Uutiset

Yleinen

Muutoksia traktorin ajokorttivaatimuksiin

Traktorin ajokorttivaatimukset määritellään 1.1.2016 lähtien traktorin suurimman rakenteellisen nopeuden perusteella. Huomattavin muutos nykyiseen sääntelyyn on se, että 40–60 km/h kulkevaa traktoria saisi kuljettaa jo 15-vuotiaana. Ajokortin suoritusvaatimuksiksi riittävät teoriakoe ja käsittelykoe.

Ajoneuvolain muuttamisen johdosta Suomessa nykyisin käytössä oleva liikennetraktoriluokka poistuu, mutta niitä voidaan vielä ottaa käyttöön vuoden 2017 loppuun saakka. Liikennetraktoriksi rekisteröidyn traktorin kuljettamiseen maa- ja metsätalouden kuljetuksissa riittää T-luokan ajo-oikeus, jos se on saatu ennen vuoden 2016 alkua.

Jatkossa traktoriajokorttien nykyinen T-luokka säilyy ennallaan: traktorin suurin rakenteellinen nopeus on 40 km/h ja kuljettamisen alaikäraja 15 vuotta. Väliluokka LT käsittää traktorit, joiden suurin rakenteellinen nopeus on 40–60 km/h. Myös tämän ajokortin voi suorittaa jo 15-vuotiaana.

Kaikkein nopeimpien, yli 60 km/h kulkevien traktoreiden kuljettamiseen vaaditaan auton ajokortti. Korttiluokka riippuu traktorin kokonaismassasta.

Kevyitä, kokonaismassaltaan alle 3500 kiloa painavia traktoreita saa kuljettaa B-luokan henkilöautokortilla. Painoluokka 3500–7500 kg edellyttää C1-luokan korttia. Tätä painavampia saa kuljettaa C-kortilla. Peräkärryn vetämiseen tarvitaan vastaavasti BE-, C1E- tai CE-luokan kortti.

Traktorin kuljettajalta vaaditaan jatkossa ammattipätevyyskoulutus vain silloin, kun kuljettaminen edellyttää kuorma-autokorttia. Yksityisissä ei-kaupallisissa ajoissa ei ammattipätevyyttä kuitenkaan vaadita.

Hallitus esitti lain vahvistamista ja hyväksyi siihen liittyvän asetuksen 30. joulukuuta.

Säännösten keventäminen toteuttaa hallituksen norminpurun kärkihanketta.

Lue seuraavaksi