Uutiset

Yleinen

Kolmas kausi Amazonella ja nestelannoitteilla

Lapualla käytössä on nyt kolmatta vuotta Amazonen hinattava levitin lannoitteiden levittämiseen. Aikoinaan nelipyöräisen hinattavan levittimen hankinta aiheutti somessa melkoisen polemiikin. Harri Sukuvaaralle Amazonen ominaisuuksista iso reilu 11 kuution säiliö ja 30-metrinen työleveys tarjosivat kuitenkin kätevän tavan levittää ravinteita peltoon.

Amazonen reilu 11 tuhatta litraa imevä ruisku ei ole olevinaan iso Fendt 939:n perässä. 30-metrinen puomi laskostuu sivulle nätisti eikä pystyyn jää törröttämään aisan päitä. Katteiden alle on kätketty tekniikka, jota ohjataan ISUBUSin kautta.

N-Xt lannoitteena

Kun Harri aikoinaan Amazonen kasvinsuojeluruiskun hankki, hänellä oli visio, millaisella kalustolla työtä pitäisi tehdä, jotta päivät eivät turhaan venyisi sesonkina ja kaikki työt saataisiin kuitenkin suunnilleen oikeaan aikaan tehtyä. Tavoitteena oli luopua perinteisistä rakeistetuista lannoitteista, jotka sisältävät ravinnesuoloja ja siten heikentävät maan biologista rakennetta.

Harri Sukuvaaran tavoite ei ole kerätä traktoritunteja vaan hoitaa traktorilla tärkeät työt.

-Perinteisiä lannoitteitahan saa myös nestemäisinä, mutta halusin mielellään parantaa kasvien olosuhteita ja ylläpitää maan rakennetta, Harri perustelee.

N-xt-lannoitteiden ero perinteisiin ravinteisiin on se, että ravinteet ovat yhdistettynä komplekseiksi yhdisteiksi käyttäen hyödyksi plusvarauksia. Tämä N-xtin kompleksi estää ravinteiden hallitsematonta pidättymistä maahan ja huuhtoutumista. N-xt-lannoitteita käytettäessä, kun maahan ei levitetä suoloja, ei synny myöskään kasveille käyttökelvottomia lujia yhdisteitä eikä osa ravinteista muutu kasveille käyttökelvottomaan muotoon.

-Kasvihan ei hyödy sellaisesta ravinteesta, mitä se ei saa käyttöönsä ja siitäkin ravinteesta on maksettu. Tämä ajattelutavan muutos minulle aikoinaan tarjoiltiin, kun Liljafarmsin Liljan Rami minulle tätä esitelmöi, Harri muistelee.

-Meillä logistiikka menee nyt niin, että nestelannoitekontit tulevat meidän tarpeisiin sekoitettuna Hollannista ja toimitusketju on aika pitkä. 1000 litran kontit eivät myöskään ole oikein käteviä imeä levittimen säiliöön. Muutos lienee tulossa parin vuoden sisään, kun lannoite voidaan tuoda perävaunulla irtotavarana ja imeä ainakin osittain myös irtotavarana suoraan levitykseen.

Isoin Amazone

Kun aikoinaan levitysmenetelmää suunniteltiin, niin tavoitteena oli suuri säilötilavuus ja siihen päästiin nelipyöräisellä Amazonella, minkä tyyppimerkintä on UX 11200. Säiliötilavuus on siis 11,2 kuutiota. kun säiliöllisen kanssa lähdetään etäisimmille pelloille, työ myös joutuu kohtalaisen nopeasti, kun säiliöllisellä ajaa 40 hehtaaria. Harrilla on Super-L2-puomisto, jossa normioloihin on Harrin mukaan hyvä vaimennus epätasaisissakin olosuhteissa. Epätasaisella pellolla myös hydraulinen alusta vaimentaa heilahteluja.

Ylhäältä suippo säiliö ei syö koneen vakautta. 30 metriä levityspuomia edesauttaa työn etenemistä melkoisesti.

Hydraulinen alusta on erityisen hyvä siirtoajossa. Toisaalta ison säiliön painopiste on alhaalla. Tankki on leveä alhaalta ja ylhäällä oleva säiliötilavuus on suipon säiliön ansiosta pitämässä painopistettä keskellä konetta.

Pellolla liikkumista helpottaa ohjainyksikkö, jolla saadaan ruisku kulkemaan valikosta käännöksissä traktorin pyörien jälkiä, jolloin tallaaminen on minimaalista, eivätkä renkaat tällöin myöskään murra nurmen pintaa. Käytössä on myös rapuohjaus, jolloin vaunu saadaan kulkemaan eri jälkiä suoralla kuin traktori.

-Ohjainyksikkö on erillisessä palikassa, vaikka kaikki muu ruiskussa hoidetaan ISOBUS-näytöltä, Harri hieman kritisoi.

Ohjaaminen automaattista

Lannoitteen levittäminen on kätevää, kun traktorissa on automaattiohjaus.

-Meillä automaattiohjausta käytetään joka työvaiheessa pellolla, kun sillä vain saadaan hyötyä; muokkaamisessa, kylvössä, jyräämisessä, niitossa ja lannoitteiden levittämisessä. Esimerkiksi lannoitteenlevityksestä on jo nurmessa jäljet, kun levitys on tehty samoista jäljistä jo kolmatta vuotta, Harri näyttää. Toisaalta poikittaisia raiteita ei haluta pellolle ajaa.

Ajonopeutta on nyt 8 km/h ja kun määrä puolitetaan nopeus on tuplat. Yhdeksässä osassa ohjattava puomi vähentää tuplalevitystä.

Automaattiohjaus säästää näillä työkoneleveyksillä usean prosentin hukka-ajolta, kun paikkoja ei ajeta tuplasti. Toisaalta Suomen epämääräisellä lohkomuodolla automaattiohjauksesta saattaa olla suurempi etu kuin isoilla lohkoilla.

Pellon kulmissa en tämän kanssa juurikaan peruuttele, kun kulmista rehun kerääminenkin on hieman vaivalloista, Harri toteaa. Ulkokurviin kaarteessa lannoitetta levitetään 30-metrisellä puomilla toki muutenkin vähemmän ja sisäkurvissa määrä on monikertainen normaaliin, kun puomi liikkuu yhden paikan yli useamman kerran.

Puomiston vakautusautomatiikka selvittää normaalit heitot. Hydraulinen alusta syö pellon heitot kohtalaisen tarkkaan. Nopeassa kurviajossa tarvitaan mekaanistakin tukea.

-Nyt kun sähkötolpista ollaan pääsemässä eroon, niin lannoituksen tasaisuus tällä on eri luokkaa kuin rakeisen lannoitteen viskalevityksellä. Jokainen suutin syöttää samaa määrää nestettä juuri oikeaan paikaan ja se näkyy sadon tasaisuutena, Harri toteaa.

Lannoitetta levitetään kolmesti kaudessa. Kaksi kertaa levitetään 290 litraa eli noin 350 kiloa hehtaarille ja viimeinen kolmas on puolitettu annos.

-Kun en ole innokas suuttimia vaihtamaan ja lannoite on levitetty laimentamattomana, niin kolmannella kerralla ajonopeus on tupla normaaliin verrattuna, Harri kertoo. Lehtilannoitteita on ajettu nurmille jatkettuna veteen.

Monta asiaa on automatisoitu ja maalaamisen lisäksi käytössä on luonnollisesti aloitus- ja lopetusautomatiikka päisteessä. Toisaalta puomi on jaettu yhdeksään lohkoon, joita voidaan avata ja sulkea toisistaan riippumatta. Tällöin esimerkiksi kiilaantuva pelto saadaan lannoitettua tasaisemmin.  

-Ruiskutustyön hoidan itse samaan aikaan kun palkattu työntekijä tekee jotain muuta. Ilmajoen maatalousoppilaitoksesta tulee harjoittelija kesäksi ja kolmistaan peltotyöt saadaan kyllä tehtyä. Nykyään urakoitsijaa ei juurikaan käytetä.

Nyt lannoitekontteja tuodaan merikontissa ja lannoitekonttien kanssa joudutaan hieman askartelemaan. Kontti puretaan Claasin kurottajalla.

Lue seuraavaksi