Uutiset

Yleinen

Energiapuun korjuu pitää koneyrittäjiä leivän syrjässä

”Mänty- ja koivukuitupuuta ei mahdu mihinkään, kuusta vähän. Sellupuista voidaan päästä neuvottelemaan maaliskuulla”, kertoo toiminnanjohtaja Pasi Ruuska Metsänhoitoyhdistys Kanta-Hämeestä.

”Meidän alueemme sahat hakkaavat tukkia minimiteholla, havutukin hankintahinta on pudonnut 20–25 euroa. Koivutukin hinta on pysynyt ennallaan,kun kuusikoiden avohakkuut ovat pudonneet puoleen.”

Ruuskan mukaan yhtiöt hakkaavat vanhoja talvileimikoita kiivaasti. ”Puukaupparahoja on jäänyt saamatta hakkuiden viivästyessä, mutta yllättävän hyvin tässä on menty eteenpäin neuvottelujen tietä.”

Viime elokuussa myytyjen ensiharvennusleimikoiden tulvassa on yhtiöillä kova urakka, jos ne vaikeuttavat vanhojen talvileimikoiden hakkuita, niin tämä menee todella hankalaksi, Ruuska pelkää.

Suo jäätyi, puu ei – liiku, ”surkuhupaisaa”

Metsänhoitoyhdistys Teljän toiminnanjohtaja Olli Mäki sanoo puukaupan olevan ”ihan seis”.

Hän luonnehtii tilannetta surkuhupaisaksi. Pakkanen on jäädyttänyt lumettomat suot kantaviksi, ja nyt pääsisi soille hakkaamaan, mutta puu ei mene kaupaksi.

Teljän alueen koneyrittäjien tilanne on aika hyvä. ”Saimme elokuussa ensiharvennuspuuta paljon myytyä, koneyrittäjillämme riittää töitä niiden hakkuilla”, Mäki sanoo.

Hän arvioi puuta riittävän hakkuisiin hyvin täksi talveksi, kesän ja syksyn hakkuisiin tarvitaan jo uutta puuta, joten kauppakin virinnee kesällä. Mäki varoittaa myyjiä hakkaamasta puuta teiden varsiin ilman kauppasopimusta. Kevään puuruuhkat ovat isot talven hakkuiden jäljiltä

Kesä, syksy ja tuontipuu – isoja arvoituksia

Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsänomistajien liitto Järvi-Suomesta sanoo, ettei nyt ”pääse edes puhumaan hinnoista” saati että kuitupuun toimituskauppaa syntyisi.

Vainikka arvelee koneyrittäjien kevät ja kesäseisokkien venyvän pitkiksi. Iso arvoitus on myös puun tarve eli se, miten paljon sahat ja sellutehtaat rajoittavat tuotantoa. Hän epäilee teollisuuden puheita ja halua vähentää tuontia. ”Venäjän tuonti vähenee, mutta muualta tuodaan puuta niin paljon kuin pystytään. Ostajat pyrkivät pitämään tuonnilla kysynnän ja tarjonnan suhteen itselleen edullisena.”

Vainikka odottaa teollisuuden tulevan jossain vaiheessa vuotta julkisuuteen taas puupulapuheillaan, kun kauppa on nyt hyytynyt vähiin kysynnän puutteen ja alentuneiden hintojen takia.

Yhden miehen yritys on työssä pysynyt

Janakkalalainen metsäkoneyritys Toiminimi Seppo Rahkonen hakkaa Harverillaan nuoria kasvatusmetsiä kuntoon Metsänhoitoyhdistys Kanta-Hämeen töissä.

Yhden miehen yritykselle on riittänyt töitä, Rahkonen on tarponut neljä vuotta Harverinsa rinnalla hämäläismetsissä. Harventajan silmä kehittyi aikanaan 10-vuotisella metsurikaudella, johon kuului kyllä paljon muitakin töitä.

Rahkosen kanta kuitupuun tuonnin kasvuun on selkeä: ”Aika huonolta se tuntuu, kun näitä pusikoita olisi täälläkin.”

Rahkonen on huomannut kuitupuupinojen jäävän nyt yleisesti tienvarteen seisomaan, kun joskus puut lähtivät saman tie autoon, kun vain metsästä tien varteen saatiin.

Lähde: Bioenergy.fi
Juha Aaltoila

Lue seuraavaksi