Uutiset

Yleinen

AlfaFlame Oy valmistaa biolämpökontit

Vuosia viljankuivaamoiden kanssa tekemisissä ollut salolainen Ari Inkivaara aloitti uuden tuotteen, Alfa Flamen-biolämpökontin suunnittelun sen jälkeen, kun jäi palkkatöistä pois. Kokemusta metallintyöstöstä oli toki hankittu etukäteen. Kun hän oli monta vuotta jo tehnyt metallitöiden alihankintaa, ei kynnys yrittämiseen ollut erityisen korkea.

– Jos koko metalliverstaan kalusto olisi pitänyt hankkia vain tätä biolämpökonttityötä varten, olisi lämpölaite jäänyt suunnitteluasteelle, toteaa Ari.

Onneksi vuosien varrella on tullut sellaisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa työtä on voitu kehittää yhdessä. Esimerkiksi automaatiotoimittaja oli vanha tuttu.

Palamisilmasta pitää lämpö saada siirtymään ilmaan mahdollisimman tehokkaasti ja paikat pitää saada pysymään puhtaana. Alkuun suunnittelimme maksimissaan noin 300 kW konttia, mutta enemmistö asiakkaista haluaa noin 600 kW konttia, Ari kuvaa kehitystä.

Mikä AlfaFlamen kontissa sitten on erilaista verrattuna muihin? Ari vastaa, että merkittävä ero on tuubien sisällä ja se, miten lämpö saadaan irti.

Liikkuva-arinaisia polttimia ei suunniteltu itse, vaan niiden tekniikka ostettiin valmiina. Ilman kulkua polttopäässä on kuitenkin jatkokehitetty, jotta palamisesta saadaan puhtaampaa.

Ilman liikkeitä palopesässä pitää seurata tarkkaan, koska puhdas palaminen edellyttää happea.

– Näitä voidaan ajaa yliteholla, mutta poltossa tulee silloin muita ongelmia, kuten tuhkan määrän kasvu. Periaatteessa polttimista voidaan ottaa nimellistehoon nähden tuplasti tehoa.

Kun ilmanohjaus suunniteltiin uudelleen, saadaan ilmaa tulemaan tasaisesti oikeaan paikkaan.

– Meidän tehtävä uuden tuotteen kanssa on osoittaa, että laitos on toimiva ja siihen investointi on järkevää.

Kuumankestävät materiaalit ovat tulipesässä kallista materiaalia. Lämpölaajeneminen tulen kanssa olevien materiaalien kasaamisessa edellyttävät oikeita menetelmiä, koska lämpölaajeneminen kuumankestävässä teräksessä on moninkertainen normaaliin teräkseen verrattuna. Kallis kuumankestävä teräs ja lämpölaajeneminen on otettava valmistuksessa ja tuotteen toimivuudessa huomioon.

Pieniin kuivaamoihin ei välttämättä vaihdeta heti biouunia, koska investointi näyttelee suurta osaa ja polttoainekustannus on kuitenkin suhteellisen pieni. Vanhat ja etenkin uudet isot kuivaamot suunnitellaan heti lämmitettäväksi biopolttoaineelle, kun niissä polttoainekustannus on merkittävä erä vuosittain.

Lue seuraavaksi