Uutiset

Yleinen

Haybuster GP-50 jauhaa kosteaakin viljaa

”Jauhinmurskainmalleja tarjolla on kahta eri kokoluokkaa. Haybuster H-1000, joka esiteltiin UU 4/2009, on tarkoitettu kevyempään ja suurempi malli H-1130 ras­kaa­­seen urakointikäyttöön. Se kykenee murskaamaan paitsi ruokohelpiä ja olkea biopolttoaineeksi, myös maksimissaan 50 millimetrin paksuista rankaa. Näitä Suomeen on myyty kaikkiaan seitsemän, joista kolme omalla moottorilla. Oma voimanlähde vapauttaa traktorin muihin töihin. Jauhinmurskain on saatavana myös sähkökäyttöisenä ja kuorma-auton päälle asennettuna, kertoo Juhani Isaksson Konefarmi Oy:stä.

Ruokohelpi soveltuu hyvin energian tuotantoon. Sen lämpöarvo on 4,5 MWh/ton­nissa kuiva-ainetta, joten hehtaarin keskisato vastaa noin 2500 litraa polttoöljyä. Suomessa valtion vuodelle 2012 asettama tavoite ruokohelpin viljelyalasta ei toteudu, sillä nykyään sitä viljellään alle 20.000 hehtaarin alalla. Viljelijälle tuki on käytännössä ainut tulonlähde ja siksi pääasiassa huonokuntoisia peltoja on ruokohelpin viljelykäytössä. Vanhoja turvesoita on myös laitettu kasvamaan tätä energiakasvia. Epäilemättä ruokohelpin viljelyn lisääntyminen toisi asiakkaita myös Haybuster -jauhinmurskaimille.

”Paalien silppuamiseen tarkoitettu murskain-/jauhinvaunumme on tyypiltään 2564 Balebuster. Se on ainoa markkinoilla oleva vaunu, joka murskaa hakkuriroottorin avulla. Roottorilla on 64 nivelöityä jousiteräshakkuria ja käyttötarkoituksen mukaan valitaan seula. Seulan reikäkoko ja muoto vaikuttavat silpun pituuteen ja murskan laatuun. Jos tarvitaan karkeaa, kantavaa kuiviketta, käytetään suurella suorakaidereiällä varustettua seulaa tai seula poistetaan kokonaan.

Pieni seulakoko taas tuottaa hienojakoista, pintamurskattua kuiviketta, joka käytetään mm. katteeksi ja polttoaineeksi. Laitteessa oleva siirtokierukka tuo tasaisen virran silpulle. Puhallus saadaan maksimissaan 30 metrin etäisyydelle ja letkupuhalluksella murskattu aines saadaan kohteisiin, jonne muuten ei pääse”, jatkaa Isaksson.
Haybusterin jauhinmurskaimia ja jauhinvaunua täydentää vielä GP-50 suurtehojauhin, joka soveltuu valmistajan mukaan niin kuivalle kuin kosteallekin viljalle.

Kaikelle viljalle

Konefarmi esitteli alkusyksyn koulutustilaisuudessaan Turun Paattisilla, Pirkko ja Jaakko Suomisen karjatilalla GP-50 rehuviljan suurtehojauhinta. Koulutuksen yhteydessä vasaramyllyllä jauhettiin juuri puitua, neljän viljan seosta. Siinä oli tasasuhtein sekoitettuna vehnää, ohraa, kauraa ja hernettä. Puintikosteus oli noin 28 prosenttia.

Haybusterissa jauhatus tehdään halkaisijaltaan 660 millimetrin  roottorilla. Se painaa vasaraterien avulla viljan reikäseulojen läpi. Valmis tavara tippuu siirtoruuville. Ruuvi kuljettaa jauhetun viljan kuuden metrin pituiselle mattokuljettimelle tai sitten tuubipakkaajalle.
Laitteeseen saadaan lisävarusteena automatiikkaa tukkeutumisen estämiseksi. Lokerosyötin pysähtyy automaattisesti, kun traktorin voimanottoakselin pyörintänopeus laskee alle säädetyn arvon.

