Uutiset

Yleinen

Multiva laajentaa markkinoitaan

Kotimaan myyntimäärät eivät riitä ylläpitämään tuotantoa ja tuotekehitystä. Viennistä haetaan lisää määrää ja monesti suomalainen tuote pesee siellä monet muut. Vuosien varrella koneet on suunniteltu kestämään isoilla pinta-aloilla.

Multiva Forte S400 on kehitetty VM:n nelimetrisestä kylvölannoittimesta. Uutta on muun muassa takapyörästö.

Dometal Oy on samassa asemassa kuin monet muutkin suomalaiset maatalouskonevalmistajat. Tuotekehitystä pitää tehdä, jotta ei jäädä kehityksessä jalkoihin ja tuotteiden pitää uudistua. Vientimyynti on kasvanut vuosittain noin viiden prosenttiyksikön luokkaa liikevaihdosta, kun uusia vientimaita on tullut yksi tai kaksi vuodessa. Liikevaihdosta jo puolet tulee viennistä.

Dometalilla on opittu elämään hitsausrobottien ehdoilla. Ensimmäinen robotti on vuodelta 2010. Kuvassa hitsataan kylvökoneen laatikkoa.

Vientimyynti on hidasta, yhteistyökumppanien hankintaa kansainvälisissä tapahtumissa, sopimista, esittelyjä, perustelemista ja kaupantekoa, kertaa toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila. Joskus tulee takapakkia, mutta useimmiten viime vuosina vientikauppa on helpottunut. Multiva-tuotemerkki tunnetaan jo maailmalla ja mitä enemmän koneita on käytössä, sitä helpompi on antaa referenssejä käyttökohteista.

Muokkauskoneet ovat etenkin kiinnostaneet viime vuosina. Niiden suunnitteluun ja valmistamiseen on panostettu runsaasti ja panostukset ovat kannattaneet. Aikoinaan päiviteltiin Multivan leveitä s-piikkiäkeitä näyttelyssä. Niitä on kuitenkin toimitettu vientiin jo useita sarjoja. Yhdelle tilalle 15-metrisiä äkeitä tilattiin juuri kaksi lisää ja niillä muokataan sesonkina yötä päivää muutama viikko. Monella vientiasiakkaalla on viljelyssä reilu 1000 hehtaaria ja suurin asiakastila on yli 100 000 hehtaaria.
– Mittakaava niissä töissä on hieman erilainen kuin Suomessa ja toisaalta, kun asiakkaat käyvät katsomassa millaisiin olosuhteisiin äkeet ovat aikoinaan suunniteltu, he kiinnostuvat vaihtelevista maalajeista ja kivisyydestä. Kulutusosia äkeisiinkin pitää vaihtaa, mutta olemme kilpailukykyisiä vientimarkkinoilla ja se antaa uskoa toki myös kotimaan markkinointiin, Mikko pohtii.

Perävaunun rungot ovat robotille haasteellisia hitsattavia, mutta harjoitus tekee mestarin. Sauma on mallikelpoista.

Meillä on mielenkiintoinen yhteistyö alkamassa esimerkiksi Ranskaan. Ranska on myyntimääriltään yli 10 kertaa suurempi maatalousmaa kuin Suomi. Olosuhteen ovat Ranskassa kuitenkin sellaiset, että siellä käytetään s-piikkiäestä paljon joillain alueilla.

Nämä ovat kuitenkin monivuotisia hankkeita, eikä meidän kokoisella yrityksellä ole resursseja aloittaa uusia yhteyksiä moneen maahan kerralla, Mikko kertoo. Mikko jatkaa, että toisaalta keskustelut ovat monelle jälleenmyyjälle helpompia meidän kanssa, kuin suurten valmistajien. Joustavuutta löytyy tarvittaessa enemmän pienten kesken.

