Uutiset

Yleinen

Nisulan puunkorjuupaketilla perkauksiin

Noin 50 hehtaarin kasvinviljelytilalla, jolla on myös 50 hehtaaria metsää, on yleensä paljon hoidettavia pusikoita. Niin on myös Asikkalassa Markku Heikkilän tilalla. Yksi haasteellinen hoitokohde on kaksi kilometriä pitkä valtaoja, joka virtaa viljelyksien läpi.

Markku Heikkilä on Suonentieto Oy:llä töissä ja hänen tehtäviinsä kuuluu antaa asiakasneuvontaa niin puhelimen, kurs­sien kuin asiakaskäyntien muodossa. Vuosittaiset oh­­jel­mapäivitykset vaativat myös paljon testausta. Koska Suonentiedolla on laaja asiakaskunta viljelijöitä, yrittäjiä ja tilitoimistoja, riittää neuvontatyötä ympäri vuoden. Tavoitteena on pitää asiakkaat tyytyväisinä ja tarjota ohjelmilla asiakkaille lisäarvoa. Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti ja uusia sovelluksia etenkin urakointikäyttöön on tarjolla syksyn näyttelyissä, Markku paljastaa.

Peltojen reunat kasvavat nopeasti umpeen ja niitä on tarve pitää säännöllisesti vapaana puskista jo tukisäännöstenkin vuoksi. Puskat ovat monelle muullekin ongelma.
– Tilan työvoimana on itseni lisäksi 25- ja 20-vuotiaan pojan työpanos viikonloppuisin, joten tarvittaessa saadaan toki paljonkin aikaiseksi, Markku kertoo. Kun vaimo ja minä olemme palkkatöissä, koneurakointia ulospäin ei tilalla ehditä harjoittaa. Urakoitsijaa käytetään esimerkiksi kasvinsuojeluruiskutuksissa.

Kipinä urakoitsijan töistä

– Rankoja kaatamaan riittää vielä halukkaita, mutta kun rankoja pitäisi käsitellä ja kasata ne odottamaan puutavarakuormaajaa, on vapaaehtoisia vähemmän. Tähän mennessä olen käyttänyt urakoitsijaa, joka on tullut ja kuljettanut kokopuukasat tien varteen, mutta siinäkin on oma ylimääräinen vaiva. Lämmitysjärjestelmänä on jo muutaman vuoden ollut maalämpö, joten polttopuiden teko on nykyään enemmänkin ”vapaaehtoista” ja pääpaino siis metsien kunnostamisessa.

– Oikeastaan lopullinen kipinä omaan energiapuun korjuuseen tuli kun paikallinen urakoitsija kävi siivoamassa tulevan metsäautotien uran pohjan järeämmällä kalustolla. Silloin napsahti, että tuota työtä voisin tehdä itsekin omalla hieman kevyemmällä kalustolla, Markku kertoo.

Kalusto tarpeeseen

– Pitää tunnustaa, että olin helppo asiakas, kun olin tehnyt ostopäätöksen jo kun otin puhelua Mattssonin Kallelle Nisula Forestiin P25-kuormaajasta ja metsäperävaunusta. Luotin valmistajaan ja siihen, mitä uudesta yhdistelmästä oli kirjoitettu, Markku muistelee. Markku jatkaa, että taustatietona olimme katselleet netistä käytettyjä yhdistelmiä, jotka olivat suunnilleen samanhintaisia, mutta varusteet eivät olleet oikein sitä mitä halusimme. Toisaalta emme halunneet remontoitavaa, väljää yhdistelmää, koska tarkoitus oli päästä heti töihin, Markku jatkaa.

Markun tarpeet ovat itse asiassa luultavasti samanlaisia kuin monella muulla. Kun kuormaaja on perävaunun aisalla, yhdistelmän käyttöönotto on tarvittaessa nopeaa. Kuormaajaa on kätevä käyttää myös muualla.
Markun kuormaajalla on purettu vanhan ladon lattiaa ja nosteltu kaikenlaista muutakin. Kuormaimelle löytyy yllättävän paljon käyttöä.
– Joku tuttu tuossa vitsaili, että olenko hankkinut kalavaa´an. Tarkoitus on hoitaa tällä nimenomaan perkauksia, eikä lähteä välttämättä urakoimaan, kun siihen ei ole oikein aikaakaan. Toisaalta pojat saattavat innostua enemmänkin konetöistä muille vaikka tämän hankinnan myötä, Markku pohtii. Siihen on nyt ainakin mahdollisuus.

Käyttötarkoitus ratkaisee

– Hankimme tämän yhdistelmän nimenomaan silmällä pitäen energiapuunkorjuuta. Yhdistelmän piti olla näppärä aloittelijallekin ja kevyt, koska traktorikin on kevyt. Meillä ei aiemmin ole ollut puutavarakuormaajaa, Markku kertoo. Pettymyksiä ei ole tullut ja etenkin puomistonhallinta, jarruriipuke ja koura ovat sopiva kokonaisuus, Markku jatkaa. Liikeratakuormaimen rakenne mahdollistaa taittopuomin liikkumisen suoraviivaisesti työntämällä vasenta kahvaa eteen/taakse. Tämä tarkoittaa sitä, että kuormain toimii jouheasti jo pienelläkin hydrauliikan tuotolla ja käyttö on helppoa.  ”Normaali” kuormaimessa tämän asian tekemiseen täytyy käyttää nosto ja taitto sylinteriä yhtä aikaa.

