Uutiset

Yleinen

HeatFactory myy Moderator-lämpökontteja

Feelfactory Oy, aputoiminimenään HeatFactory Punkalaitumelta on aloittanut Moderator-lämpökonttien maahantuonnin. Tällä hetkellä tarjolla ovat 120 ja 60 kW:n kontit. Valmistajan valikoimiin kuuluu toki paljon laajempi valikoima lämpölaitoksia, kun tarvittaessa hakelämmitysjärjestelmiä on tarjolla lisäksi30, 180 ja 240 kW tehoilla ja pellettipoltinjärjestelmät 10 – 120 kW järjestelminä. Kaikissa uuneissa on liikkuva arina.

Bioenergian käyttö maatiloilla ja ylipäätään haja-asutusalueella on yksi kätevimmistä tavoista tuottaa kotoista energiaa. Perattavia ja harvennettavia metsiä on riittämiin, mistä ei tule myyntikelpoista puuta teollisuuteen. Sen puuaineksen kerääminen metsästä parantaa jäljelle jäävän ja myöhemmin myyntikelpoisen puun kasvua. Harvennuspuuta poltettaessa saadaan mukavasti lämpöä ja saman verran vapautuu hiilidioksidia kuin, että jos puuaines jätettäisiin metsään. Edullista polttomateriaalia on siis tarjolla, kun puut käydään vain keräämässä ja haketetaan.

-Tähän Moderatorin lämpökonttiin hakkeet syötetään kauhalla, kertoo Mikko Uotila HeatFactoryltä. Mikko viljelee maata ja muun yritystoiminnan lisäksi on aloittanut yhteistyön puolalaisen Moderatorin kanssa. Mikon valikoimaan kuuluvat myös brittiläisen RDS technologyn maatalouselektroniikka, kuten Ceres-satomittarit ja VTS Euroheatin-ilmalämmittimet.

Moderator on jo vanha yritys ja nyt ensimmäisenä esitellään Suomessa 60 kW ja 120 kW lämpökontit, jotka poikkeavat hinnaltaan merkittävästi totutusta. Kattiloita yritys on tehnyt nelisenkymmentä vuotta ja hakekattiloita viitisentoista vuotta, Mikko kertoo.

Hakepuolella on vino lattia ja pohjalla pyörii jousipurkain. Hake siirretään kairalla ylös pannuhuoneeseen lokerosyöttimeen. Palosulun jälkeen toinen kaira vie hakkeen pannuun. Ruuvien käynti on tahditettavissa hakkeen laatua vastaavaksi.

Moderator on siisti lämpökontti. Kontti toimitetaan asiakkaalle yhtenä pakettina ja yhteet kytketään asiakkaan järjestelmään. Konttiin tarvitaan sähkö- ja vesiliitäntä. Nyt lämpö otetaan ulos näytösluonteisesti vaihtimen kautta. Hakelämpökontti on tehty palkkirungon päälle. Seinät on koottu elementeistä ja kulmat listoitettu, mikä riittää kontissa ja rakenteella on EI60 luokitus. Suomessa, missä perinteisesti yleensä haketta siirretään isommalla kauhalla kuten lumikauhalla, hakevaraston katto voisi ehkä aueta toiseen suuntaan, Mikko pohtii ja on ajatellut esittää muutosta tehtaalle. Kontti on kohtalaisen uusi tuote tehtaalle. 

Tarjolla on nyt kahta konttikokoa. Isompi 120 kW malli on automaattinuohouksella ja 60 kW:n kattilan tuubit nuohotaan käsin.

Mikolla (oikealla) on esittelyssä 120 kW lämpökontti automatiikalla, jota voidaan ohjata kontista tai vakiovarusteena etänä kännykästä. Etävalvontana voidaan ohjata kattilan toimintaa tai katsella historiatietoja. Kattila voi toimia jatkuvasti tai kattila voi nukuttaa itsensä, kun puskuri on täynnä. Ennen nukahtamista kattila polttaa hakkeen uunista ja lopulta kattila siivoaa itsensä. Kun anturit antavat tiedon, jotta lämpöä taas tarvitaan, herätetään tuli kattilassa olevaan hakkeeseen taas sähköpuhaltajalla.

-Tavoitteena on tarjota käyttäjälle sama käyttömukavuus ja varmatoimisuus kuin vaikka öljylämmityksessä, mutta polttoainetta pitää lisätä hieman useammin, Mikko kertoo. Lämpökonttia ohjataan Plum-ohjauselektroniikalla. Plum on puolalainen elektroniikkayritys, joka toimittaa ohjauskeskuksia esimerkiksi biokattiloihin ja aurinkokeräinjärjestelmiin. Konttia voidaan etäohjata kännykällä ja kännykkään tulevat myös hälytykset. Tarvittaessa nähdään myös historiatietoa lämpökontin toiminnasta; palolämpötiloista jne.

Tuli palaa ja tuottaa lämpöä. Kuvassa koneistoa, millä siivotaan tuubeja. Kattilassa on perinteinen ja toimiva porrasarina ja arina on valua.

Palopää on vuorattu keraamisilla tiilillä, jotka voidaan vaihtaa. Huoltotyöt päästään tekemään, kun palopää siirretään syrjään pyörien kannattamana. Imuri vetää savut piipun kautta pihalle, joten tarkastusluukkua voi pitää hetken auki.

Lue seuraavaksi