Uutiset

Yleinen

Milstonin erottelutekniikkaa

Ilpo Kakko ja Antti Ranta välissään 2-putkinen Milston-separaattori. Separaattoria käytetään etenkin lietteiden käsittelyssä. Haastavampia ovat erilaiset saastuneiden maiden puhdistukset, joissa erottelutekniikkaa on mahdollista myös käyttää. Tavoitteena on kuitenkin erottelulla vähentää kuljetettavia massoja. Meillä on toimivia teknologiayhteistyökumppaneita, joiden kanssa laitteita kehitellään. Samalla niistä laitteista tulee toimivampia myös maatalouteen, Ilpo muistuttaa.

Milston valmistaa separaattoreita eri käyttötarpeisiin. Lähinnä laitteiston valinnan määrittelee kuutiomäärä, joka laitteen pitää läpäistä. Farmer on kotieläintilalle suunniteltu yksiputkinen malli, joka soveltuu kiinteään tai liikuteltavaan työhön. Riippuen toki lietteen laadusta, mutta naudan lietettä saadaan läpi noin 25 m3 tunnissa ja sian lietettä 35 m3 tunnissa.

Teollisuuslaitosten kanssa yhteistyö on haastavaa, mutta myös palkitsevaa, Antti näyttää. Kun kokeita tehdään ja laitteistoja parannetaan, analysointi kuuluu aina osana erilaiset testit. Ämpärissä on hieman kirkasta vettä sakeampaa 0-kuitunestettä, jossa kiinteää ainesta 0,46 %.

Kun kolme kuutiota ”lietettä” laitetaan separaattorista läpi, saadaan ämpärillinen tavaraa, jossa kiinteää jaetta on 78 % ja 22 % on tuhkaa. Kiinteä aine on mennyt jo kokkareeksi.

– Käynnissä on myös monia hankkeita laitteistojen toimittamisesta. Suomen markkina on toki tärkeä, mutta laitteistoista on toimitettu noin 80 % vientiin. Laitteistoja on myyty esimerkiksi Venäjälle, Liettuaan, Saksaan, Hollantiin, Britanniaan, Unkariin ja Norjaan. Kansainvälisissä näyttelyissä kuten EuroTierissä ja Agritechnicassa pitää näkyä, jotta saadaan verkostoja rakennettua ulkomaille. Se on ainoa oikeastaan tapa löytää uusia jälleenmyyjiä.

Kuljetusmatkat pellolle ovat Suomessa pitkät ja fosforipitoinen jae kannattaa erottaa, kuljettaa ja levittää erikseen kiinteänä tavarana. Muuten kuljetusralli on melkoinen.

Leikatut levyt Milstonin kuten muihinkin laitteisiin ostetaan valmiina ja levyistä kootaan valmis tuote. Koneistus ja kaikki muut tehdään itse. Laitteet hitsataan vielä käsin, koska sarjat ovat pienet.

– Kotieläintilat ja urakoitsijat, jotka separoivat lietettä toki katsovat asiaa omalta kannaltaan, mutta valmistajan näkökulmasta Milston, sen ominaisuudet, tuotekehitys ja muut käyttömahdollisuudet toki kiinnostavat monia muitakin kuten sellu- ja paperiteollisuutta, elintarviketeollisuutta  ja jäteveden puhdistamoja, Ilpo kertoo. Antti jatkaa, että meillä on tuotekehityshankkeita menossa prosessiteollisuuden kanssa, joilla saadaan optimoitua prosessia ja samalla vähennetään ympäristökuormaa.

Aikoinaan seulaputket hankittiin Saksasta, mutta uusimpiin malleihin ne hankitaan Itävallasta.

Milstonin tuotemerkki on vaihtanut omistajaa, kun Rannan Teollisuuskone hankki koko yrityksen käyttöomaisuuden, varaosat ja tuoteoikeudet. Milstonin tuoteoikeudet ovat arvokkaat, kun laitteistoja kehitetään ja rakennetaan. Varaosahuolto niin kotimaan kuin ulkomaille toimitettuihin laitteisiin jatkuu keskeytyksettä.

– Vastaavia laitteita rakentavilla on hieman hankalaa kiertää patentteja, mikä helpottaa markkinatilannetta tulevaisuudessa, Antti pohtii.

Lue seuraavaksi