjausyksiköllä. Molemmat pölynsidonnalla varustetut harjat ovat Starkin valmistamia. Vanhempi harja on käytössä jo neljättä vuotta, joten kokemuksia vuosien varrella on tullut melkoisesti, miten työ parhaiten sujuu.

Töitä tehdään parina, jolloin ensin kerätään suurin osa hiekasta ilman sivuharjoja olevalla järeämmällä kauhaharjalla. Tarkempi työ tehdään reunakivien vierestä keräävällä harjalaitteella. Toinen yksikkö pääsee joskus käyttämään ensimmäisen yksikön levittämää kosteutta ja kerättävä materiaali pölyää vielä hieman vähemmän.
– Olemme liikkeellä kahdella yksiköllä, ja tyhjennämme säiliöt samaan perävaunuun. Tällöin selviämme yhdellä perävaunulla. Sitä ei tarvitse välillä siirtää ja kadut tulee hoidettua kerralla. Kun perävaunuja on yksi, sen tyhjentäminen vie hieman kauemman kuin toinen yksikkö saa kerättyä säiliön täyteen. Tällöin kuljetuskalustoa tarvitaan vähemmän ja kuljetukseen ei sidota yhtä työntekijää, Markus perustelee.

Kestävä rakenne

– Nämä Starkin harjat ovat tehty kestämään, kun rautaa on käytetty oikeassa paikkaa, Markus toteaa. Myös hydraulisylinterit ovat hyvin suojassa koteloissa. Vaikka harjaaminen on pääasia, pitää koneen rungon myös olla tukeva. Kun joskus ajetaan katukiveystä vasten, ovat rakenteet lujilla ja heikommista alkavat saumat aukeilla.

Markuksella on käytössä käytettynä neljä vuotta sitten ostettu aikaisempaa mallia oleva kauhaharja, jossa koko laite on pidempi kuin uudet mallit. Markuksen kauhaharja vastaa nykyistä KAH 2000 -mallia, joka on tyhjänä 920 kiloa painava ja siinä on 900 millin lamellit. Tämän lisäksi tulee painoa kastelulaitteista, vedestä ja hiekasta.
– Edellinen omistaja lienee rikkonut tällä traktorinsa, Markus epäilee ja jatkaa, että tämä on tällainen tosimiesten yhdistelmä ja harjan kanssa pitää ajaa hieman varovaisesti liikenteessä ja etenkin töyssyissä, kun painoa on aisojen päissä paljon ilman kuormaakin. Myös koneen kanssa on syytä tehdä töitä rauhallisesti.

– Työkoneiden pitäisi näihin traktoreihin periaatteessa olla pienemmät, mutta kaupunki ja muut asiakkaat eivät saisi niin paljon vastinetta rahoilleen, kun tässä tuntipalkalla ollaan liikkeellä. Vaikka kevyt kone on mukava töissä, liian heppoinen kone ei sovi oikeisiin töihin, Markus tiivistää.

Kadut puhtaaksi

Kun harjan laittaa maahan, painoa ei sitten erityisen paljon enää ole koneen kannateltavana.
– Tämä on siksi toimivampi ainakin minulla kuin uudet mallit, koska hiekka ei joudu nousemaan jyrkästi laatikkoon, Markus esittelee. Kauhaharja on myös pitempänä raskaampi etukuormaimelle.

– Kauhaharjalla saan puhtaamman jäljen, kun vedän harjaa taaksepäin huulilevy maassa. Kun ajetaan taaksepäin huulilevy maassa, irtoavat loput epäpuhtaudet kadusta ja hiekka tulee siististi kuormaan, Markus perustelee.

Varaosahuolto tärkeää

Markus muistuttaa, että kun sesonkikoneita hankitaan, niin ykkösasiat ovat toimivuus ja varaosien saatavuus. Vaihtoehtona voisi olla joku muukin merkki, mutta ainakin itse pidän varaosien saantia tärkeänä. Jos harjasta jotain särkyy, minulla on osa täällä seuraavaksi päiväksi ja se riittää.

