Uutiset

Yleinen

Biolämmöllä kuivauskulut minimiin

Ala-Talkkarilta ratkaisu jokaisen viljelijän tarpeisiin

Viime vuoden syksy näytti karmeudessaan miten hankalaksi runsassateiset olosuhteet voivat viljankuivauskauden tehdä. Ylihärmäläinen maanviljelijä Matti Hietamäki siirtyi kaksi vuotta sitten biopolttoaineiden käyttöön viljankuivauksessa ja hän on ollut erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa, jonka ansiosta kuivauskulut pysyvät hallinnassa myös erittäin vaikeina syksyinä.Hietamäellä on yhdessä veljensä kanssa viljalla yli 250 hehtaaria peltoa, joten viljankuivaukseen kuluu runsaasti aikaa ja rahaa. Hietamäki teki kaksi vuotta sitten merkittävän päätöksen ja siirtyi biopolttoaineaikakauteen kuivauksessa ja kertaakaan ei mies ole päätöstään katunut. ”Biopolttoaineilla kuivauskulut ovat olleet noin 15 prosenttia siitä mitä öljyllä, joten olisi tämän sijoituksen voinut jo aikaisemminkin tehdä”, kertoo Hietamäki.

Huoletonta automatiikkaa

Hietamäen biouuni oli lajissaan ensimmäisiä Suomessa ja sen avulla on nyt kuivattu jo 1,5 miljoonaa kiloa viljaa. Säädöt hoidettiin Ala-Talkkarin mainiolla avulla nopeasti kohdalleen ja biouunin maksimitehot saatiin näin välittömästi irti. Hietamäellä lämmönlähteenä käytetään sekä turvetta että haketta ja tietenkin myös kuivauksen esipuhdistusjäte käytetään hyväksi. Viime kaudella ostopalaturvetta kului 180 kuutiota ja omasta metsästä saatavaa haketta noin sata kuutiota. ”Turpeen edullinen hinta yhdistettynä sen tehokkuuteen toimii viljankuivauksessa loistavasti ja puhtailla polttoaineilla teho on hyvää tasoa ja irti saadaan ainakin 650 kilowattia”, Hietamäki kertoo. Palamisen tehokkuudesta kertoo myös tuhkan pieni määrä, sillä sitä tulee kaudessa vain pari kuutiota ja siitäkin suurin osa esipuhdistusjätteestä.

Myös Ala-Talkkari-biouunin helppokäyttöisyys saa Hietamäeltä kiitosta. Käyttökoulutus sujui vaivattomasti ja järjestelmän automatiikan ansiosta kenenkään ei tarvitse valvoa toimintaa eikä turhia yövalvomisiakaan ole tiedossa. ”Riittää kun siilon täyttää pari kertaa viikossa, niin lambda-ohjaus hoitaa polttoaineen syötön oikealla voimakkuudella ja itse voi keksittyä oleellisimpiin töihin kiireisinä aikoina”, tiivistää Hietamäki. Tauot huomioidaan sammutusautomatiikalla ja lisävarusteena on saatavana myös sytytysautomatiikka. Hietamäki kiittää myös Ala-Talkkarin antamaa apua rakennusjärjestyksen kanssa, minkä ansiosta toiminnot sujuvat keskeytyksettä ja myös lisärakentaminen on myöhemmin mahdollista. Samoin sisätilojen suunnittelussa helppokulkuisuus ja ohjaimien sijoittelu on otettu tarkoin huomioon.

Ala-Talkkari bioalan edelläkävijä

Lapualainen Veljekset Ala-Talkkari Oy on ympäristöystävällisten lämmitysjärjestelmien asiantuntija, jolla on yli 50 vuoden kokemus alan toiminnasta. Yrityksen toimitusjohtaja Hannu Ala-Talkkari kertoo, että viljelijät ovat reippaasti kohonneiden kuivauskustannusten kautta kiinnostuneet biolämpökuivauksesta yhä enemmän. ”Valtion positiivinen suhtautuminen biopolttoaineisiin kannattaa ehdottomasti käyttää nyt hyväksi, sillä lupien saaminen onnistuu suhteellisen vaivattomasti ja laitteisiin saa 35 prosentin investointituen ja myös rakennuksiin voi tukea hakea”, neuvoo Hannu.  Toteutusaika hankkeille on kaksi vuotta, mikä myös mahdollistaa joustavan rakennusprosessin muiden töiden yhteydessä.



Lue seuraavaksi