Uutiset

Yleinen

Biovoima puolittaa Koskenkorvan päästöt

Altian Koskenkorvan tehdas.

Altian Koskenkorvan tehtaan höyryntuotantoon rakennettu sataprosenttisesti peltobiomassojen käyttöön soveltuva 10 megawatin höyryvoimalaitos vihitiin maanantaina 24. marraskuuta. Ilmajoen voimalaitos on tekniikaltaan ja polttoainesovellukseltaan ensimmäinen Suomessa.

Uuden biovoimalaitoksen ensisijainen polttoaine on viljaviina- ja tärkkelysprosessien sivutuotteena syntyvä ohran kuori, joka vastaa polttoteknisesti ja lämpöarvoltaan olkipolttoainetta. Ohraa kuoritaan Altian viljaviina- ja tärkkelystuotannossa ympärivuotisesti.

Altia tavoittelee Koskenkorvan tehtaan höyryntuotannossa jopa 65 prosentin polttoaineomavaraisuutta. Uuden voimalaitoksen myötä turpeen käyttö tippuu noin kolmannekseen nykyisestä. Vanha voimalaitostekniikka rajoitti agripolttoaineen käytön viidennekseen koko polttoainemäärästä.

Uusi voimalaitos on ensimmäinen teollisen mittakaavan oljenpolttolaitos Suomessa. Vihkimistilaisuudessa juhlapuheen pitää.

”Suomalaisissa yrityksissä otetaan nyt määrätietoisia askelia kohti ekologisesti kestävämpien tuotantotapojen ja energiamuotojen käyttöä. Koskenkorvan biovoimalaitos on erinomainen esimerkiksi siitä, kuinka tuotannossa syntyvät sivuvirrat saadaan fiksulla tavalla hyötykäyttöön. Tästä kehityksestä voi olla ylpeä. Olen iloinen Altian päätöksestä investoida Ilmajoelle”, valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Sirpa Paatero sanoi vihkimistilaisuudessa.

Voimalaitoksen koekäyttö alkoi marraskuussa. Laitos on otettu jo tuotannolliseen käyttöön, mutta se aloittaa täyden toimintansa tammikuussa 2015.

”Altialle on tärkeää, että liiketoimintamme on ympäristövastuullista ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista. Haluamme omalta osaltamme näyttää esimerkkiä monipuolisesta peltobiomassojen hyödyntämisestä. Ohrasta on moneksi”, kertoo Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä.

Voimalaitoksessa voidaan tulevaisuudessa polttaa myös olkea sekä muita uusiutuvia polttoaineita, kuten metsähaketta ja ruokohelpeä. ”Investointi mahdollistaa myös tuotantokapasiteetin kasvattamisen. Vuonna 2015 tehtaan nykyinen 20 megawatin voimalaitos kunnostetaan ja sen automaatiotasoa nostetaan”, kertoo tehtaanjohtaja Antti Snellman.

Altian yhteistyökumppanina projektissa on toiminut Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy. Hanke sai 1,5 miljoonan euron investointituen työ- ja elinkeinoministeriöltä. Kokonaisinvestoinnin arvo on noin 15 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi