Uutiset

Yleinen

MaatalousKonemessut 15.-17.11.2018

MaatalousKonemessut Helsingissä lunastivat paikkansa messukartalla; siis jatkoon. Moni kyllä epäili konseptin toimivuutta ja etenkin paikkaa. Iso yhtenäinen messuhalli, jossa on tilaa riittävästi, on kätevä paikka pitää näyttelyitä. Kun paikka on hyvä ja yhteydet toimivat, on toiminta kaikille osallistujille helpompaa. Toki näyttelyn jatkon ratkaisee myös moni muu asia, kuten näyttelypaikkojen hinnoittelu.

Vetoletkujärjestelmät ovat yleistyneet parin viime vuoden aikana. Suurin kysyntä toki alkaa olla jo täytetty, kun vetoletkumenetelmä ei sovi joka paikkaan. Yksittäisen tilan lietteistä osa ajetaan lähes poikkeuksetta myös vaunulla, vaikka käytössä olisi vetoletkulevityskin. Vetoletkulevityksessä ei selvitä pienellä traktorilla, kun perässä pitää kuitenkin vetää pari sataa metriä letkua. Mastekin järjestelmiä Suomessa on eniten. Laitteistot ovat vankistuneet vuosien varrella tuotekehityksen myötä. Mastek on ottanut käyttöön oman jakajan. Tarjolla järjestelmään on nyt myös kauko-ohjainta, millä saadaan pumpun virtaama ohjattua takaisin säiliöön, jos letku rikkoutuu tai sammutettu traktorin moottori, jos traktori on vaurioitumassa. Mastekin järjestelmiä myy Haka Center. www.hakacenter.fi

Konekalusto oli näyttävää, kuten näyttelyssä pitää ollakin. Harva näyttelyyn lähtisi varta vasten pelkästään pikkukoneita katsomaan. Uutuuksiakin oli nähtävillä useita. Mielenkiintoista monille oli myös uudet edustukset ja tuotevalikoiman laajentaminen uusiin tuotteisiin. Uutuustuotteita myös palkittiin mitaleilla ja kunniamainnoilla. 

Fasiliteetit; liikenneyhteydet, paikoitus ja ruokailutilat ovat Helsingin Messukeskuksessa kunnossa. Siellä on totuttu hoitamaan suurten ihmismassojen liikkumista ja ruokintaa. Moni oli tullut junalla Helsinkiin, jotkut jopa ensimmäistä kertaa ja hekin pitivät yhteyksiä toimivina. Ravintolavaunussa oli kuulemma ollut ainakin joissain junissa ahdasta. 

Agritekin valikoimissa ovat Kvernelandin työlaitteet kuten kasvinsuojeluruiskut. Kuvassa hinattava kasvinsuojeluruisku iXtrack T3 kevyellä HSA 21 alumiinipuolimilla. Säiliötilavuus on 3200 litraa. Tarjolla on mekaanisten venttiilien lisäksi myös sähköiset venttiilit. 21-metrinen puomi on jaettu seitsemään lohkoon, jotka saadaan tottelemaan ISOBUS-ohjausta. Tällöin voidaan välttää tuplaruiskutuksia. www.agritek.fi

Yhden asian messujärjestäjät olisivat voineet vielä samalla järjestää, kun paikalla oli runsaasti vapaita poikamiehiä. Nyt olisi ollut oiva tilaisuus hoitaa tavalla tai toisella kuntoon Maajussille Morsian -tyyppisiä tapaamisia. Olisi saattanut ahtaalta pääkaupunkiseudulta löytyä paluumuuttajia.

Ikärakenne näyttelyssä oli nuorempi kuin monessa muussa aikaisemmassa näyttelyssä. Näyttelyyn oli lähtenyt silminnähden aktiiviset ja ammattilaiset. Monella osastolla sanottiin, että ”mikä tämä on?” -kysymyksiä ei juurikaan esitetty.

Seuraavat vastaavat messut on tarkoitus järjestää Helsingissä vajaan kahden vuoden päästä. Enkä ainakaan henkilökohtaisesti usko, että into laantuu, jollei kaupparintamalla tapahdu jotain aivan erikoista. Järjestelyjä toimialalla toki nähdään vastaisuudessakin, eivätkä ne ole välttämättä ainakaan lisää palveluverkkoa.

Kvernelandin niittokalusto on uudistunut viime vuoden aikana ja kuvassa on 5087 MN-perhosniittomurskain nailonsormimurskaimin. Tyyppikilven kaksi viimeistä numeroa kertoo maksimityöleveyden mikä on 8,7 metriä. Murskauksen eduista ollaan montaa mieltä, mutta etenkin murskauksen tarve riippuu kasvustosta ja perässä tulevasta muusta ketjusta. 

Farmi Forestilta oli tuotu näyttelyyn metsäperävaunu ja hakkuri sisätiloihin. Ulkona oli Chameleon-monitoimiperävaunu. Farmi Forestin tuotekehityksessä on tehty parina viime vuonna runsaasti töitä ja oikeastaan koko mallisto on laitettu uusiksi. www.farmiforest.fi, www.agritek.fi

Tume-Agri oli omalla osastollaan PEL-tuotteen kanssa. Tumen kalustosta hieman poikkeuksellinen laite oli Tume Drago 4000 S kylvökoneena. Suomessa muutamat ovat siirtyneet lannoittamaan eri aikaan kuin kylvetään. Tällä selkiytetään osaltaan logistiikkaa kylvöaikaan. www.tumeagri.fi

Lue seuraavaksi