Pienillä kierroksilla

Käytössä on 12 vuotta vanha Valtra 6850-traktori, jossa on kuormainkäytössä tuiki tarpeellinen ympärikääntyvä istuin. Kääntyvää istuinta ei ole aiemmin tarvittu kuin kynnössä, mutta nyt se tuo kuormaintyöhön ergonomiaa.

Kun metsäperävaunun edessä oleva traktori on toistakymmentä vuotta vanha, hydrauliikan tuotokset eivät ole valtavat mutta riittävät. Traktorin moottoria ei kuitenkaan tarvitse huudattaa, vaan reilu 1000 kierrosta riittää ripeään kuormaimen liikuttamiseen. Kuormaajan sylinterit eivät ole isoja, eikä suuria litratuotoksiakaan vaadita. Myös yhtäaikaiset toiminnot sujuvat helposti.

Kuormain on aloittelijaystävällinen, kun kaikki herkät paikat kuten hydrauliikkaliittimet ovat puomiston takana suojassa. Virheliikkeillä ei kuormainta helposti saa vuotamaan öljyä saatikka muuten rikki.
– Joskus tuo koura etusermiin kolisee, joka on merkki tottumattomuudesta, Markku huomaa.
– Minusta tuntuu että tämä Nisulan 150E on pienin mahdollinen koura meidän puutavaran käsittelyyn. Koura saisi ehkä olla isompikin, mutta sitten omamassa kuormaimen päässä kasvaisi ja isommilla puilla loppuisi voima etäämmältä otettaessa, Markku pohtii.
Kuormaustyössä koura pidetään lukittuna tapilla. Kun työ on energiapuunkorjuuta, vapautetaan tappilukitus, jolloin koura pääsee taittumaan nivelestä poiminnassa. Energiapuun korjuuseen giljotiiniterä kiinnitetään kouraan neljällä pultilla. Koura on yksinkertainen käyttää. Ohjaus toimii koura auki/kiinni -napilla.

Erilaisia työmenetelmiä

– Työmenetelmänä olen kuormannut katkaistut puut suoraan kuormaan. Toinen vaihtoehto on irrottaa perävaunun pankot ja siirtää rangat kasaan kärryn yli. Rangat käydään keräämässä sitten myöhemmin, kun koura on lukittu ja giljotiiniterä on irti. Tällöin kouran pinta-ala on suurempi ja kuormaus on nopeampaa. Pitkää rankaa on katkaistu kaksi kertaa, jotta kuorma ei laahaa. Ilman ennakkoluuloja ja lyhyellä kokemuksella eri vaihtoehtoja on jo kokeiltu tilanteen mukaan, Markku kertoo.
Jos pikku kasojen teon jälkeen kuormat käydään tekemässä perävaunuun ilman giljotiinia, on kuormaus ja etenkin purku nopeampaa. Giljotiini vie kouran tilavuudesta osansa ja giljotiinin kanssa kuormaaminen on hidasta, Markku neuvoo.

Kompromisseja kourassa

Kuormauksessa kaksipiikkinen energiakoura ei ole paras mahdollinen, kun puut menevät herkästi hieman vinksin vonksin. Toisaalta energiapuussa laatupisteitä ei kasalla paljon jaella.
– Meillä Päijät-Hämeessä energiapuun kysyntä ja logistiikka on muuten hyvin hoidettu. Hinta ei ole valtava, mutta omansa puusta saa pois. Paikallinen Metsänhoitoyhdistys on ollut sillä saralla aktiivinen, Markku kiittelee.

Erillinen kuormaajan koura

Paketti sisälsi energiakouran, joka on useimmille yhdistelmän ostajille kätevä. Toinen, kuormaukseen suunniteltu koura voisi tulla myös hankittavaksi, mikäli kuormattavaa olisi enemmän. Toinen vaihtoehto olisi pykälää isompi Nisula 175E -energiakoura, jossa on perinteisen kouran tapaan leveä kuormausleuka.
– Energiakourille on kysyntää markkinoilla, joten ei tämä taatusti käyttämättä jää, Markku lupaa.

Pieniä käytännön puutteita Markku näyttää. Kun venttiilipöytä irrotetaan traktorista, sille ei ole selkeää paikkaa sermissä. Talvella, kun on liukasta ja letkut jäykkiä, on venttiilipöydän kanssa omat haasteensa. Myös mallikohtainen venttiilipöydän kiinnitys traktoriin olisi kätevä ja se onkin saatavilla uudempiin traktoreihin. Nyt jokainen rakentelee omansa telineensä. Muista perävaunuista tuttua seisontajalkaakin jää kaipaamaan, ellei sitten jätä vaunua tukijalkojensa varaan seisomaan.

www.nisulaforest.com
www.suonentieto.fi

Lue seuraavaksi