Uutiset

Yleinen

Ny-Tek ideoi uutta

Ny-Tek valmistaa tuotteita lähinnä tienhoitoon ja karjatalouteen. Wieskan lanat ja Beltscoopin levittimet on nähty monissa näyttelyissä. Farmcrusher on hieman tuntemattomampi laite, mutta käyttäjät pitävät sen ominaisuuksista. Yksittäiskappaleina on myös valmistettu vuosien varrella kaikkea erikoista.

Ny-Tek Reisjärveltä oli aikoinaan Toni Nybackan yritys. Sittemmin Vieskan Metallilta Ny-Tekiin toimitusjohtajaksi tuli Jari Huotari ja samalla kerralla VM-lanatuoteoikeudet ostettiin nykyisin markkinoilla oleviin Wieskan lanoihin. Jarin tultua mukaan jakaantui myös omistus. Markkinointiin ja jakelukanavaan piti myös panostaa, jotta toimivat tuotteet saatiin markkinoille. Positiivisia yllätyksiä on nähty vuosien varrella muutamia. Joskus valmistaja on varovainen, vaikka tuotteilla on kysyntää.

Ny-Tek Oy:n tehdas on Reisjärvellä.

-Myyntimääriä on vaikea ennakoida ja kun valmistaminen kuitenkin perustuu sarjatuotantoon, niin joskus menee ennakointi pieleen. Esimerkiksi uutta W3T-tielanaa kysyttiin keväällä enemmän kuin pystyimme sitä toimittamaan, Jari pahoittelee.

Vuosikaudet Ny-Tek haki hieman paikkaansa valmistajana. Tuotteita valmistettiin ja niitä toimitettiin asiakkaille. Osa tuotteista oli sarjatuotantoa, mutta osa oli yksittäiskappaleita esimerkiksi karjarakennuksiin. Toni vastaa Ny-Tekin suunnittelusta ja tuotannosta.

-Nuorena ja innokkaana tuli kokeiltua kaikenlaista ja teimme asiakkaiden tilauksesta esimerkiksi määrämittaan siltoja ruokintapöydille ja kuivikeautomaatteja. Asiakkaat ovat olleet niiden toimintaan tyytyväisiä, mutta ne ovat tosiaan yksittäiskappaleita ja niissä hinta tuppaa yleensä nousemaan, kun ei päästä sarjatuotantoon, Toni kertoo.

Paljon erilaisia tuotteita on suunniteltu vuosien varrella. Osa tuotteista on onnistunut ja osa on aiheuttanut pettymyksiä. Ideasta ei välttämättä helposti lähde poikimaan kauppoja, jos luontaista kysyntää ei ole.

-Pari vuotta sitten lähdettiin ideoimaan hydrauliselle lanarungolle lisää käyttötarkoituksia. Näyttelyssä esiteltiin mm. hydraulisesti sivulle taitettava harjalaite, millä päästään hoitamaan vaikka kätevästi teiden reunoja tai koukkaamaan harjan kanssa bussikatokseen peräseinää myöden. Harjalaitteen 2 metrinen lisäulottuvuus traktorin sivulle kiinnosti ja monelle se olisi sopinut vaikka perinteisen etuharjan kaveriksi, jolloin takana olevalla harjalla olisi saatu levennettyä hoitoaluetta lähes tuplaksi isoilla pihoilla, Jari kertoo. Kiinnostuksesta huolimatta kauppoja ei juurikaan tehty, mutta ehkä aika oli väärä.

Lanan ottavuutta ja työsyvyyttä säädetään kahdella sylinterillä.

Aikoinaan hankittiin VM-lanamalliston oikeudet. Parin vuoden aikana mallistoa on kehitetty ja nyt se vastaa paremmin kysyntää. Valikoimaa on myös laajennettu. Tarjolla on nostolaite-  ja hinattavia malleja. Esimerkiksi W500TL-mallinimellä kulkevan tasauslanan vakioterä on 4,5-metrinen, joka yleensä varustetaan lisäsiivillä, jolloin työleveyttä on viisi metriä. Optiona on terän levityspalat, jotka asiakas voi kiinnittää itse ja tällöin terä on kuusimetrinen. Runko taittuu keskeltä kahden sylinterin voimalla. Työmukavuuteen on myös panostettu, kun kuljettaja näkee terän asennon suhteessa runkoon viisarinäyttöjen kautta. Tasauslanat voidaan varustella myös erilaisilla korkeusautomatiikoilla.

Suunnittelua ja kokoonpanoa

-Meillähän ei täällä leikata levyä vaan metalli tulee valmiiksi määrämittaisena. Laitteet on piirretty mahdollisimman yksinkertaiseksi leikata ja kasata, mutta edelleen esimerkiksi Farmcrusherissa on paljon hitsattavaa. Kotelot antavat laitteelle tukevuutta, mutta lisäävät työtä.

Okraan on valmistumassa uusi Farmcrusher. Hitsaukset ovat jo loppusuoralla. Rakenteen pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen, jotta tuote olisi helppo rakentaa. Paljon Farmcrusherin suunnittelua on käytetty ohjausjärjestelmiin ja automatiikka onkin vuosien varrella hioutunut ennakoivaksi.

Toisella puolella hallia hitsataan ja se on ”likainen” puoli. Toinen puoli on valjastettu kokoonpanoon. Erikseen ovat tilat, joissa kootaan hydrauliikan komponentit mahdollisimman pitkälle. Lopullisesti ne asennetaan pintakäsittelyn jälkeen puhtaammalla puolella hallia

Omien tuotteiden lisäksi tehdään myös alihankintaa kokoonpanossa ja hitsauksessa. Erilaiset tuotteet tasaavat osaltaan työmäärää. Osa tuotteista on toki sesonkituotteita ja ne toimitetaan ennen työsesongin alkua. Tuotteita valmistellaan sesonkeja ennakoiden etukäteen, mutta aina tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa.

Kokoonpanon jälkeen komponentit toimitetaan pintakäsittelyyn. Pintakäsittely sisältää puhdistuksen ja jauhemaalauksen pohjatöineen tai sinkkauksen.

-Pintakäsittelyyn edellytetään kohtalaisen isoja investointeja ja mieluummin panostamme senkin johonkin muuhun tuotannossa, Jari pohtii. Pintakäsittelyssä kun on hyvät kumppanit, niin laatu on tasaista. Toisaalta keskitymme loppupään kokoonpanoon, jolloin tuotteet kootaan sellaisilla varusteilla, kuin ne on tilattu.

-Meidän suunnitteluosaaminen on parasta, mitä voimme tarjota asiakkaille ja siihen on panostettu. Toimivalla suunnittelulla voidaan helpottaa huomattavasti kaikkea muuta, mitä tuotteen valmistukseen liittyy. Hyvin suunniteltuun ja piirrettyyn on helppo laittaa komponentit paikalleen ilman, että niille tarvitsee antaa vasaraa tai vääntää väkisin, Toni kertoo.

-Suunnittelijoilla, itsellänikin, menee herkästi suunnittelu laidasta toiseen, Toni tunnustaa. Monesti tulee alkuun hieman liian monimutkainen ja sitten rakennetta yksinkertaistetaan, jotta se sopii sarjatuotantoon. Hankalasti rakennettavia rakenteita pitää välttää, koska ne tuovat myös kustannuksia suhteessa enemmän. Toisaalta isoissa kappaleissa kuten Farmcrusher-murskassa rakenteet ovat isoja ja hitsaaminen saa metallin taipumaan sen verran, että tarkkaan suunniteltu on hankala rakentaa, kun metalli kuitenkin hitsauksessa hieman vääntyy.

