Uutiset

Yleinen

Edullista lämpöä halliin AirHot-lämmittimellä

Kiinteistöhuolto Antti Kangas Ky on keuruulainen yritys, joka on toiminut alalla jo 40 vuotta. Omistaja Antti Kangas on 75-vuotias herrasmies ja mukana päivittäisessä työssä – nykyään vähemmän kuitenkin kuljettajana talon kalustolla, johon kuuluu muun muassa traktoreita ja kaivukoneita. Varsinaiset urakoinnit tekevät hänen poikansa ja pojanpoikansa, joka on kuitenkin tällä hetkellä suorittamassa varusmiespalvelustaan. Täksi talveksi kahdella koneella tehtäviä lumitöitä varten on edellä mainitusta syystä palkattu perheen ulkopuolinen kuljettaja.

Kankaalle tuli mahdollisuus ostaa kolme vuotta sitten naapuritontilla oleva lämmin halli, jossa toimi aikaisemmin hitsausalan konepajayritys. Noin 400 neliömetriä lämmintä alaa käsittävä halli lämpisi öljyllä, mikä ei ollut Kankaan mieleen. ”Kyselin erilaisia lämmitysmahdollisuuksia, kuten pellettilämmitystä, ja sopivimmaksi koin tämän AirHot-lämmittimen. Kaukolämpöäkin tähän tarjottiin, mutta se olisi ollut varsin kallis vaihtoehto. AirHotin valintaan vaikutti myös, että siellä edustajat eivät yrittäneet myydä väkisin, vaan tarjosivat asiallista tietoa ja paikkoja, joissa sitten kävinkin tutustumassa laitteisiin paikan päällä”, kertoo Kangas.

Lämmitinkauppa tehtiin asennuksineen, jonka AirHotin takana olevan Ikavote Oy:n asentajat kävivät tekemässä vuonna 2009. Lämmitin asennettiin vanhan öljykattilan rinnalle ja molemmat olivat hallissa seinän vierellä ilman erillistä pannuhuonetta. Järjestelmä toimi hyvin kunnes viime helmikuun ensimmäistä päivää vasten yöllä hallissa olleen kaivukoneen sähköjärjestelmään syntyi oikosulku ja koko halli paloi niin pahoin, että se jouduttiin purkamaan kokonaan maan tasalle.

Uutta hallia alettiin rakentaa heinäkuussa samalle perustalle ja luovutuskunnossa se oli marraskuun 3. päivä. Lämmittimet säästyivät palossa toimintakuntoisina ja Kangas halusi AirHottinsa käyttöön uuteenkin halliin. Rakennustarkastaja määräsi uuteen halliin rakennettavaksi pannuhuoneen lämmityslaitteistoa varten, joten sellainen siis rakennettiin. Myös palosta säästynyt öljykattila asennettiin edelleen AirHotin rinnalle. ”Kertaakaan sitä ei kyllä ole vielä tässä käytetty”, toteaa Kangas.

Asennuksen teki jälleen Ikavoten asentajat. He toivat ja asensivat myös purkutyön aikana vaurioituneiden savupiippujen tilalle uudet, siis myös öljypolttimelle.

Lämmintä ja kuivaa nopeasti

AirHot on Kankaan mielestä erittäin sopiva tällaiseen työ- ja varastotilaan. ”Talvella koneet pysyvät sopivan lämpiminä ja kuivuvat hyvin täällä. Kiertävä ilma haihduttaa kosteuden nopeasti ja hallin lämpötilaa saadaan nostettua tarvittaessa varsin nopeasti. Lämmitämme yleensä aamusta halliin noin 14 asteen lämpötilaan, joka on sopiva työskentelylämpötila”, kertoo Kangas.

Keuruulla on hetki auringonnousun jälkeen helmikuisena aamuna -30 astetta pakkasta. Hallin lämmittäminen oli lopetettu edellisenä päivänä puolen päivän aikaan ja hallin lämpötila oli +6 astetta. Kangas asettaa sytytyspanoksen AirHotin pesään ja raapaisee tulitikun. Puut syttyvät nopeasti ja pian pesässä on kunnon tuli. Seitsemän minuuttia tulitikun raapaisusta automatiikka toteaa lämpötilan nousseen riittävästi ja halliin alkaa virrata lämmintä ilmaa.

Monipuolinen polttoainevalikoima

”Polttoaineena käytämme pääasiassa kierrätyspuuta, kuten vanhoja kertalavoja. Naapurihallissa tukikohtaansa pitävä haketusurakoitsija on myös hakettanut meille puuta ja se on erittäin hyvää polttoainetta tässä. Nyt kokeilemme sahanpurun polttamista. Se palaa kyllä hyvin, mutta sekoittaa sitä pitää useasti eikä kovin paljoa kerralla voi pesään panna. Pellettiäkin olemme polttaneet ihan lapiolla pesään heittäen – tuhkaa tulee pelletinpoltosta todella vähän. Parhaan tuloksen sillä saisi hankkimalla pelletinpolttoa varten tehdyn polttoastian. Meillä on pieni maatila ja sieltä tulee myös polttorankaa, josta tulee hyvää polttopuuta tänne.”

”Puu ja hake ovat parhaita polttoaineita”, tietää Kangas. ”Näin kierrätyspuulla energia on todella halpaa, mutta uskoisin sen oleva edullista ostopuullakin. Kovalla pakkasellakin, kuten nyt, riittää kolme pesällistä. Välillä käyn muualla hommissa ja tulen taas kohentamaan ja lisäämään puuta pesään. Polttamisen jälkeen jätän pannun vapaakierrolle, jolla lämpöä tulee vielä monta tuntia. Tuhkat otan pois joka toinen päivä.”

Antti Kangas on 75-vuotias ja suunnittelee jäävänsä kahden vuoden kuluttua eläkkeelle. Hän on onnellisessa tilanteessa, sillä hänen nuorin poikansa lähtee jatkamaan yrittäjänä tässä yrityksessä ja sitä seuraavakin sukupolvi on jo kasvamassa yrittäjyyteen. Luulenpa, että Antti ei malta lämmityshommia kokonaan jättää eläkkeelle siirtymisen jälkeenkään. ”Hyvän laitteen pojat ovat kehittäneet”, päättää Kangas.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi