Uutiset

Yleinen

Dan-Corn – uutta ajattelua viljan kuivaamiseen ja varastointiin

– Dan-Cornin siilokuivuri ratkaisi minun tapauksessa kaksi rehuviljan tuottajan ongelmaa samalla kertaa; kuivauksen ja varastoinnin, Janne kertoo.

Honka Trading Oy on aloittanut yhteistyön tanskalaisen Dan-Corn-yhtiön kanssa. Dan-Corn tuo Euroopan markkinoille amerikkalaisia viljasiiloja ja siilojen oheislaitteita. Suomessa markkinointia hoitaa Honka Trading Oy, joka tarjoaa Dan-Cornin kuivaussiiloilla kokonaisvaltaisen ratkaisun viljan kuivaus- ja varastointiongelmiin.

Pikatoimitus

– Tein pikahankintapäätöksen tästä siilokuivurista viime syksynä elokuussa ja siilo saatiin pystyyn parahiksi puinneille. Viljaa kasvatetaan omiksi tarpeiksi ja se syötetään sioille, joten uutta kuivaus- ja varastointikapasiteettia tarvittiin kipeästi, Janne muistelee.
– Perinteinen viljan lämminilmakuivaus on ollut ja tulee olemaan kallista, etenkin jos viljaa kuivataan polttoöljyllä. Kalliista kuivaamisesta haluttiin eroon, mutta missään tapauksessa ei haluttu kylmäilmalavakuivuria. Dan-Cornin siilokuivuri ratkaisee oikeastaan ne kaikki ongelmat, jotka perinteisessä viljan lavakuivauksessa on, Janne perustelee.

Reikälevy pohja

Dan-Cornin siilon pohja on reikälevyä ja pohjan kautta puhalletaan ilma kuivattavan viljapatsaan läpi. Poistoilma johdetaan ulos kattoharjalta ja poistoilmaventtiileistä.
– Vaikka kuivattava tavara oli märkää, kosteus ei tiivistynyt kattoon, kun ilmavirta ajoi sen ulos, Janne kertoo.
Vilja syötetään siilokuivuriin yläkautta, jossa on levitinlautanen. Vilja siis leviää tasaisesti koko pinta-alalle. Kun pohjalla on ensin viljaa ja vaikka märkääkin viljaa syötetään lisää, puhallus voi olla koko ajan päällä. Kuivaus jatkuu siis keskeytyksettä toisin kuin normaalissa lämminilmaeräkuivurissa.

Moottoroitu spiraaliorsi.

Kosteus aikaisemman, kuivan viljan kanssa tasoittuu nopeasti, kun kolme pystyspiraalia sekoittaa kuivattavaa viljaa koko ajan.
Siiloa kiertää moottoroitu orsi, jossa roikkuvat spiraalit. Spiraalit liikkuvat automaattisesti sivusuunnassa samaan aikaan, kun orsi pyörii hitaasti siiloa ympäri. Näin koko viljamassaa kuohkeutetaan koko ajan, kun spiraalit nostavat pyöriessään viljaa ylöspäin.
Viljamassan kosteus myös tasoittuu koko ajan, eikä patsaaseen jää kosteita paakkuja. Jos spiraali kallistuu yli seitsemän astetta, spiraalin sivuliike pysähtyy, jolloin spiraali hiertää itsensä ”paakun läpi”

Tärkeä investointi

– Ilman tätä investointia olisin ollut viime syksynä vaikeuksissa, Janne tunnustaa. Puimme märkää, kosteudeltaan noin 30 % tavaraa, eikä lämminilmakuivuri olisi viljaa läpäissyt sitä tahtia, mitä puimme.
– Vaihtoehtona oli mielessä muutaman varastosiilon hankinta, mutta onneksi keksin tämän, Janne kuvailee. Tämän siilon halkaisija on 12,8 metriä, eikä tähän tarvinnut tehdä kartiota. Siiloa lähdettiin rakentamaan laatalta.
Siilo rakennettiin reunavahvistetun laatan päälle. Kun pohjamaan kuivauksesta on huolehdittu, ja pohjamaa on tukevaa, siilon alla on vain ohut laatta yhdellä verkolla.

1000 m3 varastoa

– Ja samalla kun hankin tämän, hankin samalla noin 1000 m3 varastotilaa, jossa on tasalaatuista rehuviljaa. Nyt ei tarvitse ottaa kuin kairalla näyte ja siinä on edustava otos. Viljahan on sekoitettu kuivauksen aikana jo moneen kertaan. Tämän jälkeen pystyn suunnittelemaan ruokinnan tarkasti analyysin perusteella, Janne vakuuttaa.
– Ja kuivuri on toiminnoiltaan kuitenkin erittäin toimintavarma, Janne muistuttaa. Olen tyytyväinen kun tällä rahalla ei saa oikein minkäänlaista muuta kuivuria ja nyt tuli varastosiilo samalla kertaa.

Tyhjennys ruuvilla

Vaikka siilo on tasapohjainen, siilon tyhjennyksessä ei tarvita lapiota. Siilon tyhjenee pohjaluukkujen kautta, joita ohjataan siilon ulkopuolelta. Tyhjennettäessä ensin avataan vaakaruuvin päällä olevia luukkuja. Tällöin saadaan tyhjäksi huoltoluukulta siilon keskipisteelle johtava alue ja sen päällä oleva viljamassa.
Kun valtaosa viljasta on saatu tyhjennettyä eli lattian alla olevan vaakaruuvin päällä oleva vilja on pois, käynnistetään siilon lattiaa kiertävä spiraali. Spiraali on kiinnitetty siilon keskipisteeseen ja spiraali kiertää pyörien varassa siilon ulkoreunoja.
– Tällöin saadaan spiraalilla siirrettyä koko viljamassa keskelle siiloa vaakaruuville ja vältetään lapion käytöstä käsiin tulevat rakot. Pölyistä viljan lapioimista ei jää kuin aivan nimeksi, Janne toteaa.

Jatkuvaa puhallusta

Kun syksyllä vain satoi, ajattelin, että käytän lisälämpöä. Lisälämmitin oli käytössä sen aikaa, että poltettiin 200 litraa polttoöljyä. Sitten lopetin lämmittämisen ja viljaan puhallettiin vain ilmaa, Janne muistelee
Puhaltaminen lopetettiin, kun pakkaset alkoivat. Vilja oli silloin jäähtynyt lähelle nollaa ja sen elintoiminnat pysähtyivät. Keväällä puhallusta olisi voitu jatkaa
Puhaltajassa on 18,5 kW moottori, jolla voimalla saadaan jo ilmaa liikkeelle paksunkin patsaan läpi, vaikka vastapaine on suuri.
– Käyttökuluiltaan tämä on kuitenkin kohtuullinen, kun kahden kuukauden aikana, kun kuivuri oli päällä, sähkölasku kasvoi noin 1000 eurolla kuussa ja puhallin oli päällä yötä päivää, Janne laskee.

Monta käyttötarkoitusta

– Rehuviljan viljelijälle, kuten Jannelle, siilokuivuri on kätevä yksi ja sama siilo on kuivuri ja varasto.
– Siiloa voidaan käyttää myös lämminilmakuivurin puskurina, jonne puidaan viljaa. Kun erä lämminilmakuivurissa on valmis, sinne otetaan uusi erä siilokuivurista. Tällöin siilokuivuri on tuuletussiilo, joka tasaa lopullisen kuivauksen kapasiteettia.
– Itse asiassa siilokuivuria voitaisiin käyttää myös jäähdytyssiilona ja lopullisena varastona. Tällöin lämminilmakuivurilla kuivattu, mutta jäähdyttämätön erä, siirretään jäähtymään siilokuivuriin ja lämminilmakuivuri voidaan täyttää uudella kuivattavalla erällä. Kuivausajastahan on normaalissa lämminilmakuivurissa aina noin tunti pois, joka vaaditaan erän jäähdyttämiseen

Kierreportaat

Kun siilon päällä kuivausaikana kuitenkin tulee käytyä ainakin kahdesti päivässä, päätettiin panostaa kulkureitteihin. Ylös, siilon katolle on kierreportaat. Niitä pitkin on huomattavasti luontevampi kulkea kuin pystytikkaita.

Aurinkokeräin mielessä

Öljyllä kuivuria ei ole tarkoitus tulevaisuudessakaan lämmittää.
– Mielessä on ollut oikeastaan aurinkokeräin, jolla saadaan hieman nostettua sisääntulevan ilman lämpötilaa. Toinen mahdollisuus on lämmönvaihtimen rakentaminen kuivuriin samalla kun rakennetaan uutta lämpökeskusta. Lämpökanaalia ei kuitenkaan tarvitse rakentaa aivan tolkuttomasti, Janne kuvailee.

Lue seuraavaksi