Robottihitsauksen tuottavuudessa on herkästi iso ero, jos hoksaa suunnitella kaiken oikein; rakenteet, ohjelmistot, hitsauslangat, liikeradat jne. Ne kuuluvat oppimiseen, mitä koko ajan harjoitellaan ja tehdään paremmin. Se tarkoittaa sitä, että päivän päätteeksi on enemmän saumaa hitsattu ja mahdollisesti yksi laite enemmän on valmis. Mikko Mäkimattila luotsaa Dometal Oy:tä entistä enemmän vastaamaan myös viennin haasteisiin.

Kotimaa Lantmännen Agron kanssa

Vaikka moni ajattelee, että isoja koneita myydään vain ulkomaille, asia on toisin. Suomessakin viljeltävät hehtaarimäärät kasvavat yllättävän nopeasti ja samalla konekaluston koko kasvaa. Traktoreiden koko kasvaa ja samalla saadaan leveämpi muokkain ja kylvökone liikkeelle.

– Konekaupassa on tapahtunut monia muutoksia viime aikoina ja se ei voi olla hämmentämättä asiakkaita, Mikko pohtii. Omasta puolestamme katson, että tilanne Multivan osalta selkiytyi, kun koko tuotevalkoimamme on nyt Lantmännen Agron edustuksessa. Tilanteen selkiytyminen helpottaa asiakkaiden päätöksentekoa, yksittäisen konekauppiaan asemaa ja samalla myös koko Lantmännen Agron asemaa konekaupassa, Mikko jatkaa.

Kun 2015 ostimme VM:n kylvökoneen tuotemerkin ja tuoteoikeudet, tilanne oli aika tavalla auki VM-tuotemerkin tulevaisuuden osalta. Kahden vuoden aikana asiat ovat selkiytyneet ja vuodesta 2018 lähtien kylvökoneita myydään ainoastaan Multiva-tuotemerkillä. Vanhojen VM-koneiden osalta tilanne on kuitenkin hyvä, kun varaosia saa vanhoihinkin koneisiin ja tuotetuki jatkuu Loimaan tehtaalta.

VM:n koneet ovat säilyttäneet arvonsa hyvin ja niiden arvo pysyy edelleen korkeana, kun varaosahuolto toimii. Koneen rakenne on selkeä, mutta moneen kohtaan tehdään muutoksia, jotta muun muassa valmistus helpottuu. Esimerkiksi nyt on säiliörakennetta muutettu, jotta se sopii robottihitsaukseen.

– Syötön rakennehan on VM:ssä ja nykyisessä Multivan koneissa toimiva ja vantaan kylvötarkkuus on huippuluokkaa, Mikko kehuu.

www.multiva.info
www.lantmannenagro.fi

Konserni monessa mukana

Robotti on väsymätön kumppani. Rakenteet toki pitää sopia robottihitsaukseen.

– Meillähän on Dometal-konsernissa paljon muitakin brändejä, kun valmistamme Potila maatalouskoneet Agritekin myyntiin, Dometal maansiirtoperävaunuja omaan tehdasmyyntiin sekä sopimusvalmistuksena äkeitä Kongskildelle ja Kvernelandille, Mikko esittelee.

Mikä on vuosien mittaan ajanut valmistukseen usealla brändillä, on sarjojen pituudet ja sitä kautta edullisemmat tuotantokustannukset. Olemme oppineet suunnittelemaan rakenteen sellaisiksi, ettei esimerkiksi perävaunun lavaan tai runkoon tarvitse enää juurikaan käsin mennä hitsaamaan ja hitsauslaatu pitkissäkin saumoissa on robotin ansioista millintarkkaa.

Meillä tehtaalla ja myynnissä on monia vahvuuksia esimerkiksi se, että henkilökunnasta suuri osa on taustaltaan maanviljelijöitä. Laitteita on helpompi suunnitella ja niitä on mukavampi myydä, kun asiakkaiden kanssa voidaan puhua laitteiden ominaisuuksista oikeilla nimillä.

www.dometal.fi (maansiirtovaunujen tehdasmyynti)
www.potila.fiwww.agritek.fi

Lue seuraavaksi