Uutiset

Yleinen

Snowek-harjalaitteella pölyäminen kuriin

Saarimäki on maatalousurakoinnin ohessa aurannut talvisin teitä ja pihoja. Viime talvena aurausurakkaa oli aikaisempaa enemmän ja hän hankki traktorin oheen kaksi pyöräkuormainta. Aurana on ollut Snowekin tuotteita ja niistä saadut kokemukset ovat olleet hyviä. Kaluston lisääntymisen myötä Mika Saarimäki lähti laajentamaan kiinteistöhuoltourakointia harjauksella, joka sopii aurausurakoinnin oheen mainiosti.

Saarimäellä itsellään ei harjauskokemusta ollut aikaisemmin, mutta ala oli tuttu hänen kuljettajalleen Jyrki Järvensivulle. Laitevalinnasta Järvensivulla oli ehdotuksena toinen merkki, mutta Saarimäki halusi kokeilla Snowekin uutta laitetta, joka oli vakuuttava ja yhteistyö valmistajan kanssa jo toimivaa.

Jämäkkää tekoa

Snowekin harjalaite on tehty kestämään. Tämä tarkoittaa muun muassa sinkittyä runkoa, mikä osaltaan helpottaa myös huoltoa. Järvensivun mielestä rakenne on erittäin tukeva. ”Tämä on tehty jämäkästä tavarasta ajatuksella”, kiittelee Järvensivu, joka on ehtinyt käyttää urallaan useita erimerkkisiä laitteita.

”Tästä käytännön kokemukset ovat vielä hyvin vähäisiä, mutta odotukset ovat korkealla. Yksi loistava yksityiskohta on sivuharja, joka ohjautuu käännöksissä eturenkaan liikkeen mukaan. Tämän ansiosta kaarteissa ei jää harmittavia rantuja harjaamatonta. Tosin tästä on jo tehtaalle mennyt kehitysehdotus, sillä pyöräkuormaimen kääntösäde on varsin jyrkkä ja siksi harjan ohjausliike saisi olla nykyistä voimakkaampi. Traktorissa tämä toimii varmasti aivan oikein näinkin.”

Kuivaharjausta vähäisellä pölyämisellä

Snowekin keräävän harjalaitteen saa joko perinteisellä tai korkeapainekastelulla. Saarimäen laiteeseen tuli korkeapainekastelu, joka on toteutettu Dynasetin hydraulitoimisella painepesuyksiköllä.

Järjestelmässä on neljä painesuutinta, joista kaksi on sivuharjalle ja kaksi kotelon sisälle. Suuttimet suihkuttavat vesisumun harjauksessa nousevaan pölyyn, joten varsinainen harjaus tapahtuu kuivana. ”Kuivana harjattava materiaali lähtee hyvin liikkeelle ja siten kertaharjausjälki on kerta-ajolla hyvää”, sanoo Järvensivu. ”Vettä kuluu tällä tavalla myös huomattavan vähän, noin viisi litraa minuutissa täydellä 200 baarin paineella.”

Vesisäiliö on integroitu harjauslaitteen runkoon ja näin siitä on saatu varsin matala rakenne. Tämän ansiosta näkyvyys työalueelle on hyvä ja optimoitu painonjakauma parantaa ohjautuvuutta erityisesti kevyillä peruskoneilla. Säiliö on varsin suuri, sillä tilavuutta on 380 litraa.

Pesuri mukana

Painepesulaite pölynsidonnan komponenttina antaa laitteelle muitakin mahdollisuuksia. Saarimäen laitteessa on painepesupistooli ja 20 metrin letku kelalla. Näin laitetta voidaan käyttää vaikkapa kaluston pesuun, mutta erityisesti siitä on hyötyä hankalasti luokse päästävien paikkojen puhdistuksessa.

”Esimerkiksi liikenteenjakajat saadaan tällä hyvin puhtaiksi. Painepesurissa on erittäin suuri paine, mutta käytettävä vesimäärä on pieni. Hiekka lentää paineella kauas ilman, että se kastuu kovin paljoa. Kun ensin kiertää kohteen hankalat paikat painepesurilla, ehtii vesi kuivua ennen harjausta, jolloin jälki on hyvää joka paikassa. Suorat seinänvieret saa usein hyvin puhtaaksi sivuharjallakin, mutta esimerkiksi katokset, jyrkät kulmat ja ahtaat välit on kätevä siivota painepesurilla”, luettelee Saarimäki.

Painevettä voi pesun lisäksi käyttää muihinkin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi viemärien aukaisussa tämä on varsin kätevä ratkaisu vielä, kun kohtuullisen hyvä määrä vettä kulkee koneen mukana.

Teräksellä hyvä jälki

Harjaksina Saarimäellä on käytössä teräksiset. ”Teräsharjas irrottaa lujaankin tarttuneen lian tehokkaasti ja se menee hyvin asfaltin huokosiin, koska piikki on ohut. Pieni jäljelle jäävä määrä hienoa pölyä huuhtoutuu seuraavalla sateella, jonka jälkeen pinta on erittäin puhdas.”

”Teräsharjas ei kulu samalla tavalla vinoksi kuin nailonharjas eikä ole yhtä helposti vaurioituva kuin nailonharjas esimerkiksi vahingossa lankun yli ajettaessa. Vaikka teräs on kalliimpi ratkaisu, tuo se kustannussäästöjä pitkän käyttöiän ja hyvän jäljen ansiosta – useinkaan ei tarvitse ajaa kuin kertaalleen hyvän tuloksen aikaansaamiseksi. ”

”Myös kulmaharjassa teräs olisi hyvä, sillä rotvallin reunat ovat usein varsin tiukan lian peittämiä ja usein niissä on myös vielä jäätä.”

Yksinkertainen on kaunista

Snowekin laitteissa on kiinnitetty huomiota yksinkertaiseen toimivuuteen. ”Pidän kovasti suunnittelun perusajatuksesta, että komponentteina käytetään tavallisesti kaupan olevia standardituotteita. Silloin varaosia on helposti saatavissa lähes mistä tahansa alan tuotteita myyvästä liikkeestä eikä kaikki ole tilaustavaraa. Muutoinkin varaosatoimitukset ovat toimineet kiitettävän ripeästi”, kiittelee Saarimäki.

Hydrauliikan kiinnitys on myös hyvin yksinkertaista tässä harjalaitteessa: meno- ja paluuletkut. Lisäksi käytetään sähköisiä ohjauksia esimerkiksi sivuharjan nostossa ja laskussa sekä pyörinnässä. ”Toimintoja on yhdistetty, jolloin käyttö on helppoa ja nopeaa. Esimerkiksi karan ollessa toisessa asennossa pyörivät harjat ja toisessa avautuu alaluukku. Samalla aina harjojen pyöriessä luukulla on työpaine pitämässä luukkua kiinni, jolloin luukku ei pääse hiljalleen avautumaan”, toteaa Järvensivu. ”Myös aina, kun harjataan, lentää vesi. Toki veden saa pois käytöstä.”

Lisävarusteena sivuharja on saatavissa molemmille kulmille, mutta toista harjaa ei Saarimäen laitteeseen haluttu. ”Toisen kulman harja ei käytännössä kovasti levitä työaluetta ja varjopuolena sillä on kasvava leveys, josta on haittaa ahtaissa paikoissa. Seinänvieret ehtii kyllä ajamaan niin päin, että sivuharja on seinän puolella”, perustelee Saarimäki.

www.konevel.fi

www.kiho.fi

www.dynaset.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi