Uutiset

Yleinen

Käyttöpolttopuuta Biomasterin pilkekoneella

Agri-Kymi Kouvolassa tuo maahan Biomaster pilkekoneita, joka perustuu giljotiinikatkaisuun ja halkaisuun samalla kertaa. Tuonti käynnistettiin nopealla aikataululla viime vuonna ja koneet saatiin esille syksyn konenäyttelyyn Jyväskylään. Agri-Kymin myyntipäällikkö Jukka Kontinen uskoo giljotiinikatkaisuun. Se sopii peruspolttopuunkäyttäjälle erinomaisesti.

Asiakkaiden tarpeisiin

– Moni asiakas kävi meiltä kysymässä aikoinaan, että eikö edullisia giljotiinikatkaisupilkekoneita ole enää saatavilla. 2007 kesänäyttelyssä sitten Sixfold esitteli Biomaster -pilkekoneita omalla osastollaan, jossa vierailin ja siitä yhteistyö virisi, muistelee Jukka. Laitteet olivat siististi tehtyjä ja niissä oli mietitty toiminallisuutta uudella tavalla. Tarjolla on traktorikäyttöisistä mallit KT200-3 ja KT200-4. 3 ja 4 ovat kuljettimen pituuksia metreinä (KT=Klapi-Tuiko).

Oikeastaan merkittävä osa markkinoilla olevista pilkekoneita on suomalaisia tai ne ovat alun perin lähtöisin Suo-mesta, mutta niitä valmistetaan Virossa. Niinpä Biomaster on legendaarisen Klapi-Tuikon jälkeläinen, jonka valmistusoikeudet ostettiin Viroon Sixfoldille.
– Giljotiinikatkaisun ongelmahan on yleensä terän ja vastaterän liian suuri etäisyys. Moni muistaa, kun ranka vei miestä. Vanhan Klapi-Tuikon ajoista etulevyn paksuus on kasvanut 10 milliin, joten se kestää paksummankin puun. Lisäksi terän v-mallia on lisätty vanhasta, jolloin terä tunkeutuu puuhun paremmin ja puu leikkaantuu poikki. Terän etäisyyttä vastaterään voidaan säätää ja sitä pitäisikin säätää, muistuttaa Jukka.

Peruspuun pilkkomiseen

Biomaster on peruspuun pilkkomiseen tarkoitettu laite, jossa turhat hienostelut on jätetty pois. Terä ei ole ”terävä” alkuunkaan, vaan sen on tarkoitus leikata puu poikki, samalla puu halkaistaan

Suuaukko on mitoitettu 22 -senttiselle puulle. Kun puu on paksu ja terä halkaisee puuta vain kerran, parhaimmillaan nämä laitteet ovat halkaisijaltaan 15 sentin ja sitä ohuemmassa puussa.

– Toki kun puuta pyöräyttää samalla kun sitä syöttää sisään, saadaan halkaisukohtia runkoon useampia ja puu kuivuu nopeammin. Ja nämä koneet ovat parhaimmillaan, kun puu on tuoretta pilkottaessa. Tällöin roskaa tulee vähemmän, muistuttaa Jukka.

– Tällä voidaan tehdä myös myyntipuuta, jos asiakas haluaa giljotiinikatkaistua puuta. Verrattuna moniin muihin pilkekoneisiin, tämä on nopea ja kone on edullinen. Periaatteessa kuution hinta tällä on edullisempi kuin monella muulla pilkekoneella, muistuttaa Jukka.

Giljotiinikoneitahan on kahta tyyppiä. Yksi vaihtoehto on, että terä liikkuu ylös alas, ”nylkyttää”. Biomasterin koneissa rumpu pyörii koko ajan samaan suuntaan ja voideltavat kohteet ovat myös minimissään. Tällaiset suoravetokoneet ovat äärimmäisen yksinkertaisia, kun katkaistu puu ei voi jäädä nakeliin eikä kone oikeastaan voi mennä tukkoonkaan. Rummun sisärakenne on myös äärimmäisen yksinkertainen.

Nyt koneet ovat saaneet myös tukevat jalat ja pilkekone voidaan nostaa trukkipiikillä neljästä suunnasta. Jos nostolaitteet eivät pitele konetta vakaasti, kunnon jalusta on paikallaan. Biomaster toimii vähintään 25 kW traktorilla.

