Uutiset

Yleinen

Maatalouden kurittaminen pitää lopettaa

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila moittivat Suomen hallitusta siitä, miten se hoitaa viljelijöiden asioita tukalassa taloustilanteessa ja säädösviidakossa.  Eikö tämän yhteiskunnan tärkeän kivijalan, ruoantuotannon tulevaisuus kiinnosta päättäjiä yhtään, kysyivät puheenjohtajat Lunttila ja Marttila MTK:n valtuuskunnan kokouksessa  26.11.2014 Helsingissä.

 MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttilan mukaan Suomi on EU:n hitain ympäristölupien käsittelyssä. Suomessa byrokratia ja pitkät käsittelyajat seisottavat investointeja arviolta 3,5 miljardin euron arvosta. 

Äänekoskella on menossa Luvituksen joustava läpivienti  -kokeilu.  Sen ansiosta Äänekosken biojalostamon ympäristölupa näyttäisi valmistuvan puolessa vuodessa.

− Samanlainen joustava käsittely pitää olla mahdollista myös maatalousyrittäjälle, kun kotieläinsuojan ympäristölupia käsitellään. Tässä on viranomaisilla nyt näytön paikka, Lunttila muistuttaa.

Lunttila pitää pöyristyttävänä sitä, että pakotepolitiikka maksatetaan suomalaisilla maidon tuottajilla ja elintarviketeollisuudella.

− Suomalaisten maidontuottajien pitäisi taloudellisten tappioidensa lisäksi maksaa siitäkin, että osuuskuntarakenteemme on kriisin tasoittamiseksi toiminut hyvin. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ja Suomen neuvottelijat ovat epäonnistuneet neuvotteluissa. Talouspakotteiden innokkaan puolustajan, pääministeri Alexander Stubbin on nyt pantava koko vaikutusvaltansa peliin. Asia ei hoidu pelkästään virkamiesneuvottelijoiden avulla, vaatii Lunttila.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan EU on epäonnistunut pahoin neuvotteluissa Venäjän kanssa ja talouspakotteiden vaikutusten maksumiehinä ovat viljelijät.  Seuraavaksi Marttila kääntää katseen EU-USA kauppaneuvotteluihin.

− EU-USA kauppaneuvotteluissa ei saa tyriä. Jos tuonti USA:sta avataan, on tiedettävä tarkalleen, mitä siitä seuraa ja mitä se merkitsee suomalaiselle ruoantuotannolle, neuvoo Marttila.

Suomen kansallinen lainsäädäntö on EU:ta tiukempaa. Tiukemmat, kotikutoiset vaatimukset heikentävät Suomen maatalouden kilpailukykyä. 

− Suomella ei ole varaa kurittaa maataloutta säädöksillä, jotka heikentävät kilpailukykyä. Kestävä kehitys ja tehokkuus on mahdollista yhdistää, jos vain tahtoa löytyy, muistuttaa Marttila.

− Suomen pitää päästä samalle viivalle muiden EU-maiden kanssa. Ruoantuotannon ja turvallisuusnormien yhteensovittaminen on näistä keskeisin. Nyt on pantava käsijarru päälle maatalouden kilpailukykyä rajoittavien säädösten valmistelussa ja hyväksymisessä. Ruoan tuottamiseen tarvitaan vakaata politiikkaa ja työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen, sanoo Marttila.

Lue seuraavaksi