Uutiset

Yleinen

Pekomat muutti Kaskisiin

Pekomat on muuttanut Kaskisiin Hämeenlinnasta. Liiketoimintakaupan yhteydessä Pekomatin uusi omistaja J-P Raittila päätti, että liiketoiminta siirtyy hänen kotikulmilleen eli Kaskisiin. Kaskinen on suunnilleen keskellä Suomen perunaviljelykeskittymää. Kulutusosia on tarjolla perunakoneiden lisäksi juurikas-, porkkana-, sipuli- ja muihin erikoiskasvikoneisiin. Pekomat voisi olla nyt myös Isojoella maatilani yhteydessä mutta minulla oli tarkoitukseen hyvin sopiva kiinteistö Kaskisissa, kertoo J-P.

Pekomatin liiketoimintakaupan yhteydessä Kaskisiin siirtyi koko Pekomatin varasto. Lisää varaosia pitää kuitenkin tilata varastotilanteen mukaan, jotta korjuukausi selvitään ja saadaan pidettyä asiakkaiden kalusto liikkeellä. On selvää, että aivan kaikkea ei pystytä varastoimaan.

Pekomat ei myy uutta konetta, mutta asiakkaalle tietysti annetaan vinkkiä, jos jollain on mielenkiintoinen kone ylimääräisenä.

– Varaosat ovat kuitenkin se meidän juttu ja siinä yritämme löytää asiakkaille aina sen hinta/laatusuhteeltaan parhaan vaihtoehdon. Toimitusaika on monesti myös ratkaiseva tekijä. Nostosesongin ulkopuolella tarjoamme myös korjuukoneiden peruskunnostuksia omissa huoltotiloissamme. Peruskunnostus on kätevä tapa varmistaa, ettei nostosesonkina tule turhia yllätyksiä.

– Varaosien hakutyö muistuttaa oikeastaan joskus salapoliisityötä, kun harvinaisempia osia etsitään. Kvernelandin osien kanssa on jo vaikeampaa, koska uusia osia ei enää valmisteta. Matot, rullat ja ketjut löytyvät meidän toimittajilta ja vaikeampia osia valmistamme tarvittaessa itse tai teetämme alihankkijoilla.

– Kun asiakas soittaa, kyseessä voi olla 14 euron puikkokauppa tai 1400 euron mattokauppa. Aina asiakas ei välttämättä muista, minkä mallinen kone hänellä on. Silloin tärkeää on saada mitat tarvittavasta osasta, jonka jälkeen päästään kyllä eteenpäin, J-P toteaa. ”Pienestä” puhelusta saattaa tulla lopulta iso asia.

Joskus, kun asiakas kertoo koneen merkin ja mallin ja sitten kertoo tarvittavan varaosan mitat, alkaa epäillä, että mahtavatko mitat pitää paikkaansa. Joskus asiakkaalle on soitettu perään ja pyydettävä tarkistusmittausta. Pekomatin asiakasrekisteristä ja historiatiedoista on monesti apua. Tiedostoista löytyy kaikki myydyt osat 2002 vuodesta lähtien.

Asiakkaat kyselevät myös toisenlaisia varaosia kuten kulmavaihteita ja hydrauliikkaosia. Niidenkin kanssa on tullut asiakasta autettua, vaikkei aina lähtökohtia tiedäkään. Vanhemmat nostokoneet perunalle ja muille erikoiskasveille eivät vallan erikoisia laitteita olleet, jottei niitä jotenkin aina kuntoon saisi.

Vanhoilla koneilla nostetaan perunaa edelleen, kalusto toimii ja sitä on suhteellisen helppo korjata. Kaikkiin koneisiin ei varaosia pidetä välttämättä varastossa, mutta niitä voidaan tilata. Ennakoitavissa oleviin remontteihin vanhemmassa kalustossa, voidaan tarvittaessa hieman varautua etukäteistilauksilla.

– Itse seuraan, miten mattojen korjaussarjoja menee ja siitä arvioin uuden maton hankintatarpeita. Käytännössä kaikkeen kalustoon saadaan varaosia, kun vain on muutama viikko aikaa, J-P lupaa.