Merkittävä parannus entiseen on 44 senttiä leveä kuljetin, jolloin pilkkeen ei tarvitse kääntyä ennen kuljetusta. Traktorikäyttöisiin malleihin on saatavilla kolme- ja neljämetriset mattokuljettimet. Kuljettimista kolmemetrinen on kiinteä ja neljämetrinen lyhenee teleskoopilla kuljetusasentoon.

Sähkökäyttöinen rakennustyömaalle

Mielenkiintoinen uutuus traktorilla pyöritettävien pilkekoneiden lisäksi on uusi sähkökäyttöinen pilkekone, joka sopii erittäin hyvin vaikka rakennusurakoitsijoille. Mallin tyyppi on Biomaster MT150 (Mini-Tuiko). Se painaa vain 120 kiloa ja sitä liikutellaan kuten kottikärryjä.

Laite pyörii sähköllä. Käytössä on 10 ampeerin sulakkeen takaa tulevaa valovirtaa kaipaava 2,2 kW sähkömoottori. Suurin ero koneen rakenteessa on ”rummussa”, kun terät ovat kahdessa kohtaa rummun kehällä. Voima riittää, kun terää pyöritetään puolet hitaammin kuin traktorikäyttöisissä koneissa.

Tämä MT150 on oiva peli esimerkiksi purku- tai rakennustyömaalla, jolta tulee naulaista ja hieman betonista puutavaraa. Sisään sopii halkaisijaltaan 15 -senttinen puu, joten 2”*4” voidaan syöttää kumminpäin vain. Kätevintä on laittaa kaikki kerralla pilkkeeksi. Tällöin säästyy urakoitsijan kuljetuskustannus ja kaatopaikan vastaanottokustannus, laskee Jukka.

Kohta näitä luultavasti voi vuokrata rakennuskonevuokraamosta.
Tässä koneessa ei ole kuljetinta ollenkaan vaan pilkkeet putoavat kätevästi kottikärryyn tai maahan. Kun kasa tulee korkeammaksi, voidaan pilkekonetta siirtää uuteen paikkaan.

Kimpasta omaksi

Vaikka erityisesti Biomasterin pilkekoneet sopivat hyvin yhteiskoneeksi ja jopa urakkakoneeksi, koska ne ovat melko tunteettomia pilkottavalle puulle, yhä useammin ne ostetaan omaan käyttöön. Toki kimppakoneitakin on paljon. Monet pilkekoneen ostajat ovat kasvinviljelytilallisia, jotka kuitenkin käyvät muualla töissä. Viikonloppuna tehdään pilkkeet omaan käyttöön ja myyntiin ja silloin koneen pitää olla saatuvilla.

Käytännön pilkontaa

Jukka muistuttaa, että ei kannata lisätä pilkekoneen kierroksia turhaan, jos rankaa ei ehdi normaalisti työntää joka iskuun. Sen verran kierroksia kuitenkin taas pitää olla, että kuljetin heittää pilkkeet kaaressa kasaan, eivätkä ne vain putoa alas. Sopivat moottorin kierrokset ovat normaalisti 1500-1800 välillä. Oksaisessa puussa kierrokset voivat olla tuossa alarajalla, kun rankaa on hankala syöttää.

– Kasasta tulee muuten isompi, jos kuljettimen laskee ensin lähes vaaka-asentoon ja sitten kasan kasvaessa aina hieman nostaa kuljetinta pystympään, muistuttaa Jukka.

– Nämä ovat olleet kiitollisia myydä, kun nämä ovat toimintavarmoja. Takuuasioissa on viimevuosina kaikkien toimittajien puolelta selvitty vähällä, kiittelee Jukka. Ei huonoa laatua ole kenenkään oikein vara tehdä, eikä ainakaan myydä.

– Nämä ovat olleet ulkonäköä myöten viimeisteltyjä laitteita, kiittelee Jukka. Monessa kohtaa voitaisiin toki säästää, kun komponentit olisivat halvempia, mutta esimerkiksi ketjuissa ja ketjupyörissä, kumimatossa ja terissä on haluttu pitää laatu korkealla. Myös laakerointia ja maalausta on parannettu aikaisemmasta Klapi-Tuikosta.

Lue seuraavaksi