Mus-Max 7L – isäntälinjan tehohakkuri

Uutinen julkaistu 18.04.2012

Maanviljelijä ja maatalouskoneurakoitsija Pasi Asumaa harjoittaa vaimonsa Kirsin kanssa karja- ja maataloutta kotitilallaan Kalajoen Pitkäsenkylässä Keski-Pohjanmaalla. Näiden töiden ohessa Asumaa urakoi talvisin metsätöitä ja haketusta. Viime keväänä Asumaan nostolaitesovitteinen Farmi 260 -hakkuri vaihtui haketusmäärien kasvaessa uuteen tehokkaaseen Mus-Max 7L -mobiilihakkuriin.

Pasi ja Kirsi Asumaa ovat isännöineet Pasin kotitilaa vuodesta 1994 lähtien. Tilalla on noin 30 päätä lypsykarjaa ja viljeltyä peltoa vuokramaineen noin 70 hehtaaria, johon on tulossa uudispeltoa kuusi hehtaaria lisää, kun raivaustyöt on saatettu loppuun. Haketus- ja metsätöiden lisäksi Asumaa urakoi kesäisin paalausta Agronic Combi 1302 -paalaimella, maansiirtotöitä, apulannan kylvöä sekä rahtipuintia ja viljankuivausta.

Asumaalla siirryttiin hakelämmitykseen vuonna 2006, aluksi hakkeet tehtiin vuokrakoneella, mutta sitten tuli oman hakkurin hankkiminen ajankohtaiseksi. Ensimmäinen Asumaan hakkuri oli nostolaitesovitteinen Farmi 260, jonka Asumaa hankki vuonna 2008.

Tänä päivänä Pasi Asumaalla on haketusasiakkaita lähes 40, joten tehokkaamman hakkurin hankkiminen oli välttämätöntä. Asumaan asiakkaat koostuvat maatiloista ja omakotitaloista noin 40 kilometrin säteeltä Pasin kotitilalta.

Kaupat uudesta hinattavasta Mus-Max 7L -mobiilihakkurista Pasi Asumaa teki viime vuoden helmikuussa PowerForest Oy:n Atso Viitasen kanssa. Tutun miehen kanssa kaupanteko kävi helposti, sillä Asumaa oli ostanut Viitaselta jo aikaisemmin Granabin FC45DT -kuormaimen sekä Arbro 400S -sykeharvesterin.

Pasi Asumaan kotitilalla lämpiää hakkeella kaksi omakotitaloa sekä navettarakennus. Lämpökeskus on kiuruveteläisen Masa-Tuotteen valmistama lämpökontti, jossa on 80 kW:n Arimax 380 Bio -kattila ja 14 kuution hakesiilo. Noin 120 kuution hakevarasto on tehty lähelle lämpökonttia piharakennuksen päätyyn, josta haketta on helppo syöttää traktorin etukuormaajalla lämpökeskukseen ylösnousevan katon kautta.

 

Mus-Max Wood Terminator 7L -hakkuri on tehokas ja kevyt siirtää

Varsinaisesti Asumaa aloitti haketuksen uudella Mus-Max 7L -rumpuhakkurilla viime syksynä ja tähän mennessä hakkurin läpi on mennyt suunnilleen 4 000 irtokuutiota puuta. Hakkurin edessä Asumaalla on pari vuotta vanha metsäohjaamolla oleva Valtra N142, jossa on 2007 hankittu Granab FC45DT -kuormain ja vuotta nuorempi Arbro 400S -sykeharvesteri.

Traktorikäyttöinen Mus-Max Wood Terminator 7L -hakkuri on kompakti ja vankkarakenteinen hakkuri 75-170 hv traktorikokoluokalle. Lisäksi se on käyttäjäystävällinen, helppo huoltaa ja kevyt vetää. Hakkurin syöttöaukko on 64 cm leveä ja 50 cm korkea, joten jopa 50 cm paksut tyvipöllit mahtuvat hakkuriin. Roottori voidaan varustaa teräslevyillä tai haketusterillä. Tehokas syöttötela mahdollistaa jopa 60 irtokuution tuntitehon kovapuulla mitattuna. Hakkurin tuottama hake on tasalaatuista ”G30”-haketta, jonka hienon materiaalin osuus on pieni.

Mus-Max Wood Terminator 7L -hakkurin hydrauliikkajärjestelmä on suljettu ja vankkarakenteisia käyttö- ja planeettavaihteistoja käyttävät vahvat hydraulimoottorit. Hakkurin syöttö toimii portaattomasti Danfoss-PVG -venttiilillä. Lisaksi hakkurissa on kaapelilla liitetty elektroninen ja kuormituksen tunnistava ohjausyksikkö kokonais- ja päiväkäytön tuntimittarilla.

 

Kevyt ja laadukas Granab FC45DT -kuormain

Granab FC45DT -puutavarakuormain Asumaalla on ollut vuodesta 2007 lähtien. Kuormaimen ulottuvuus on 8,0 metriä ja nostovoima maksimiulottuvuudella 360 kg. Lisäksi kuormain on kokoluokkansa keveimpiä, sillä se painaa vain 795 kg. Granab FC45DT -kuormaimen työpaine on 190 baaria ja suositeltu pumpun tuotto 40-80 l/min. Maksimi nostomomentti on 45,6 kNm ja kääntömomentti 13,0 kNm. Granabin kuormainta Asumaa kehui kevyeksi, tehokkaaksi ja laadukkaaksi.

 

Arbro 400S -sykeharvesteri

Myös vuonna 2008 hankkimaansa Arbro 400S -sykeharvesteriin Asumaa on ollut tyytyväinen. Harvesterin kaatoläpimitta on 40 cm ja karsintaläpimitta 4-30 cm. Arbro 400S:n karsintavoima on 2400 kp ja syke 75 cm. Muistipaikkoja mittalaitteessa on kahdeksan. Myös puun paksuusmittalaite Asumaan löytyy harvesterista, mutta sitä tarvitaan käytännössä melko harvoin. Arbro 400S -sykeharvesteri sopii hyvin traktorikäyttöön, sillä se painaa vain 300 kg ja sen öljyntarve on 45-90 l/min 175 baarin paineella.

Jatkossa Asumaan on tarkoitus asentaa toinen kuormaaja Mus-Maxin aisalle, jolloin hän voi käyttää ”haketuspakettia” isommalla Valtran 8550:llä. Tällöin nykyinen haketustraktori Valtra N142 Granabin FC45DT -nosturilla ja Arbron 400S -sykeharvesterilla jää käytettäväksi joko puuntekoon tai -ajoon metsästä. Myös tilan nuori-isäntä, 16-vuotias Topi pääsee harjoittelemaan puunajoa, kun on kaksi konetta käytössä.

www.powerforest.fi

www.mus-max.at

 

Miika Nyrö

 

 


 


Liittyvät aiheet