Uutiset

Yleinen

Horschilla kasvua ja uusia tuotteita

Työkonevalmistaja Horsch esitteli uutuuksia heinäkuussa Saksassa Sitzenhofissa. Horsch järjestää vastaavia tilaisuuksia säännöllisesti, koska omia tuotteita saadaan paremmin esiin keskitetysti. Samalla koneita esiteltiin pellolla. Finnish Agro Machinery Oy tuo maahan Horschin työlaitteet.

Agritechnica on aivan juuri ja uusien tuotteiden esittely tehdään yleensä ennen näyttelyitä. Kesällä esitellyt tuotteet ovat esillä myös Agritechnicassa uutuuksina. Toki esillä voi olla muutakin uutta kalustoa Horschilta.

Moni nykyisin olemassa oleva maatalouskonevalmistaja on aloittanut maatilatason koneenrakennuksesta. Yksi esimerkki siitä on saksalainen Horsch, jonka työlaitevalmistus alkoi omista tarpeista. yrityksen perustaja Michael Horsch suunnitteli kylvökoneen, jonka myi isälleen. Jotta koneenrakennus ja sarjatuotanto pääsi kunnolla alkuun, piti samanlainen kone myydä myös sedälle. Myös muu suku kiinnostui uusista laitteista ja siitä Horsch Maschinen GmbH:n taival alkoi. Kylvökoneita on vuosien saatossa valmistunut yhteensä 20000 kappaletta, joten aivan pienestä mittakaavasta ei voi puhua. 

Horschin päätehdas sijaitsee Schwandorfin Sitzenhofista eli noin 120 kilometriä Münchenistä pohjoiseen. Maatilan pajasta Horsch on laajentunut merkittäväksi ja arvostetuksi koneenrakentajaksi. Samaisen maatilan pihapiiristä toiminta on laajentunut ensin hitaasti, sitten ripeämmin, kun maine on kasvanut. Maatilan rakennukset ovat olleet alkuun kokoonpanohalleina ja varastoina. Sittemmin tuotantotiloihin ja tuotesuunnitteluun on investoitu merkittävästi. Tietotekniikkaa on lisätty, jos sillä saadaan hyötyä asiakkaalle. Täsmäviljely, ravineet ja siemenet oikeaan paikkaan ja tuplakäsittely minimiin, edellyttää tietotekniikkaa, jotta esimerkiksi työleveyden kaventaminen suunnitellusti kesken ajon on mahdollista.

Kun omistajat ovat vahvasti mukana maataloudessa, kuten moni Horschin työntekijöistäkin, antaa se tuotekehitykseen oman säväyksensä. Tuotteet kehitetään käyttäjien tarpeiden mukaan. Kun tuotteita myydään ympäri maapalloa erilaisiin olosuhteisiin edellyttää se, että koneet soveltuvat erilaisiin olosuhteisiin eli säädettävyyttä. Siihen on panostettu viime vuosina entistä enemmän. Tällöin käyttäjä voi päättää omien olosuhteiden perusteella, miten kone toimii parhaiten. 

Uusia tavoitteita

Horschin toimintatapana on ollut kehittää uutta ja uuden kehittelyssä on ollut mukana oma maatila. Kyntämättä viljely oli pitkään koneenrakennuksen pääidea. Nyt kun kasvinsuojeluaineiden käytön rajoittamisesta puhutaan, uutta kalustoa tuodaan markkinoille myös luomupuolelle, kun esitellään esimerkiksi uutuutena mekaaninen hara. Koneet on rakennettu alusta saakka isoiksi, mutta toki kapeampiakin malleja on saatavilla.

Horsch ei ole enää mikään pieni konevalmistaja, kun kylvökoneitakin on valmistettu se parikymmentätuhatta ja moni vertaa kylvökoneiden tekniikkaa Horschin tekniikkaan. Tuotekehitys on ollut siis hyvää. Uusia tuotteita esitellään, jotta maata voidaan viljellä tehokkaammin. Panostuksia on niin kasvinsuojelupuolella, muokkauksessa kuin luomuviljelyssäkin. Täsmäviljelyyn on panostettu myös tavallista enemmän, koska asiakkaat ovat siitä kiinnostuneita. Viljelykustannuksia halutaan leikata ja sadon laatua parantaa.  

Horschin liikevaihto on kasvanut viime vuosina melkoisesti. Lukuihin on laskettu myös kasvinsuojeluruiskut.  Vuonna 2015 liikevaihtoa oli 248 miljoonaa euroa. 2016 sitä oli 300 miljoonaa (kasvua 21 %), Vuonna 2017 liikevaihtoa oli 358 miljoonaa (kasvua 19 %) ja vuonna 2018 liikevaihtoa oli 402 miljoonaa (kasvua 12 %). Tärkein tuoteryhmä ovat kylvökoneet, seuraavana on maanmuokkauskoneet ja kolmantena kasvinsuojeluruiskut.

