Uutiset

Yleinen

Moduulirakenteisia metsävaunuja Itävallasta

Tuusulassa toimiva Fatgad Oy on aloittanut itävaltalaisten Binderberger-metsävaunujen maahantuonnin ja jälleenmyynnin Suomeen. Keskieurooppalainen valmistaja tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia laitteita polttopuiden kuljettamiseen sekä tuottamiseen. Suomen lisäksi Binderberger tekee samalla vahvasti tuloaan myös muihin Skandinavian maihin. Fatgad keskittyy aluksi nimenomaan metsävaunujen edustukseen.

Binderberger-metsävaunut nähtiin ensimmäisen kerran kesällä Okrassa. Tässä Fatgad Oy:n Jorma Lindström nojailemassa RW10 alpine -malliin, jonka kantavuus on kymmenen tonnia.

Aiemmin HL-Vihannes Oy:n nimellä tunnettu yritys operoi nykyisin Fatgad Oy:n nimisenä. Vuonna 1981 alkanut viljelytarvikkeiden liiketoiminta siirtyi yrityskaupassa Berner Oy:lle syksyllä 2015. Vaikka kaikki HL-Vihanneksen viljelyyn ja pakkauksiin liittyvät toiminnot löytyvät nyt uudesta osoitteesta Vantaalta, jatkaa Fatgad Oy maansiirtokoneiden, metsävaunujen ja traktoreiden parissa vanhassa osoitteessa Tuusulassa.
Bernerin kanssa tehdyn kaupan myötä Lindströmin miehet, Heikki ja hänen poikansa Jorma, luopuivat näin erikoisviljelyyn ja viljelytuotteiden pakkauksiin liittyvistä toiminnoista ja keskittyvät nyt konekauppaan. Yrityksen nimi on nyt siis Fatgad Oy ja se toimii Tuusulassa Hyrylän teollisuusalueella samassa paikassa, missä yritys aikaisemminkin toimi HL-Vihanneksen nimellä. Myös yrityksen Ly-tunnus on edelleen sama. Nimi Fatgad nähtiin ensimmäisen kerran kiinalaisen pyöräkuormaajan kyljessä 2000-luvulla Lepaan puutarhamessuilla, kun silloinen HL-Vihannes käynnisteli Liugongin maarakennuskoneiden maahantuontia. Tänä päivänä Liugong-koneiden maahantuonti ja jälleenmyynti on merkittävä osa yrityksen toimintaa. Fatgad hoitaa jälleenmyynnin Etelä-Suomen alueella, ja muualla maassa myynti tapahtuu valtuutettujen jälleenmyyjien kautta.

Itävaltalaisvalmisteisten kärryjen runko on aina kuumasinkitty. Keskimmäisiä pankkoja voidaan liikutella pituussuunnassa ja takapäätä voidaan pidentää manuaalisesti.

Alkuvuodesta aloitettu eteläkorealaisten Branson-traktoreiden maahantuonti sekä jälleenmyynti ovat Fatgadin toinen tukijalka. Bransonilla on tarjolla kattava valikoima traktoreita teholtaan 20,5 kilowatista 54,4 kilowattiin. Suomen tuontiohjelmassa on tällä hetkellä seitsemän eri mallia edellä mainittuun tehohaarukkaan. Bransoneiden jälleenmyynti tapahtuu osittain samojen kanavien kautta, mitä Liugong-koneidenkin. Yritys etsii myös lisää jälleenmyyjiä.

Myös sermi on aina kuumasinkitty. Pankot ovat kevytrakenteista alumiiniseosta, ja niitä on saatavana eri mittaisina.

Nyt aloitettu Binderberger-metsävaunujen maahantuonti on Fatgadin kolmas aluevaltaus. ”Olemme vahvasti esillä maansiirtoalalla, maataloudessa ja nyt myös metsäalalla”, sanoo Fatgadin markkinoinnista vastaava Jorma Lindström. Itävaltalainen Binderberger on uusi merkki koko Skandinaviassa, mutta valmistaja on tunnettu Keski-Euroopassa jo vuosikymmeniä. Signaali Pohjois-Euroopan ”valtauksesta” tuli itse Binderbergeriltä, joten tahtotaso on vahva myös valmistajan puolella. Puu on puuta myös täällä. Ja saattaa olla, että täällä se kasvaa jopa hieman helpommissa olosuhteissa. Ainakin maasto on tasaisempaa.

Perinteinen tarina

Runko-ohjaus lisää ketteryyttä ahtaissa paikoissa.

Binderbergerin toiminta on alkanut jo 1930-luvulla, jolloin nykyisen vetäjän Karl Binderbergerin isoisä korjaili paikallisten maanviljelijöiden koneita kyläseppänä. Samoihin aikoihin syntyi myös ensimmäinen oma tuote klapisirkkeli. Vuosien saatossa tuotevalikoima laajeni metsävaunuihin sekä muihin rankojen käsittelylaitteisiin ja jopa lietteensekoittajiin. Pääpaino oli ja on edelleen polttopuun tekemiseen ja kuljettamiseen tarkoitetuissa välineissä. Toki tarjolla olevilla metsäkärryillä onnistuu myös sahalle menevän tavaran tai vaikkapa lisävarusteltuna risujen kuljetus.
Yhden hengen pajasta alkanut yritys työllistää nyt jo yli 100 henkeä. Vuosittain valmistuu lähemmäs tuhat metsävaunua, yli kolme tuhatta halkaisukonetta, pari tuhatta klapisirkkeliä sekä muutama sata automaattista klapintekokonetta kuljettimineen. Binderberger on tuttu merkki kotimaansa Itävallan lisäksi myös muissa Keski-Euroopan maissa, kuten Saksassa, Ranskassa ja Englannissa. Nyt näitä siniseen väriin maalattuja metsäkärryjä on alettu tuoda myös Suomeen. ”Jatkossa tulemme mahdollisesti tuomaan maahan myös muita Binderbergerin tuotteita, kunhan olemme ehtineet selvittää niiden mahdollisuuksia markkinoillamme”, sanoo Fatgadin Jorma Lindström.