”Perinteisillä valssimyllyillä ongelmaksi muodostuvat erikokoiset ja kovuiset jyvät. Säätö on aina kompromissi. Tänä vuonna erityisesti on ollut pientä ja suurta, kovaa ja pehmeää jyvää. Se tahtoo olla valssimyllylle pistämätön paikka. Säädöistä riippuen tavara tulee kokonaisena ulos tai sitten valssiväli menee tukkoon. Kostean ja tasalaatuisen tavaran jauhatuksessa valssimylly on hyvä, mutta kun laatu vaihtelee ja tarvitaan tehoa ja suuria kilomääriä niin suuri vasaramylly on varteenotettava vaihtoehto”, kertoo Isaksson.

Haybuster GP-50 -suurtehojauhimessa on 132 vasaraa V-muotoon asennettuna. Ns. nelisärmävasarat on pinnoitettu kovametallilla ja niiden kuluminen on maahantuojan mukaan vähäistä. Myllykammiossa käytetään yleisimmin kahta seulaa, joko samalla reikäkoolla tai siten, että poistopuolen seulan reikäkoko on astetta suurempi. Viljan kosteusprosentin ollessa korkea, poistopuolella käytetään ainoastaan seulakehikkoa.

”Laitteelle soveltuvat kaikki viljat ja viljaseokset. Kokonaiset jyvät jäävät minimiin eli viljasta saadaan parempi hyötysuhde. Hienommaksi jauhettu vilja parantaa myös kuidun sulamista. Seosrehuruokinnassa rehu on eläinten saatavilla koko ajan, joten ns. happamuuspiikkiä ei lehmän mahaan pääse syntymään.
Iso tai pieni suppilo

Hydraulikäyttöisiä purkulaitteistovaihtoehtoja on kaksi. Joko pienoilla varustettu hihna- tai sitten elevaattorikuljetin.

”Perusversiossa on pieni 800 litran syöttösuppilo ja hydraulinen täyttöruuvi. Tätä ns. amerikkalaisversiota on sitten modifioitu Suomessa mm. tekemällä iso 3,5 kuutiometrin syöttösuppilo, jota voidaan kätevästi syöttää joko etukuormaimella tai puimurista.

Laakasiiloon purku seinien yli onnistuu sekin. Tällöin kuormataan laitteen takaa ja tavara puretaan sivulle seinien yli. Kolmannessa versiossa on Suomessa rakennettu tuubipakkaaja. Tuubiin saadaan oikea tiukkuus kannatuspyörien jarrupainetta säätämällä.”
”Kävimme taannoin Myllykoskella jauhamassa 10 hehtaarilta puitua kevätvehnää ja härkäpapua. Kyseessä on kaksi äärilaitaa ja asiakas ei saanut jauhatusta millään onnistumaan vanhalla valssimyllyllään. Mylly joko tukkeutui tai sitten pavut tulivat kokonaisena läpi. Koko 10 hehtaarin sato vedettiin Haybusterilla yhtä soittoa myllystä läpi ja uskallan väittää, että se ei olisi onnistunut millään muulla laitteella”, kehaisee Isaksson.
Ilmatiivis tuubipakkaus on aika yleistä jo tuoreviljassa.

Tuubin halkaisija on yleisemmin kaksi ja pituus 60 metriä. Siihen sopii esimerkiksi ohraa noin 1,8 tonnia metrille. Merkkiviivat tuubin kyljessä kertovat oikeasta täytöstä. 200 litran happotynnyri kiinnitetään koneen sivulle. Tynnyriä varten on nostin sekä määränsäätöventtiili. Muurahaishappo tai biologinen neste lisätään automaattisesti jauhatusvaiheessa. Myös vettä voidaan lisätä, sillä seos ei saa tuubissa olla liian kuivaa.

GP-50 myllyssä on oma hydraulipumppu, jonka avulla pyöritetään mattoa sekä ruuvikuljetinta. Voimanlähteenä käytettävässä traktorissa hevosvoimia pitäisi olla välillä 150–300. Valmistaja antaa GP-50:n maksimi tehoksi 40 tonnia tunnissa. Tämä riippuu tietenkin jauhettavan tavaran laadusta, kosteusprosentista ja käyttävän koneen tehosta.

Lue seuraavaksi