Cultro TC on mielenkiintoinen uutuus Suomeenkin. Kyseessä on kahden perättäisen rummun leikkuri, jossa terät ovat hieman vinossa rummussa. Eturummun kuusi terää ovat toisin päin viistosti vinossa kuin takarummussa, jolloin rumpujen terät leikkaavat ristiin ja peitto on parempi. Kyseinen laite on tarkoitettu nopeuttamaan kasvijätteen maatumista, jolloin kasvitaudit eivät leviä nopeasti ja seuraava muokkaus on helpompaa. Kone on suunniteltu etenkin maissi- ja öljykasvipeltojen käsittelyyn, mutta sillä saadaan toki murskaksi viljasänkikin. Työ pellolla on nopeaa eikä kone tarvitse paljon voimaa, kun rummut pyörivät vapaasti pellon pinnalla. Työleveys voi olla 3-12 metriä. Kuvassa Cultro TC on rakennettu etunostolaitteisiin kolmemetrisenä. Leveämmät mallit ovat hinattavia. Cultro TC:n yhteydessä voidaan käyttää esimerkiksi pakkeria tai haraa.

Transformer VF on uusi laite riviviljelyn mekaaniseen kasvinsuojeluun. Kone on ISOBUS-yhteensopiva ja koneen ohjaamisessa liikkumaan tarkasti oikeassa paikassa voidaan käyttää konenäköä. Koneen runko on tukeva ja jokaisella lohkolla on useita tukipyöriä, jolloin työsyvyys saadaan säädettyä tarkasti oikeaksi ilman työkaluja. Työleveydeltään 6- ja 8-metriset laiteet ovat kolmilohkoisia. 9- ja 12-metriset laitteet ovat rakennettu viidestä eri lohkosta. Rikkakasveja tuhotaan esimerkiksi hanhenjaloilla, jolloin hyötykasvit saavat kasvutilan ja veden käyttöön.

Cura ST on Horschin uusi hara. Haroja on työleveydeltään kuudesta metristä viiteentoista metriin, jotka kaikki ovat nostolaitesovitteisia. Kyseessä on lähinnä luomutiloille tarkoitettu rikkakasvituhoaja. Toki konetta toki voi käyttää pelloilla, jotka ovat perinteisessä viljelyssäkin. Piikin kärki on säädettävissä oikeaan asentoon ja piikkiä voidaan painottaa hydraulisesti 500 -5000 gramman välillä. Painatus on sama kaikilla lohkon piikeillä ja piikit pitävät hyvin linjansa, jolloin käsittely on tarkkaa.

Kuvassa Horschin tuotepäällikkö Tomi Aaltonen.

Liner LT on Horschin uusi kevytmuokkain, joka on suunniteltu etenkin luomutiloille. Linerin syvyyssäätö on tarkka myös lohkojen reunoissa, kun niissä on tukipyörät, jolloin muokkaussyvyys on oikea. Hanhenjalka nostaa rikkakasvit tehokkaasti irti maasta. Työleveyttä on tarjolla kuudesta kahteentoista metriin.

Runko on 55 sentin korkeudella ja muokkaimet ovat 15 sentin välein. Takana on jälkiharat.

Horsch Prontoon on saatavilla TurboDisc 3 -kaksoiskiekkovantaat, joilla voidaan kylvää sekä kevyitä että raskaampia maita ilman että työsyvyys vaihtelee. Kaksoiskiekko avaa maan siemenelle ja apulannalle. Horschissa siemen ja lannoite sijoitetaan samoja putkia pitkin kaksoiskiekon etupuolelle. Saatavilla on myös erilliset lannoite- ja siemenvantaat. Jokaisen vantaan jälkeen on oma tiivistyspyörä, joka ei tiivistä aivan vaon pohjaa vaan vaon kyljistä. Toisaalta eri olosuhteisiin eri puolille maapalloa tarjotaan erilaisia vantaita; Singledisciä, Powerdisciä ja Turbodisciä.

Horschilla on nyt tarjolla uusi isompi etusäiliö Partner 2000 FT, jossa on suurempi tilavuus kuin aiemmassa Partner 1600:ssa. Uudessa etusäilössä on myös omat pyörät, jolloin traktorin kuormaa voidaan hieman keventää. Joka tapauksessa etusäiliö on kätevä, kun siementä ja apulantaa halutaan enemmän mukaan ja samalla voidaan tasapainottaa kylvöyhdistelmää. Säiliön tilavuus on 2200 litraa ja se voidaan jakaa 60:40 tai 75:25-suhteilla.

Horsch Leeb 6.300 PT ja Leeb 8.300 PT ovat uusia ajettavia kasvinsuojeluruiskuja polyeteenistä valmistetulla 6000:n litran ja ruostumattomasta teräksestä valmistetulla 8000:n litran säiliöillä. Moottorina on 310-hevosvoimainen Tier 5-päästöluokiteltu moottori.

Puomistossa on BoomControl ja maksimissaan 42-metrinen puomi ja puomissa on 42 eri lohkoa, joita voidaan ohjata erikseen. Imupuolella on teholtaan 1000 litraa minuutissa ruostumattomasta teräksestä valmistettu pumppu. Painojakauma on 50:50. Täsmäviljelyyn on vaihtoehtona erilaisia järjestelmiä kuten suutinkohtainen säätö ja avaus/sulkeminen ja kaarretilanteessa nestemäärän kompensointi. Horschilta on tulossa markkinoille myös 12000 litran tilavuudella varustettu hinattava kaksiakselinen ruisku.

Mielenkiintoinen yhdistelmä enemmän ja kauempana ruiskuttavalle on Fliegelin perävaunu, jonne voidaan ajaa ruisku kuljetuksen ajaksi. nestelogistiikkaa ruiskulle voidaan hoitaa vetoauton nestesäiliöllä.

Lue lisää, kun Horschin sadas kylvökone luovutettiin Suomeen vuonna 2015

Lue seuraavaksi