Huomio toiminnallisuutteen ja helppoon hoitoon

Markus on rakentanut työlaitteiden ohjaukset niin, että hydrauliikan ohjaus kulkee boxin kautta. 4,1-metrinen u-aura, 3,6-metrinen nivelaura tai harjakoneet käyvät mihin omaan traktoriin ja ohjaustuntuma on aina sama, kun toiminnat on kellotettu järjestelmään. Työlaiteita käytetään traktoreiden perinteisillä ohjaimilla.

– Minulla on palarenkaat olleet jo vuosia. Tähän mennessä kokemukset palarenkaista eivät ole olleet positiiviset, kun pinta on kulunut niin nopeasti. Perinteiset harkkorenkaat ovat edullisemmat ja vaikka kumi harkkorenkaissa hieman valittaakin, luultavasti päädyn käyttämään edelleen harkkorenkaita, Markus pohtii.

Kaikissa rasvari

– Minulle tuo rasvarin puuttuminen on yhdessä traktorissa maksanut jo yhden etuakselin ja siksi joka koneeseen hankitaan saman tien aina rasvari, Markus lupaa. Kun päivät ovat pitkiä ja monissa kiinteistötöissä pöly on ongelma, pitää lahjomaton rasvari nivelet kunnossa.
– Kun meilläkään henkilökuntaa ei ole paljon, ei sitä vähää vapaa-aikaa haluta käyttää koneiden rasvaamiseen tai muisteluun, että onko kone rasvattu vai ei. Kun rasvari sitten hoitaa myös työlaitteen rasvaukset, on nivelakselien rasvaus käsin siedettävä työ.

Aikaa muuhunkin

Kun on sopivasti aikaa, Markus tekee muita hommia kuten kaivutöitä. Kuorma kerrallaan tai isompina erinä myydään vaikka multavaa maata, joka on seulottu.
– Teemme teitä ja kunnostelemme tontteja. Maata tuodaan ja viedään tarvittaessa kahdella maansiirtoperävaunulla, Markus esittelee.
– Minulla oli muuten aikoinaan perävaunuja vähän joka lähtöön, mutta nyt on kaksi ruotoa eli runkoa renkaineen ja työn vaihtuessa vaihdan vain päälirakenteen, Markus kertoo.
Käytössä on Roten koukkulavakärry, jolla saadaan kulkemaan samalla vilja- ja lumilavalla 23 kuutiota tavaraa. Multivan perävaunu on vain viljalle. Tempon jalkalavaperävaunussa on 25 kuution vastaava lava. Molempiin runkoihin on myös maansiirtolava ja töitä tehdään myös 10 kuution vesivaunulla.

Vesivaunu on käytössä teiden suolauksessa, kasvinsuojeluruiskutuksissa vesivaununa ja Dynasetin pesurin kanssa kadunpesussa. Pihojen pesussa käytettiin viime keväänä 130 kuutiota vettä käsipesurin suuttimen läpi ja työ kesti puolisentoista viikkoa aikaisesta aamusta myöhään iltaan.
– Siinä pesuri alkoi kasvaa jo vatsaan kiinni, Markus nauraa.
Katujen puhtaanapitoon otetaan vesi kaupungin varikolta. Tällöin saadaan puhdas vesi ja suuttimet pysyvät pidempään auki. Huonoa vettä ei kannata katujen pesuunkaan ottaa, kun nestemäärät ovat isoja.

– Kesällä tehdään harjan kanssa keikkaa toreilla ja asfattiasemilla. Harjalaitteella on myös kätevä siivota omat jälkensä, kun on vaikka touhuttu jossain kaivukoneen kanssa, Markus esittelee. Kun harjoitetaan erityyppistä liiketoimintaa, pitää hankittujen koneiden tukea muuta liiketoimintaa. Koneiden pitäisi olla myös tarvittaessa muunneltavissa toiseen käyttöön, kun tarpeet muuttuvat.

www.stark.fi
www.valtra.fi

Lue seuraavaksi