Uutiset

Yleinen

Pääkirjoitus – Ergonomiaa työntekoon

Seppo Pentti

Päätoimittaja
Urakointi Uutiset

Markkinoilla taakseajoon soveltuvia merkkejä on ollut useita jo vuosia ja uusia rakennetaan koko ajan. Taakseajo alkaa ilmeisesti kiinnostaa laajemmin, koska markkinoita etsitään uusilta segmenteiltä. Uudet taakseajoon soveltuvat merkit ja mallit ovat tervetulleita, koska tarjonta lisää myös kysyntää. Se tuo uskottavuutta tosiasiaan, minkä monet ammattilaiset ovat havainneet jo vuosia sitten. Myös työkonevalmistajat ovat tiedostaneet taakseajon mahdollisuuden, mutta kysyntää taakseajoon soveltuville työkoneille ei ehkä kuitenkaan ollut vielä riittävästi.

Traktorin hydrauliikan liittimet ovat takana ja tarvittaessa sieltä saadaan käyttöön koko hydrauliikan tuotto. Työkoneiden kiinnittämistä taakse ei siis kannata sinänsä yrittää muuttaa, varsinkin kun voimakkaammat nostolaitteet ovat myös takana. Takana ovat myös kuormaa kestävät, suurihalkaisijaiset renkaat, jolloin takana on luonnollinen paikka työlaitteille. Kuljettajan näkökenttä ulottuu takana ilman konepeittoa aivan koneen lähelle.

Kun työlaite kytketään nostolaitteisiin, ei enää ole suurta merkitystä kumpaan suuntaan ajetaan. Taakseajossa on kuitenkin merkittäviä etuja. Työtehtävät ovat koko ajan kuljettajan silmien alla riippumatta siitä, miten leveä työlaite on. Tämä parantaa kuljettajan mahdollisuuksia seurata oikeaa ajolinjaa, vaikkei se vaikka 10 metriä leveällä niittolaitteella enää helppoa olekaan. Silmä kun ei näe suoraa linjaa sivusta.

Vuosien varrella Urakointi Uutisissa on ollut toistakymmentä juttua, missä töissä taakseajoa urakoitsijat käyttävät ja ainakin muutama erikoisempi käyttökohde on vielä julkaisematta. Esimerkkejä on piennarten ja vesakoiden niitosta, lumitöistä lingon ja kärkiauran kanssa, nurmikasvuston niitosta ja metsätöistä. Kyseiset traktoreiden haltijat ja urakoitsijat ovat valinneet perinteistä poikkeavan tavan tehdä työtä. Valintaperusteena ovat olleet ergonomisuus ja toiminnallisuus, mutta myös työkoneen vakaus.

Tämän lehden jutuista positiivisen erikoisena pidän taimikon hoitoa metsäperävaunuyhdistelmän kanssa. Metsässä peruutetaan perävaunun kanssa, jossa on kuormaaja kiinni. Toisten mielestä menetelmä, perävaunun mukanaolo hidastaa työtä, kun lasketaan vielä tassut alas. Positiivinen puoli ylimääräisistä liikkeistä kuitenkin on siitä seuraava ergonomia itse hoitotyöhön. Traktori on työssä vakaampi ja samalla kuljettajaan kohdistuvat fyysiset rasitukset ovat vähäisemmät. Normaalisti, kun istuin heiluu sivusuunnassa kuormaimen kanssa, se ei voi olla vaikuttamatta kuljettajan selkään, vaikka istutaan istuimella suoraan vaikka istuin olisi kunnossa. 

Monia tapauksia vuosien varrelta on nähty, kun käytetään kuormainta heiluvassa traktorissa selkä kierteellä ilman edes kääntyvää istuinta, mikä on vihoviimeinen asento kuljettajalle. Siinä voidaan jo melkein puhua itseaiheutetusta riskistä vammaan ja voidaan vaikka kasvattaa saman tien omavastuuta sairaustapauksissa. 

Lue seuraavaksi