Okran aikana tuli tilauksia, joita nyt saadaan toimitukseen asiakkaille. Sesonki on vähitellen kiihtymässä korjuussa, vaikka korjuukelit ovat paikoitellen surkeat märkyyden vuoksi. Syyskuu on perinteisesti kiireisin toimitusaika matoille.

Jyri-Pekka on toiminut yli kaksikymmentä vuotta sivutoimisena perunanviljelijänä.

– Viljelen Isojoella vähän yli 20 hehtaarin maatilaa, jonka kehittämisen aloitin heti armeijan jälkeen. Päätoimisesti kävin muualla töissä ja 10 vuoden aikana saatiin kunnostettua pellot, koneet ja rakennukset. Perunanviljely on verissä ja puolet pinta-alasta on ruokaperunaa sopimusasiakkaille. Perunan viljeleminen on haasteellista ja siinä se mielenkiinto onkin.

– Kalusto käytössäni on vanhempaa , joka on hankittu käytettynä ja kunnostettu toimivaksi. Näin tunnen koneeni ja ongelman ilmetessä koneet saadaan nopeasti toimintakuntoon.

Vanhemmassa kalustossa on se hyvä puoli, että varaosapuolella voi olla hieman joustoa, kun rullat ja rattaat sopivat useampiin merkkeihin, kunhan vain mitat täsmäävät. Matot ovat yleensä konekohtaisia, mutta hydrauliikassa on paljon samoja komponentteja samoin kuin laakeripuolella.

Pienemmillä pinta-aloilla vanhemman koneen peruskunnostus on järkevä vaihtoehto. Pääomakulut pysyvät kurissa ja kone tuttu ja helppo käyttää. Uusi kone ei takaa hyvää ja laadukasta satoa.

– Ymmärrän monen kiireen, kun peruna-alaa on paljon ja siksi varaosatkin pitää järjestää sukkelaan. Minulla perunaa on sen verran vähän, että syyskuu panostetaan täysin varaosa kauppaan ja omat perunat nostaa näillä näkymin poikamme Joonas, kunhan vain olisi kuivaa keliä, J-P toteaa.

– Sesonkina on monesti kiirettä maanantaina kahdeksalta aamusta, eikä kaikkea meinaa ehtiä sen päivän aikana pakkaamaan ja lähettämään.  Luonnollisesti sesonkiaikaan voi soittaa ”virka-ajan” ulkopuolellakin, niin saadaan mahdollisimman nopeasti varaosia matkaan, toteaa J-P. Hankalissakin asioissa voi soittaa, kun käytössä on kuitenkin välineet, joilla asiat pitäisi selvitä. Kun mattoja teetetään ja pohditaan niiden hintaa, niin pitää muistaa että mattojen kasaaminen tehtaalla on pitkälti käsityötä ja maton hinta koostuu komponenteista ja työn osuudesta. Kun uutta mattoa tai varaosia siihen kysellään, kannattaa ensin ottaa mitat mm. nostomatossa puikko jako, J-P muistuttaa. Näin ollaan heti kartalla mistä matosta on kyse. Toki yleisimpien koneiden matot ja rullat löytyvät heti koneen mallimerkinnän mukaan tai alkuperäisen varaosanumeron mukaan, toteaa Jyri-Pekka.

Jyri-Pekalla on omana nostokoneena vanha Grimme, joka kunnostetaan joka syksy nostokautta silmälläpitäen.

OKRAssa Pekomatin varaosatiskissä oli valikoimaan moneen vanhempaankin konemerkkiin. Kun uusien koneiden kauppa ei käy kuten aiempina vuosina, tarvitaan varaosia kunnostuksiin. Vanhaa kalustoa kun käytetään, joudutaan koneita kunnostamaan enemmän. Syksyn korjuuolosuhteista on loppuviimeksi kiinni, miten tiukoille kalusto joutuu ja paljonko joudutaan sesonkina korjaamaan. 

Lue seuraavaksi