Ny-Tekin tuotannosta merkittävä osa toimitetaan kotieläintiloille ja kotieläintilojen työmäärään erilaisilla laitteilla on mahdollista vaikuttaa. Beltscoop-kuivikekauha on yksi esimerkki siitä, miten monesti hankala ja hidas työ, kuivittaminen voidaan tehdä parin tunnin sijaan parissa kymmenessä minuutissa.

-Moni on ottanut laitteen koeajoon ja sille tielle laite on jäänyt, Jari toteaa. Jari jatkaa, että kuivitus vie aikaa ja sen laatu herkästi kärsii kiireaikana kuten keväällä kylvöjen ja kesällä rehunkorjuun aikaan. Kun kuivituskin voidaan hoitaa kätevästi koneella, se tulee tehtyä kunnolla.

FarmCrusher monikäyttöiseksi

Farmcrusherin suunnittelu alkoi vuosia sitten ja ensimmäisen kerran se esiteltiin Jyväskylän näyttelyssä vuonna 2012. Se on suunniteltu aikoinaan kuivitusolkipaalien silppuamiseen ja viljan murskaamiseen, jotta vilja voidaan tuoresäilöä. Murskaamista harjoiteltiin usea vuosi ja haasteena olivat seulat ja syötön optimointi. Puhaltimen pitää saada tyhjennettyä seulan alustaa riittävän tehokkaasti, jotta seula ei ala tukkia. Farmcrusherissa pyörivää rumpua lasketaan sopivasti, jotta kone ei tukkeudu, mutta tavaraa saadaan mahdollisimman paljon murskattua.

Kuvassa Farmcrusher viljan murskauksessa pari vuotta sitten. Syötön muutos tehdään niin nopeasti, ettei ihminen käsisäädöllä ehdi edes reagoida. Kun käyttö on pehmeää ei kierrokset humppaa turhaan ja syöttö on tasaista. Käytännössä Farmcrusherilla ajetaan muutamia eri ”tavaralajeja”, joille laaditaan ennakkoarvot ja valitaan sopivat seulat. Kun kone käy, tavaraa ei ahnehdita turhaan, vaan analyysin perusteella hoidetaan säädöt joustavasti.

– Automatiikan suunnittelu murskan rasituksen ennakointiin oli yksi haastavimmista osuuksista. Käsiohjauksella on aina pari sekuntia jäljessä ja kierrokset ehtivät laskea ja saanto pienenee. Kun automatiikka seuraa kierroksia, on syötön säätö helpompi optimoida ja murska saa tehdä töitä koko ajan optimikierroksilla, Toni kertoo.

Farmcrusheria on käytetty nyt kokeeksi myös nautojen ruokinnassa. Kun seosrehua sekoitetaan komponentteja, ne eivät saisi murskaantua liiaksi. Farmcrusherin vasaramyllyllä olki saadaan sopivasti murskaksi ja tämän jälkeen voidaan sekoittaa säilörehurehut sekaan. Lopputuloksena oli silminnähden ruokinnallisesti sopivaa seosta, kun olki halkeaa pituussuuntaisesti.

-Oljen sippuaminen sopivan mittaiseksi on monilla muilla laitteilla hankalaa, Toni kertoo. Jos Farmcrusherille löytyy useampia käyttötarkoituksia asiakkaalta, kuten kuivikkeen valmistamisen lisäksi appeen valmistaminen, niin investointi on aina kannattavampi.

Näppä uutena

Ny-Tek on laajentanut tuotevalikoimaansa kuukausi sitten, kun yritykselle ostettiin Näppä-linkojen tuoteoikeudet Leppävirralta. Linkojen jälleenmyyntisopimus on tehty jo Lakkapään ja Jyväs-Maatalouden kanssa. Muun Suomen osalta jälleenmyyntiä parhaillaan järjestellään.

-Näppä on kestävän lingon maineessa. Lingot lanseerataan syksyllä Wieska-tuoteryhmään, kesän aikana linkojen rakenteita on tarkoitus stailata nykymarkkinoille ja sarjatuotantoon sopivaksi, Jari kertoo.

Lue seuraavaksi