Moduulirakenne

Hallintalaitteet voivat sijaita itse kärryssä tai ne voidaan sijoittaa traktorin ohjaamoon.

Binderbergerin metsävaunujen olennainen ominaisuus on moduulirakenne. Mallistossa on lähtökohtaisesti yhdeksän erikokoista kärryä kantavuuksiltaan 5-21 tonnia. Jokaisen painoluokan yksittäinen kärry voidaan kuitenkin varustella täysin asiakkaan haluamin ominaisuuksin ja varustein. ”Kärryn räätälöinti asiakkaalle on kuin pizzan tekemistä. Valitaan vain halutut täytteet ja uuniin. Näin asiakas saa tarkasti omiin tarpeisiinsa sopivan vaunun”, toteaa nuorempi Lindström. Varusteluvaihtoehtoja on todellakin kuin hyvin varustellussa pizzeriassa, vaikka vaunu Itävallasta tuleekin. Moduulirakenteisuuden ansiosta asiakas voi valita haluamansa vaihtoehdot lähes kaikkiin rakenteisiin ja laitteisiin. Tarjolla on erilaisia koukkuja, aisoja ja tukijalkoja. Yhteinen piirre kaikilla kärrymalleilla on aina vakiona kuumasinkitty runko. Myös jonkin verran muita kärryn osia on saatavana vain sinkittynä. Esimerkiksi sermi on aina kuumasinkitty. Rungon takapäätä on mahdollisuus jatkaa manuaalisesti jopa 90 senttimetriä. Lisävarusteena on saatavana hydraulisesti käytettävä rungon jatko rakenteen keskelle. Siinä runkoa pystyy pidentämään 90 senttimetriä ”lennosta” ohjaamosta käsin. Kärryyn on mahdollisuus saada myös hydraulinen runko-ohjaus helpottamaan pujottelua ahtaissa paikoissa.
Binderbergerin vaunut voidaan varustaa omalla hydrauliikkakoneikolla, jolloin traktorissa pitää olla vain voiman ulosottoakseli. Pyörimisnopeudeksi riittää 540 r/min. Mikäli traktorissa on paljon hydrauliikan ulosottoja, voidaan se huomioida kärryn varustelussa. Toiminnoissa on valmiudet käyttää sähköistä tai hydraulista esiohjausta. Kuormaajan hallintalaitteet voidaan sijoittaa itse kärryyn tai vaihtoehtoisesti traktorin ohjaamoon. Nostureita ja kouria on valittavana monia erilaisia käyttökohteen mukaan. Tarjolla on muun muassa Meseran nostureita.

Takavalot ovat hyvin suojassa runkopalkin sisällä.

Muita vaihtoehtoja sisältäviä varusteita ovat pankot, renkaat, apuvetolaitteet ja jarrut. Binderbergerin kärryihin on saatavana myös irrotettavat umpilaidat, jolloin esimerkiksi risujen ja muun irtomateriaalin kuljetus ja kuormaus onnistuu kätevästi. Huomionarvoinen seikka ovat pituussuunnassa liikuteltavat pankot, jotka lisäävät metsävaunujen monikäyttöisyyttä. Kärryjä voidaan tällöin käyttää esimerkiksi paalien kuljetukseen. Vaihtoehtoja on siis runsaasti tarjolla, joten vain mielikuvituksen puute voi rajoittaa sopivan vaunun syntymisen.

Binderberger-metsävaunu oli esillä myös Syyskuun Metko-messuilla.

Esittely käynnissä
Fatgad toi maahan ensimmäinen Binderberger RW10 alpine -metsävaunun juuri ennen kesän Okra-messuja. Siellä asiakkaat pääsivätkin ensi kertaa näkemään tämän uuden tuotteen luonnossa. Tätä lehteä luettaessa on syksyn Metko-messutkin jo vietetty. Myös siellä saattoi tutustua tähän uutuuteen. ”Vastaanotto on ollut kiinnostunutta ja muutamia tarjouksia on jo ulkona. Nähtäväksi jää miten pian saamme ensimmäiset referenssikärryt toimitettavaksi Suomeen”, sanoo Jorma Lindström. Valmistaja lupaa kärryjen runsaasta vakio- ja lisävarustevaihtoehdoista huolimatta toimitusajaksi 3-4 viikkoa tilauksesta. Varsin kilpailukykyinen aika etenkin, kun kokoonpano on aina asiakkaalle räätälöity.
Hinnaltaan Jorma Lindström sanoo itävaltalaisten metsävaunujen asettuvan keskikastiin. Hintaan vaikuttaa varustelutaso, johon voidaan vaikuttaa asiakkaan kanssa. Maanlaajuinen myynti tapahtuu Tuusulasta käsin ja kohderyhmänä ovat niin metsä- ja koneurakoitsijat kuin maanviljelijät. ”Pyrimme olemaan syksyllä esillä mahdollisimman monissa tapahtumissa, jotta saamme tarvittavaa tunnettuvuutta”, päättää Lindström.

Lue seuraavaksi