Uutiset

Yleinen

Farmiventtiili Piippo Hydraulicilta

Suomen tulevaisuus on erikoistumisessa ja innovaatiossa. Näin väitetään ainakin juhlapuheissa ja virallisissa selvityksissä. Miten toteutetaan kaikki kauniit sanat käytännössä? Hyvä esimerkki on Kiuruvedellä toimivan erikoishydrauliikkayrityksen, Piippo Hydraulicin, uusi tuote, farmiventtiili, joka lisää käyttömukavuutta ja kasvattaa turvallisuutta muuttamalla traktorin sivurajoittimet hydraulisesti toimiviksi.

– Todettiin jokin vuosi sitten, että mekaanisesti säädettävät sivurajoittimet ovat aikansa eläneet. Traktorin muut toiminnot ohjataan sähköllä ja hydrauliikalla, usein myös kaukosäädöllä, joten tuntuu varsin vanhanaikaiselta, että kuljettaja, usein jopa apumiehen avulla, joutuu kiipeämään alas traktorin ja kiinnitettävän laitteen väliin säätämään sivurajoittimia. Aiemmin ei kuitenkaan ole ollut tarjolla tähän tarkoitukseen suunniteltu venttiiliä, joten päätimme tehdä sellaisen itse, toteaa uuden sähköisen farmiventtiilin suunnittelija, Piippo Hydraulicin toimitusjohtaja Terho Piippo.

Perinteinen tapa säätää sivurajoittimet oikeaan asentoon on ollut asettaa tappi haluttuun reikään teleskooppireikätangossa ja holkissa tai kiristää rajoittimia vanttiruuvista. Vaaratilanne voi helposti syntyä, kun nostolaitetta kiinnitetään traktorin perään eivätkä nostovarret asetu oikealle paikalleen. On riskialtista mennä työkoneen ja traktorin väliin siirtämään sivurajoittimia.

– Olen kuullut useista tapauksista, kun kuljettaja on loukannut polvia tai käsivarsia – vammautumisriski on melkoinen, erityisesti jos raskas työkone kaatuu päälle ennen kuin kiinnitys on valmis. Ainoa, mitä tällä ratkaisulla joutuu käsin kiinnittämään, on työntövarsi”, Terho kertoo.

Kuvassa Piippo Hydraulicin esittelylaite Metkossa 2016.

Uusi, hydraulinen sivurajoitinpaketti koostuu 4- tai 6-kanavaisesta, sähköisesti ohjatusta venttiilistä, kahdesta traktorityypin mukaan valmistetusta sylinteristä, ohjauslaitteesta sekä rajakytkimestä, joka tunnistaa nostolaitteiden korkeuden ja kytkee pois kelluntatilan lukitsemalla sylinterit sivurajoitinten ollessa yläasennossa.

4-lohkoinen (patent pending)                                           

6-lohkoinen (patent pending)

Farmiventtiili asiakkaalla

Farmiventtiili asennetaan yleensä traktorin taakse. Venttiiliin otetaan syöttö esimerkiksi hydraulisen työntövarren liittimistä. Kyseisessä Valtra T144 mallissa tulo otettiin kallistussylinteriltä, jonka jälkeen kallistussylinterin käyttö tapahtuu Farmiventtiin kautta. Näin ei menetetä yhtään ulostuloa.

Säädöt tehdään ohjaamosta käsin

Jos traktori on varustettu pikakytkentäkourilla, kuljettaja voi kätevästi ohjata nostovarret oikeaan paikkaan ohjaamosta ja kiinnittää työkoneen paikalle pikalukituksella. Öljy syötetään esimerkiksi hydraulisen työntövarren liittimistä. Käytetään samaa ohjaussauvaa kaikkiin toimintoihin – ohjauslaitteen näppäimistön avulla valitaan sopiva toiminto. Esimerkki uuden farmiventtiilin tuomasta käyttömukavuudesta on, että pikakiinnityskourilla vinoon jätetty työkone saadaan kätevästi kiinnitetty ohjaamosta poistumatta.

”Hydraulisesti ohjattavien sivurajoittimien avulla työlaitteen asentoa voidaan muuttaa siirtämällä nostovarret yksitellen tai yhtä aikaa. Lisäksi voidaan käyttää sivusiirtotoimintoa, esimerkiksi lumitöissä, jolloin työkoneella päästään lähemmäksi seinää tai tien reunaa. Perunan- ja marjanviljelijät arvostavat mahdollisuutta seurata vakoa ilman että tarvitse ajaa slalomia traktorilla. Laitetta voidaan käyttää kelluvassa tilassa, jonka kuljettaja valitsee yhdellä napinpainalluksella tai rajakytkimellä. Esimerkiksi voidaan valita uiva asento kynnössä, jolloin rajoittimet eivät kampea yhdistelmää.”

Taka- ja etuniittokoneen limitystä voidaan myös säätää suuremmaksi kaarteessa, jolloin tiukempi mutka voidaan tehdä ilman niittämätöntä kohtaa. Normaalissa työkonekäytössä rajoittimet ovat tiukalla, jolloin työkone ei pääse heilumaan.

”4-lohkoisen venttiilin neljästä ulostulosta kaksi on tarkoitettu sivurajoittimien sylintereille, yksi traktorin alkuperäisten toimintojen käyttämiseen ja yksi vapaavalintaiseen käyttöön, esimerkiksi kallistussylinterin kytkentään. Mikäli venttiili asennetaan traktoriin, jossa on kaksi kaksitoimista hydrauliikkalohkoa, jatkossa käytössä on kolme lohkoa. 6-lohkoisessa venttiilissä saadaan helposti vielä kaksi ulostuloa lisää. Venttiilin asentaminen ei siis vähennä vapaita lohkoja, vaan lisää niitä”, kertoo Jouko Rytkönen, joka vastaa myynnistä.

”Olemme esitelleet farmiventtiiliä Talvitiepäivillä keväällä, kesän maatalousmessuilla ja kahdella messuilla Ruotsissa. Vastaanotto on ollut samankaltainen – miksi kukaan ei ole tätä ennen keksinyt. Varsinkin nuoret ymmärtävät, että tämä ratkaisu antaa heille huomattavasti paremman työympäristön, esimerkiksi maatalouskouluissa,” Terho selittää.

Käyttäjien raati nosti peukaloa

Jouko kertoo, että on jo olemassa asiakkaita, jotka ovat hankkineet farmiventtiilipaketin useampaan traktoriin. ”Laitteen hyvät puolet havaitaan pian. Asennus on suhteellisen yksinkertainen ja parin päivän käytön jälkeen kuljettaja ei halua missään nimessä vaihtaa takaisin vanhaan mekaaniseen säätöön!”

Piippo Hydraulic käytti kehitystyön aikana asiantuntijoina erilaisia traktorinkäyttäjiä. Heikki Huttunen Maatalousyhtiö Liljasta on käyttänyt hydraulisia sivurajoittimia Valtra T144 traktorissa.

”Turvallisuus paranee, kun kytkee laitteet hytistä. Arvostan myös sitä, että voidaan kiristää sivurajoittimia. Pidän ne aina mahdollisimman tiukalla, kun ajan tiellä tai silloin kun se on mahdollista töissä. Mekaanisia rajoittimia on lähes mahdoton kiristää siten, ettei synny välystä.”

Leppävirtalainen koneurakoitsija Aki Tirkkonen on testannut järjestelmää vuoden verran ennen markkinoille tuloa. Hän on käyttänyt sitä John Deere 6520 traktorissa ja kertoo 30 vuoden traktorinkuljettajan uran kokemukselle laitteen ominaisuuksista.

”Venttiili toimii hyvin, kun kyntäessä pitää säätää aurat kohdalleen. Ajan yleensä viisiteräisillä sarka-auroilla. Hyvin säädetyt aurat kulkevat suoraan perässä ilman sivurajoittimiakin. Pidän sivurajoittimet uivassa asennossa, kun aurat ovat maassa. Ennen päistettä, kun traktorin etu- ja takapyörä ovat vielä vaossa, lukitsen sivurajoittimet, jotta aurat ovat varmasti keskellä seuraavan vedon alkaessa.”

Jos ne jostain syystä alkavat vetää sivulle kynnön aikana, lukitsen sivurajoittimet myös siinä tapauksessa.”

Talvisin Tirkkonen ajaa paljon lunta raskailla välineillä, 1200 kiloa painavalla lumilingolla ja perinteisillä lumiauroilla ja lanoilla. Tirkkosen mukaan suurin hyöty saavutetaan erityisesti suuremmissa yli 30 km/h ajonopeuksissa, joissa traktori käyttäytyy vakaammin. ”Syynä on, että välykset traktorin ja työkoneen välistä saadaan poistettua lähes olemattomiin. Auratessa varoventtiilit toimivat hyvin. Jos linko tai aura osuu betonireunaan tai kiveen ja isku siirtää linkoa sivulle, saadaan väline siirrettyä taas keskelle sivusiirrolla ajon aikana.”

30 vuodessa paikallisesta kansainväliseen yritykseen

Metallikoneistamo Piippo Oy, markkinointinimi Piippo Hydraulic, on hyvä esimerkki siitä mihin erikoistuminen, innovaatiokyky ja ennakkoluulottomuus voivat johtaa. Kolmessakymmenessä vuodessa yritys on kehittynyt paikallisesta pajasta kansainvälisesti tunnettuun yritykseen.

”Alkuvaiheessa teimme monenlaista koneistusta, mutta nykyisin olemme keskittyneet hydrauliventtiilien suunnitteluun, valmistukseen ja kokoonpanoon. Vuonna 2000 luovuimme lähes kaikista omista koneistamme ja nykyisin hankimme koneistettavat komponentit seitsemältä kotimaiselta alihankkijalta, jotka tekevät niitä tilausten mukaan. Tärkeimmät työvaiheet, kuten hoonauksen teemme kuitenkin omilla koneilla Kiuruvedellä, kertoo Terho.

”Tämän virtuaalisen tehtaan ansiosta olemme erittäin joustavia ja riippumattomia. Pyrimme osaltamme tukemaan suomalaista työtä, mutta markkinamme ovat yhä kansainvälisempiä. Puolet tuotannostamme menee vientiin, Pohjoismaihin, Baltian maihin, Puolaan, Saksaan jne. Meillä on vientiä yhteensä 18 maahan, kaukaisin on Australia. Osallistumme kansainvälisiin alan messuihin Pohjoismaissa ja manner-Euroopassa.

Piippo Hydraulicin päätuotteet ovat erityyppiset suuntaventtiilit, lukkoventtiilit, virtauksen säätö- ja jakoventtiilit jne. Käyttökohteet ovat esimerkiksi lumiaurat – monet Euroopan johtavista lumiaurojen valmistajista käyttävät Piipon tuotteita – maatalouskoneet, metsäkoneet, kaivinkoneet, sylinterit, lakaisukoneet, rinnekoneet, siipikauhat, puutavaranosturit jne. 

Lue seuraavaksi